Φοροαπαλλαγές τάζουν σε όσους καταγγέλλουν φοροφυγάδες

 15/07/2024    09 : 43 : 08
καρφωμα
67 / 100

Φοροαπαλλαγές για «κυνηγούς» φοροφυγάδων σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Τα «μπόνους» (που δεν δόθηκαν ποτέ) για όσους βρίσκουν αποδείξεις-«μαϊμού» και τα κίνητρα για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις (η έκπτωση φόρου) που δεν απέδωσαν, μπαίνουν στο συρτάρι.

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (ΥΠΕΘΟ) εξετάζει ένα νέο σύστημα που βασίζεται και στη συνταγή που προτείνει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας: την παροχή φοροαπαλλαγών στους πολίτες που αποκαλύπτουν συναλλαγές σε κατηγορίες επαγγελμάτων υψηλής φοροδιαφυγής.

Ειδικότερα, τα υφιστάμενα κίνητρα που παρέχονται μεμονωμένα θα ενοποιηθούν σε ένα νέο σύστημα επιπλέον φοροαπαλλαγών που θα παρέχονται σε όσους καταγγέλλουν φαινόμενα φοροδιαφυγής, από τη μη έκδοση νόμιμης απόδειξης μέχρι… περίεργες αγοροπωλησίες μέσω Διαδικτύου, επιτηδείους που κάνουν συναλλαγές κάτω από το τραπέζι κ.λπ. Θα υπάρξει δε και ειδική εφαρμογή στο Μy AADE που θα δέχεται καταγγελίες και θα ενημερώνει για την εξέλιξη της έρευνας αλλά και την αμοιβή (φοροαπαλλαγή) εφόσον οι έρευνες βγάλουν «λαβράκι».

Οι καταγγελίες θα μπορούν να είναι τόσο επώνυμες όσο και ανώνυμες και θα αξιολογούνται από το ίδιο σύστημα της εφαρμογής, το οποίο θα μπορεί μέσω διαλειτουργικότητας να εντοπίζει τα στοιχεία της επιχείρησης ή του επαγγελματία που καταγγέλλεται για φοροδιαφυγή ή λαθρεμπόριο.

Οι πολίτες θα συμπληρώνουν την ειδική φόρμα και εφόσον τα στοιχεία είναι πλήρη, το σύστημα θα τα μεταβιβάζει στον ελεγκτικό μηχανισμό για να διαπιστωθεί η σοβαρότητα και η βάση της καταγγελίας και εν συνεχεία θα δίνεται το πράσινο φως προκειμένου να ξεκινήσει σχετικός έλεγχος. Οι αρμόδιοι ελεγκτές θα ελέγχουν τα όσα θα αναφέρονται στην καταγγελία αλλά και στα βιβλία της επιχείρησης για να διαπιστώσουν τη σοβαρότητα της υπόθεσης.

Η νέα εφαρμογή θα δέχεται καταγγελίες για υποθέσεις φοροδιαφυγής (μη έκδοση αποδείξεων-παραστατικών, αδήλωτο χρήμα-συναλλαγές κ.λπ.), τελωνειακές υποθέσεις (λαθρεμπόριο, logistic, παρατυπίες σε εισαγωγές-εξαγωγές κ.λπ.) αλλά και υποθέσεις διαφθοράς. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αμοιβή- φοροαπαλλαγή θα είναι συνάρτηση της αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}