Φουλάρουν οι πλειστηριασμοί: Τα 3 ξενοδοχεία στο Ρέθυμνο, το “Αλκυονίς” στον Ωρωπό και το νέο σφυρί της Iris

 01/12/2023    02 : 19 : 23
πλειστηριασμοι1
62 / 100

Συνεχίζεται η περιπέτεια των πλειστηριασμών για τις Εκτυπώσεις Ίρις, καθώς οι εγκαταστάσεις του εκτυπωτικού βραχίονα των άλλοτε ισχυρών εκδοτικών ομίλων ΔΟΛ του Σταύρου Ψυχάρη και της Πήγασος Εκδοτική του Φώτη Μπόμπολα, στο Κορωπί, πέρασαν και πάλι το κατώφλι της πλατφόρμας.

Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου, capital.gr

Τα τελευταία χρόνια έχει χτυπήσει αρκετές φορές το ηλεκτρονικό “σφυρί” για το συγκεκριμένο ακίνητο, το οποίο βγαίνει εκ νέου σε πλειστηριασμό στις 15 Νοεμβρίου, με την τιμή πρώτης προσφοράς να έχει “ψαλιδιστεί” στα 8,4 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το… ντεμπούτο των εγκαταστάσεων της Ίρις στην πλατφόρμα έγινε το 2018, με τιμή πρώτης προσφοράς τα 35,183 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για ένα αγροτεμάχιο συνολικής επιφάνειας 62.406,41 τ.μ., το οποίο προήλθε από την συνένωση πέντε μικρότερων οικοπέδων και το οποίο βρίσκεται στο 20ο χιλ. της λεωφόρου Λαυρίου στην θέση Καρελλάς, επί της αγροτικής οδού Αιγαίου και Ερμού στο Κορωπί. Στη συγκεκριμένη ενιαία έκταση έχει ανεγερθεί βιομηχανικό συγκρότημα, το οποίο αποτελείται από 5 κτίρια, τα οποία λειτουργούν σαν ένα ενιαίο σύνολο.

Επίσης, ο πλειστηριασμός, ο οποίος έχει επισπεύδουσα την Εθνική Τράπεζα, περιλαμβάνει και τον μηχανολογικό εξοπλισμό που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις. Η Ίρις Εκτυπώσεις ΑΕΒΕ αποτελούσε το μεγαλύτερο και καθετοποιημένο βιομηχανικό συγκρότημα εκτυπώσεων στην Ελλάδα και τη νοτιοανατολική Ευρώπη και κατείχε την κορυφαία θέση στην ελληνική αγορά εκτυπώσεων. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1991 με διαρκή ανάπτυξη, επεκτείνοντας την εκτυπωτική δραστηριότητά της και βελτιώνοντας την παραγωγική βάση της με στόχο τη δημιουργία πλήρως καθετοποιημένου εκτυπωτικού συγκροτήματος υψηλών προδιαγραφών.

Η δραστηριότητα της εταιρείας κάλυπτε όλα τα στάδια των βιομηχανικών εκτυπωτικών εργασιών εφημερίδων, περιοδικών, διαφημιστικού υλικού και παντός είδους εντύπων. Την τελευταία δεκαετία, λόγω της σοβαρής οικονομικής ύφεσης της ελληνικής οικονομίας η οποία επηρέασε σημαντικά όλους τους κλάδους της βιομηχανίας και κυρίως τον κλάδο της βιομηχανίας εκδόσεων και εκτυπώσεων εντύπων, προοδευτικά ο κλάδος καταγράφει μειωμένη παραγωγική δραστηριότητα και διάθεση των προϊόντων του.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του εκτιμητή, η Ίρις Εκτυπώσεις δεν άντεξε τον ανταγωνισμό, με συνέπεια την συρρίκνωση της παραγωγικής της δραστηριότητας και τον περιορισμό της σε εκτύπωση κυρίως βιβλίων που γνωρίζουν σχετική άνοδο της τελευταία περίοδο και διαφημιστικού υλικού. Αποτέλεσμα της συρρίκνωσης της παραγωγικής της δραστηριότητας, η απόλυση του μεγαλύτερο μέρους του εργατικού δυναμικού και κυρίως έμπειρου και τεχνικά καταρτισμένου στο αντικείμενο, με άμεσο αντίκτυπο στον Μηχανολογικό Εξοπλισμό, στις Η/Μ εγκαταστάσεις, τον Λοιπό-βοηθητικό εξοπλισμό και τα μεταφορικά μέσα της παραγωγικής διαδικασίας, μεγάλο μέρος των οποίων, κυρίως του τμήματος εφημερίδων παραμένει ανενεργός (σε παύση) για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς συντήρηση με αποτέλεσμα την απαξίωσή του, που συνεχώς επιδεινώνεται, ενώ μέρος του εξοπλισμού έχει παροπλιστεί. Γενικά ο εξοπλισμός συνεχώς υποβαθμίζεται ελλείψει ανταλλακτικών, αναβαθμίσεων και συντήρησης, με αδυναμία προσθήκης νέας τεχνολογίας.

Οι ξενοδοχειακές μονάδες “Alkion Plaza”, “Alkion” και “Alkion Park”
Την εμφάνισή τους στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έκαναν, εν τω μεταξύ, και οι τρεις συνεχόμενες ξενοδοχειακές μονάδες “Alkion Plaza”, “Alkion” και “Alkion Park”, στον οικισμό “Πηγιανός Κάμπος”, οι οποίες συλλειτουργούσαν παρά το γεγονός ότι κάθε μια έχει το δικό της Σήμα ΕΟΤ. Οι μονάδες είναι κτισμένες σε συνολική εδαφική έκταση εμβαδού 9.372 τ.μ. στην οποία συμπεριλαμβάνονται και η εδαφική έκταση που χρησιμοποιείται για χώρο σταθμεύσεως αυτοκινήτων.

Συγκεκριμένα, σε πλειστηριασμό βγαίνουν:

– η πλήρης κυριότητα (100,00 %) ενός γηπέδου επιφάνειας 1.224,04 τ.μ. μετά της επ’ αυτού ξενοδοχειακής μονάδας, με εγκεκριμένη δυναμικότητα 53 κλίνες (κατηγορία 2**), με την επωνυμία “Alkion Plaza”, με τιμή πρώτης προσφοράς τις 381 χιλ. ευρώ

– η πλήρης κυριότητα (100,00 %) ενός γηπέδου επιφάνειας 4.886,55 τ.μ. μετά της επ’ αυτού ξενοδοχειακής μονάδας, με εγκεκριμένη δυναμικότητα 138 κλίνες (κατηγορία 3***), με την επωνυμία “Alkion”, με τιμή πρώτης προσφοράς τις 950 χιλ. ευρώ

– η πλήρης κυριότητα (100,00 %) ενός γηπέδου επιφάνειας 2.052,67 τ.μ. μετά της επ’ αυτού ξενοδοχειακής μονάδας, με εγκεκριμένη δυναμικότητα 76 κλίνες, κατηγορία 2**, με την επωνυμία “Alkion Park”, με τιμή πρώτης προσφοράς τις 433 χιλ. ευρώ.

Επίσης, εις βάρος της ίδιας εταιρείας έχουν αναρτηθεί άλλοι τρεις πλειστηριασμοί που αφορούν οικόπεδα. Συγκεκριμένα:

– ένα αδόμητο γήπεδο επιφάνειας 1.208,42 τ.μ. στον οικισμό “Πηγιανός Κάμπος”, με τιμή πρώτης προσφοράς τις 87 χιλ. ευρώ

– ένα οικόπεδο επιφάνειας 1.113,76 τ.μ. με ισόγειο κατάστημα υπό κατεδάφιση στον “Πηγιανό Κάμπο”, με τιμή πρώτης προσφοράς τις 175 χιλ. ευρώ

– ένα οικόπεδο επιφάνειας 3.193,01 τ.μ. στον “Πηγιανό Κάμπο”, με τιμή πρώτης προσφοράς τις 305 χιλ. ευρώ.

Το “Αλκυονίς” στον Ωρωπό
Ξανά στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών εμφανίστηκε και το ξενοδοχείο 2 αστέρων “Αλκυονίς” στον Ωρωπό, με τιμή εκκίνησης τα 2,8 εκατ. ευρώ και επισπεύδουσα την Intrum. Το ξενοδοχείο αναπτύσσεται σε έκταση 4.051 τ.μ. Στην σημερινή του κατάσταση, το ξενοδοχείο περιλαμβάνει 86 δωμάτια, με 158 κλίνες και αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, τρεις ορόφους και δώμα, συνολικής επιφάνειας 3.080,42 τ.μ.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}