Φορολογικός «καύσωνας»: Στα 1.453 ευρώ εκτινάχθηκε ο μέσος φόρος

 01/10/2023    03 : 03 : 44
forologikes dilwseis
58 / 100

Άλμα 18,5% στο μέσο φόρο για έναν στους τρεις φορολογούμενους με χρεωστικό εκκαθαριστικό δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, καθώς έχει «πετάξει» στα 1.453 ευρώ από 1.226 ευρώ πέρυσι.

Το πιο πιθανό είναι ο λογαριασμός της φετινής «λυπητερής» από την Εφορία να φτάσει ακόμη πιο ψηλά, αφού παραμένει μεγάλος ο αριθμός των φορολογικών δηλώσεων που δεν έχουν υποβληθεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δύο εβδομάδες πριν από την εκπνοή της καταληκτικής προθεσμίας ( σ.σ. το μεσημέρι 15:00 της 31ης Αυγούστου) 600.000 φορολογούμενοι δεν έχουν περάσει ακόμη την ηλεκτρονική πύλη της ΑΑΔΕ .

Περίπου 5,9 εκατ. δηλώσεις

Οι δηλώσεις που έχουν ανεβεί στο Taxis ανέρχονται σε 5,9 εκατ. σε σύνολο 6,5 εκατ. που υποβλήθηκαν πέρυσι.

Όσοι φορολογούμενοι υποβάλλουν τις δηλώσεις τους στο τέλος του μηνός και έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό, θα πρέπει να πληρώσουν διπλή δόση (Αυγούστου και Ιουλίου) και χωρίς την έκπτωση του 3% για την εφάπαξ εξόφληση καθώς ίσχυε μόνο για τους φορολογούμενους που πλήρωσαν σε μια δόση το συνολικό ποσό του φόρου έως τις 31 Ιουλίου 2023. Μέχρι στιγμής πάντως το 35% των φορολογουμένων παραλαμβάνει χρεωστικό εκκαθαριστικό από την Εφορία.

Η ακτινογραφία

Τώρα, από τα εκκαθαριστικά σημειώματα που έχουν εκδοθεί, προκύπτει η εξής «ακτινογραφία»:
• Το 48,16% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Συγκεκριμένα σε σύνολο 5.942.844 δηλώσεων οι 2.862.072 είναι μηδενικές δηλαδή μία στις δύο.
• Για το 16,27% των φορολογικών δηλώσεων προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 353 ευρώ. Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ επιστροφή φόρου δικαιούνται 1.085.757 φορολογούμενοι εκ των οποίων οι 674.360 έχουν ήδη λάβει την επιστροφή και συγκεκριμένα τους έχουν πιστωθεί συνολικά 161 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι όσοι δεν έχουν οφειλές στο δημόσιο ή τον ΕΦΚΑ και ποσά για συμψηφισμούς λαμβάνουν άμεσα την επιστροφή φόρου που δικαιούνται.
• Το 35,57% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 2.101.984 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 3,05 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 1.453 ευρώ.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}