Ξεκίνησε να σκάει η φούσκα των ακινήτων;;

 27/01/2023    06 : 01 : 59
ακινητα1
65 / 100

Εφτασε το 17% η βουτιά στις τιμές ακινήτων στη Σουηδία

Η πτώση των τιμών των κατοικιών στη Σουηδία συνεχίστηκε αμείωτη τον τελευταίο μήνα του έτους, μετά την κατηφόρα του Νοεμβρίου αλλά και του Οκτωβρίου, υποδηλώνοντας ότι το 2023 δύσκολα θα προσφέρει μια μικρή ανακούφιση σε μια ήδη προβληματική αγορά κατοικίας.

Η σκανδιναβική χώρα δεν είναι η μόνη που υποφέρει. Μετά την άνθηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι αυξήσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας προκάλεσαν ύφεση των ακινήτων σε μια σειρά από χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Τον Δεκέμβριο, οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν κατά 2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, προσαρμοσμένες για τις εποχιακές διακυμάνσεις, δήλωσε τη Δευτέρα η SBAB. «Εάν η ανεργία αυξηθεί σημαντικά στον απόηχο της ύφεσης που πλησιάζει, είναι σημαντικό τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων να μην συνεχίσουν να αυξάνονται», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος Robert Boije, προειδοποιώντας ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια «πολύ δύσκολη» κατάσταση για την αγορά κατοικίας.

Οι τιμές για τις μονοκατοικίες έχουν πλέον μειωθεί κατά 19% από την κορύφωση την άνοιξη του 2022, ενώ οι τιμές των διαμερισμάτων έχουν πέσει 14%. Η μεγαλύτερη πτώση των τιμών των κατοικιών από τα διαμερίσματα εξηγείται εν μέρει από τις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες καθιστούν πιο δαπανηρή τη θέρμανση μονοκατοικιών.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}