Φουσκώνουν οι απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος. Ξεπέρασαν το 1 δις

 15/07/2024    05 : 25 : 52
ilektriko revma
71 / 100

Λογαριασμοί ρεύματος: Ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που αφορούν τους λογαριασμούς ρεύματος, γεγονός που καταδεικνύει τη σημαντική πίεση που δέχονται οι καταναλωτές αλλά και τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει και οι πάροχοι. Οι τελευταίοι έχουν εκπέμψει το δικό τους SOS για την υπάρχουσα κατάσταση, σημειώνοντας σε πρόσφατη επιστολή τους προς το υπουργείο Ενέργειας, ότι είναι η αγορά ενέργειας οδηγείται στην ασφυξία και ενδεχομένως στην κατάρρευση.

Υπολογίζεται ότι σχεδόν το 45% των καταναλωτών έχει πλέον ληξιπρόθεσμες οφειλές από λογαριασμούς ρεύματος, ενώ πριν εκκινήσει για τα καλά το ενεργειακό ράλι, τον περασμένο φθινόπωρο, το ποσοστό αυτό περιοριζόταν στο 20%. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές καταναλωτές προς τους προμηθευτές ενέργειας έχουν πάρει της μορφή «χιονοστιβάδας» που προκαλούν τεράστια προβλήματα ρευστότητας στους παρόχους.

Την ίδια στιγμή αυξάνονται συνεχώς οι καταναλωτές που αλλάζουν πάροχο, αναζητώντας φθηνότερο τιμολόγιο. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», περίπου 50 με 60 χιλιάδες καταναλωτές αλλάζουν κάθε μήνα εταιρεία, έναντι 20 χιλιάδων πριν από την κρίση. Αυτή η νέα συνθήκη που ισχύει στην αγορά ενέργειας, δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για μια νέα γενιά ληξιπρόθεσμων χρεών, γεγονός που έχουν επισημάνει οι εταιρείες ενέργειας και έχει λάβει υπόψιν του το υπουργείο Ενέργειας. Το τελευταίο προσανατολίζεται να εφαρμόσει άμεσα μέτρα στην αγορά, προκειμένου να περιορίσει το εν λόγω φαινόμενο που αποκαλείται και ενεργειακός «τουρισμός».

Αυξημένος σημαντικά, είναι και ο αριθμός των καταναλωτών, που λόγω χρεών, δεν έχουν σύμβαση με πάροχο και καταφεύγουν στην λεγομένη Καθολική Υπηρεσία. Το δεύτερο τρίμηνο του 2022 προστέθηκαν περίπου 35.500 μετρητές, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 182.000. Πρόκειται πλέον για τον πέμπτο μεγαλύτερο πάροχο.

ΠΗΓΗ sofokleousin.gr

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}