«Φρένο» στα σενάρια για νέες120 δόσεις βάζει το ΥΠΟΙΚ

 19/06/2024    12 : 23 : 31
χρεη
72 / 100

«Φρένο» στα όποια σενάρια είτε βελτιώσεων στις τρέχουσες ρυθμίσεις εξόφλησης χρεών, είτε υιοθέτησης νέων, φρόντισε να βάλει νωρίς – νωρίς ο νέος υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. Λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για διευθέτηση των χρεών σε έως 120 δόσεις, ο νέος υπουργός «κόβει τον βήχα» κυρίως σε επαγγελματίες της αγοράς που «γκρινιάζουν» για τις προϋποθέσεις ένταξης στις 120 δόσεις που –όπως λένε- δεν επιτρέπουν σε 8 στους 10 ενδιαφερόμενους να μπουν στην ρύθμιση.

Κάτι ανάλογο –λένε τα ίδια στελέχη της αγοράς – ότι ισχύει και για τις 36 έως 72 δόσεις. Ισχυρισμοί που αποδεικνύονται πάντως και από τα νούμερα, καθώς το ενδιαφέρον για αξιοποίηση των ρυθμίσεων είναι εξαιρετικά περιορισμένο. Σε κάθε περίπτωση όσοι έχουν ακόμη ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία, έχουν περιθώριο να τους… τακτοποιήσουν έως τις 31 Ιουλίου.

Πώς γίνεται η διαδικασία για τις 120 δόσεις

Πως όμως «ξεκλειδώνει» η αναβίωση των 72 και 120 δόσεων; Πρωτίστως ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να ξέρει πως θα χρειαστεί να καταβάλλει δύο δόσεις «μαζεμένες». Κατά τα άλλα η διαδικασία είναι απλή: Ο φορολογούμενος μπαίνει στην ειδική πλατφόρμα που έχει «ανοίξει» στην αρχική σελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, www.aade.gr και όχι στην ενότητα myAADE.

Στην κεντρική σελίδα λοιπόν υπάρξει η εξής ένδειξη: 120, 72 και 36 δόσεις: Αιτήσεις επανένταξης και νέας ρύθμισης

Ο ενδιαφερόμενος επιλέγει είτε επανένταξη σε ρυθμίσεις που έχασε, είτε την ένταξη στη νέα ρύθμιση και αφού κάνει την επιλογή του το σύστημα του ζητά τους κωδικούς taxis. Με την εισαγωγή των κωδικών η αίτηση είναι έτοιμη να υποβληθεί αφού γίνουν οι απαραίτητες επιβεβαιώσεις στοιχείων.

Μέσω λοιπόν της συγκεκριμένης οδού και μόνον μπορεί ένας φορολογούμενος είτε να «αναβιώσει» ρυθμίσεις 72 ή 120 δόσεων που έχασε κατά το παρελθόν ή να ενταχθεί στη νέα ρύθμιση των 36-72 δόσεων.

Ως τώρα πάντως το ενδιαφέρον για την αναβίωση των ρυθμίσεων των 36- 72 και 120 δόσεων μοιάζει περιορισμένο: Σε αυτές δυνητικά μπορούν να επανενταχθούν 200.000 οφειλέτες, τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ έδειξαν όμως ότι μόλις 13.773 φορολογούμενοι έχουν υποβάλλει αίτηση με την σχετική προθεσμία να λήγει στις 31 Ιουλίου 2023.

ΠΗΓΗ-ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}