Φορέας Νέου Πτωχευτικού: Τα κοράκια τα θέλουν όλα! Και να αρπάξουν τζάμπα τα σπίτια και να παίρνουν χοντρό κρατικό χρήμα

 13/04/2024    02 : 24 : 10
κορακια γυπες funds
69 / 100

Έρχονται αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τον Φορέα Απόκτησης Ακινήτων ώστε να καταστεί ελκυστική η επένδυση και να ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες.

Αμέσως μετά το Πάσχα η επικεφαλής της Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Θεώνη Αλαμπάση, θα ξεκινήσει τις δια ζωσης συνομιλίες με τους πέντε υποψήφιους επενδυτές, δηλαδή με τα fund: Bain Capital Credit, Christofferson Robb & Co, Fortress Credit Corp., Ένωση Εταιρειών «KAICAN Hellas – Beumont Summit Financial DAC», LCM Capital LLP. Στόχος είναι οι συνομιλίες να έχουν ολοκληρωθεί στο τέλος Μαϊου.

Μεταδίδει το mononews.gr

Και ενώ η αγορά εκτιμά ότι δύσκολα τα funds θα βάλουν τα 2 δις ευρώ που απαιτούνται για τη λειτουργία του Φορέα, το υπουργείο Οικονομικών είναι κάθετο, ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, διότι θα περάσει στο δημόσιο χρέος.

Ωστόσο, είναι πιθανόν να υπάρξουν βελτιώσεις στο νομοθετικό πλαίσιο, καθώς οι υποψήφιοι επενδυτές έχουν καταθέσει τις απόψεις τους στο ηλεκτρονικό σύστημα δημοσίων συμβάσεων σχετικά με τον Φορέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ανάμεσα στα θέματα που απασχολούν τα fund είναι ότι:

-Οι ετήσιες αποδόσεις από τη λειτουργία του Φορέα είναι χαμηλές. Συγκεκριμένα σε μονοψήφιο ποσοστό, κοντά στο 7%, όταν τα fund επιδιώκουν διψήφιες ετήσιες αποδόσεις.

-Θεωρούν ότι πρέπει να αυξηθεί το ύψος της επιδότησης ενοικίου για τους ευάλωτους (οι οποίοι παραχωρούν το σπίτι τους στο Φορέα και στη συνέχεια παραμένουν σε αυτό ως ενοικιαστές). Η επιδότηση διαμορφώνεται από τα 70 ευρώ μέχρι τα 210 ευρώ το μήνα.

-Κυρίως όμως για τα fund το σημαντικότερο όλων σε ποια τιμή θα αποκτήσουν το ακίνητο από τον ευάλωτο. Συγκεκριμένα πριν βγει το ακίνητο σε πλειστηριασμό παρεμβάλλεται ο Φορέας και το αγοράζει. Ζητούν λοιπόν η τιμή αγοράς να είναι χαμηλότερη από την τιμή πρώτης προσφοράς του πλειστηριασμού.

-Ενώ υπάρχει και το κοινωνικά ευαίσθητο ζήτημα της έξωσης του ευάλωτου –υπάρχει αυτή η πρόβλεψη στο νόμο- από το fund.

Όλα τα παραπάνω πρόκειται πλέον να μπουν επισήμως στο τραπέζι των συζητήσεων, καθώς το ζητούμενο είναι να υπάρξει επενδυτής και ο Φορέας –η εξαγγελία του οποίου έγινε πριν από τρία χρόνια- να ολοκληρωθεί.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}