Φυσικοθεραπευτές: «Καμπανάκι» για τα αυξημένα περιστατικά εξαπάτησης ασθενών

Τρίτη 04/10/2023    04 : 25 : 31
φυσικοθεραπεια
63 / 100

Η 17η Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια των Ασθενών (World Patient Safety Day), με πρωτοβουλία της 72ης Γενικής Συνέλευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), που συνήλθε τον Μάιο του 2019 στη Γενεύη της Ελβετίας, με διακηρυγμένους στόχους την ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας για τη σπουδαιότητα της ασφάλειας των ασθενών, την ενημέρωση του κοινού για το θέμα και την προώθηση δράσεων για τη μείωση των κινδύνων που διατρέχει ο ασθενής στο πλαίσιο της παροχής υπηρεσιών υγείας.

Η Ημέρα συγκεντρώνει ασθενείς, οικογένειες, φροντιστές, κοινότητες, εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, καθώς και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για να δείξουν τη δέσμευσή τους για την ασφάλεια των ασθενών.

Σε μια εποχή όπου τα φαινόμενα εξαπάτησης πλήθους πολιτών που πέφτουν θύματα των επιτήδειων που προσποιούνται τους επαγγελματίες υγείας με πιθανούς κινδύνους ακόμα και για τη ζωή τους, η φετινή παγκόσμια ημέρα αποκτά μεγαλύτερη αξία στη χώρα μας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Ασθενών 2023 είναι αφιερωμένη στο θέμα «Εμπλοκή των ασθενών για την ασφάλεια των ασθενών», με κεντρικό σύνθημα:
«Ανυψώστε τη φωνή των ασθενών!»

Η ασφαλής υγειονομική περίθαλψη είναι θεμελιώδες δικαίωμα όλων των ασθενών, παντού, κάθε φορά. Και όμως, η βλάβη των ασθενών λόγω μη ασφαλούς φροντίδας είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου και αναπηρίας παγκοσμίως , με εκατομμύρια ασθενείς να βλάπτονται κάθε χρόνο.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφάλειας των Ασθενών 2023, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών παίρνει θέση κατά της αντιποίησης του επαγγέλματος του φυσικοθεραπευτή.

Πιστεύουν ότι η ασφάλεια των ασθενών ξεκινά πρώτα από ένα αυστηρό πλαίσιο άσκησης των επαγγελμάτων υγείας, με ένα καταρτισμένο και υπεύθυνο επιστημονικό δυναμικό στον τομέα της υγείας και είναι αφοσιωμένοι στη διασφάλιση της ακεραιότητας του επαγγέλματός προς όφελος των ασθενών σε όλη την Ελλάδα.

Μια αυξανόμενη ανησυχία: Η αντιποίηση στην υγειονομική περίθαλψη.

Η αντιποίηση στο πλαίσιο της υγειονομικής περίθαλψης είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα που εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για τους ασθενείς, τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και την αξιοπιστία των επαγγελμάτων υγείας.

Τα τελευταία χρόνια, έχουμε γίνει μάρτυρες περιπτώσεων ατόμων που ψευδώς ισχυρίζονται ότι είναι φυσικοθεραπευτές ή άλλων, μη επαγγελματιών υγείας, που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ποιότητα της περίθαλψης των ασθενών.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης κατά αντιποίησης του επαγγέλματος
Δεσμευόνται για την:
1. Προώθηση επαλήθευσης διαπιστευτηρίων: Συνιστούν στους ασθενείς να επαληθεύουν τα διαπιστευτήρια των φυσικοθεραπευτών τους μέσω επίσημων οδών, όπως αυτή της επίσημης ιστοσελίδας του Π.Σ.Φ. στην ενότητα Βρες φυσικοθεραπευτή.
Ενθαρρύνουν τους ασθενείς να ζητάνε αποδεικτικό εγγραφής στον σύλλογο, με την επίδειξη της ταυτότητας μέλους, για να διασφαλίσουν ότι λαμβάνουν φροντίδα από εξειδικευμένο επαγγελματία.
Ενθαρρύνουν τους ασθενείς να ελέγχουν το ειδικό σήμα “ΝΟΜΙΜΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ” που φέρει QR Code και πρέπει να αναρτάται έξω από την επαγγελματική έδρα του φυσικοθεραπευτή.
2. Αύξηση της ευαισθητοποίησης: Είναι αφοσιωμένοι στην εκπαίδευση των ασθενών, των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης και του κοινού σχετικά με τους κινδύνους που συνδέονται με τους ψευτοφυσικοθεραπευτές.
3. Υπεράσπιση της νομοθεσίας: Εργάζονται σε συνεργασία με τις αρχές και τους φορείς χάραξης πολιτικής για τη θέσπιση αυστηρών κανονισμών και νομικών πλαισίων για την καταπολέμηση της αντιποίησης και την προστασία των ασθενών.
4. Παροχή πόρων: Προσφέρουν πόρους και υποστήριξη σε άτομα που αναζητούν υπηρεσίες φυσικοθεραπείας για να τα βοηθήσουν να συνδεθούν με γνήσιους & καταρτισμένους επαγγελματίες.
5. Ενίσχυση της λογοδοσίας: Δεσμεύονται να οδηγούν τους υπεύθυνους για την αντιποίηση στην δικαιοσύνη και να συνεργαζόμαστε με τις αρχές επιβολής του νόμου όταν είναι απαραίτητο.

Σε αυτήν την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Ασθενών, καλούν τους ασθενείς, τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, τις αρχές και το κοινό, να συμμετάσχουν στον αγώνα κατά της αντιποίησης του επαγγέλματος του φυσικοθεραπευτή.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}