Φορο-υποχρεώσεις: Τι θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι το τέλος του 2023

 15/07/2024    02 : 29 : 24
ααδε
65 / 100

Φορο-υποχρεώσεις: Βαρύ το φορολογικό φορτίο που θα πρέπει να σηκώσουν εκατομμύρια νοικοκυριά καθώς μια σειρά από εκκρεμότητες λήγουν έως το τέλος του χρόνου.

Εκτός από τις υποχρεώσεις για την υποβολή τροποιητικών δηλώσεων για αναδρομικά, τεκμήρια, κληρονόμους, κατοίκους εξωτερικού και ιδιοκτήτες οχημάτων ο Δεκέμβριος είναι φορτωμένος με πληρωμές δόσεων για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ρυθμίσεις οφειλών αλλά και τέλη κυκλοφορίας οχημάτων.

Αναλυτικότερα στον «χάρτη» με τις φορο – εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσουν έως το τέλος του έτους περιλαμβάνονται:

1. Δηλώσεις για αναδρομικά: Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχοι και άλλες κατηγορίες φορολογούμενων οι οποίοι εισέπραξαν μέσα στο 2022 αναδρομικά ανεξάρτητα από το χρόνο που ανάγονται θα πρέπει να υποβάλλουν έως την 31η Δεκεμβρίου 2023 τροποποιητικές δηλώσεις. H τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά. Ο υπόχρεος μπαίνει στον λογαριασμό του στην ψηφιακή πύλη myAADE και επιλέγει τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά που εισέπραξε το 2022. Για παράδειγμα για τα αναδρομικά που αφορούν το φορολογικό έτος 2019 θα επιλέξει ως έτος υποβολής δήλωσης το έτος 2020. Αμέσως μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου, ο οποίος πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2024. Οι δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής, ενώ για το φορολογικό έτος 2014 και προηγούμενα υποβάλλονται στη Δ.Ο.Υ.

2. Δήλωση ακινησίας οχημάτων: Η ψηφιακή κατάθεση πινακίδων οχημάτων για την μη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2024 γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ

3. Δηλώσεις για κάλυψη τεκμηρίων: Οι φορολογούμενοι που θέλουν να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων για το 2023 έχουν τη δυνατότητα να επικαλεστούν γονικές παροχές χρηματικών ποσών αλλά θα πρέπει να υποβάλλουν τις σχετικές ηλεκτρονικές δηλώσεις στην πλατφόρμα myProperty

4. Δήλωση από κληρονόμους: Μέχρι τέλος του έτους θα πρέπει οι κληρονόμοι να υποβάλουν χειρόγραφα στην Εφορία τις φορολογικές δηλώσεις φορολογούμενων που απεβίωσαν το 2022.

5. Δήλωση κατοίκων εξωτερικού: Όσοι κατά το προηγούμενο έτος μετέφεραν την κατοικία τους στο εξωτερικό θα πρέπει να υποβάλλουν φορολογική δήλωση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

6. Πληρωμές φόρων: Στις 29 Δεκεμβρίου θα πρέπει να πληρωθεί η 8η δόση ΕΝΦΙΑ και η 6η δόση του εκκαθαριστικού της φορολογικής δήλωσης. Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών θα πρέπει στις συγκεκριμένες προθεσμίες να πληρώσουν τις δόσεις.

7. Τέλη κυκλοφορίας οχημάτων: Η προθεσμία για την πληρωμή τους λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2023. Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων μπορούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ με τρεις τρόπους. Mπορούν να πληρωθούν μέσω των μηχανημάτων αυτόματων συναλλαγών που βρίσκονται στις τράπεζες.
Σε αυτή την περίπτωση θα ζητηθεί το QR Code, το εικονίδιο που βρίσκεται πάνω δεξιά στο ειδοποιητήριο.

Επίσης «τελειώνει» ο χρόνος για τα νοικοκυριά που δικαιούνται επίδομα θέρμανσης και τους 18αρηδες και 19αρηδες του youth pass. Ειδικότερα:

-Στις 8 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης των 100-1.000 ευρώ με την πρώτη δόση να πληρώνεται έως τις 22 του επόμενου μήνα

-περιθώριο μέχρι την ερχόμενη Τρίτη 12 Δεκεμβρίου έχουν νέοι ηλικίας 18 και 19 ετών να υποβάλλουν αίτηση για να λάβουν την ενίσχυση των 150 ευρώ.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}