Φοροδιαφυγή: Μια τρύπα στο νερό τα μέτρα…

 23/06/2024    09 : 11 : 52
ελεγχοι εφοριας
70 / 100

Φοροδιαφυγή: Μέχρι και οι πιο πιστοί φίλοι της κυβέρνησης κρατούν μικρό καλάθι. Και δίκιο έχουν. Τα περισσότερα από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι ασήμαντης αποτελεσματικότητας, όπως, για παράδειγμα, η υποχρέωση πληρωμής χωρίς μετρητά στις αγοραπωλησίες ακινήτων, αφού έτσι κι αλλιώς τα μαύρα δεν ελέγχονται. Το ίδιο βεβαίως ισχύει και για τις πληρωμές με μετρητά σε ποσά πάνω από 500 ευρώ. Δηλαδή αν δώσει κάποιος χίλια ευρώ, που θα το βρει η ΑΑΔΕ; Στη τσέπη αυτού που πληρώθηκε;

Από το euro2day.gr

Τα όσα συμβαίνουν έχουν βεβαίως πολιτική εξήγηση την οποία ολίγον περιπαικτικά παρουσίασαν ακόμη και στο Σκάι: «αυτοί που θίγονται είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι 9 στους 10 ψηφίζουν Νέα Δημοκρατία».

Στην ίδια αιτία αποδίδεται και ο δισταγμός της κυβέρνησης να μιλήσει πιο αναλυτικά για την αλλαγή φορολογικών συντελεστών που ετοιμάζει για την ίδια εισοδηματική κατηγορία .

«Ερχονται οι δημοτικές, ας μην δυσαρεστήσουμε». Μετά βέβαια από λίγους μήνες έρχονται και οι… ευρωεκλογές.

Κοινώς τα μέχρι τώρα μέτρα είναι περίπου μια τρύπα στα θολά νερά της φοροδιαφυγής. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες προς το παρόν δεν έχουν λόγο να ξεσηκωθούν. Ωστόσο, το γεγονός ότι ήδη τόσο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και από τα αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης, όσο και από τα μεγάλα ΜΜΕ, διαμορφώνεται «κλίμα» στην κοινή γνώμη, με πειστήριο τις προκλητικές δηλώσεις εισοδήματος που συστηματικά εμφανίζουν δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες από ιδιοκτήτες μπαρ μέχρι γιατρούς, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, σημαίνει ότι ο ορίζοντας δεν είναι ανέφελος για αυτούς.

Το ερώτημα των 8-10 δισ. ευρώ (σε αυτό το νούμερο υπολογίζεται η επίπτωση της φοροδιαφυγής στα έσοδα του κράτους), είναι αν θα αναλάβει τελικά η κυβέρνηση το πολιτικό κόστος ή θα φοβηθεί, όπως έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν.

Όσο το καθυστερεί πάντως, τόσο πιο δύσκολο θα γίνεται.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}