Επικοινωνιακή αισχρή κοροϊδία με τα φθηνά στεγαστικά για νέους

Πέμπτη 06/12/2023    07 : 07 : 54
δημοκρατια 2
68 / 100

Φθηνά στεγαστικά για νέους: Άλλη μία εξαγγελία του πρωθυπουργού προτού καν αρχίσει να υλοποιείται αποδεικνύεται ότι ήταν μία καλοστημένη απάτη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε ακριβώς πριν από 10 μέρες ένα ειδικό πρόγραμμα δανείων για την αγορά πρώτης κατοικίας από νέα ζευγάρια, ωστόσο τα… ψιλά γράμματα έκρυβαν μία δυσάρεστη έκπληξη: η εξαγγελία δεν αφορά 10.000 στεγαστικά δάνεια, αλλά 10.000 ωφελουμένους! Επομένως, τα δάνεια αυτά θα είναι στην καλύτερη των περιπτώσεων τα μισά, δηλαδή 5.000, καθώς αφορούν ζευγάρια, ηλικίας 25 έως 39 ετών, ενώ εάν στους ωφελουμένους προσμετρώνται και τα παιδιά, τότε θα είναι προφανώς ακόμα λιγότερα.

Αντίστοιχου μεγέθους απάτη είχε στήσει ακριβώς έναν χρόνο πριν ο πρωθυπουργός, πάλι από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όταν είχε κάνει τότε λόγο για ένα ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης των νέων ύψους 1.200 ευρώ. Αφού πρώτα η κυβέρνηση άφησε σκοπίμως να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι το ποσό αυτό θα αφορά μηνιαίο μισθό, ως ένα σοβαρό κίνητρο για να σταματήσει η φυγή των νέων στο εξωτερικό, ήρθε λίγες ημέρες μετά η εξειδίκευση των μέτρων από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, που διευκρίνισε ότι τα 1.200 ευρώ θα δοθούν σε εργαζομένους και εργοδότες και μάλιστα για έξι μήνες. Δηλαδή το τελικό ποσό για τους νέους ήταν το… αστρονομικό χαρτζιλίκι των 100 ευρώ τον μήνα, που όμως μπορεί να φτάνει και τα 50 ευρώ τον μήνα σε περίπτωση ελαστικών μορφών απασχόλησης.

Το ίδιο μοτίβο επαναλήφθηκε και με το Power Pass, μετά το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επιστροφή ενός μόνο μέρους των ποσών που πλήρωσαν οι πολίτες λόγω της ληστρικής ρήτρας αναπροσαρμογής. Τα περιβόητα 600 ευρώ έλαβαν μόνο όσοι είχαν πληρώσει λογαριασμούς ύψους 2.000-3.000 ευρώ και η ενίσχυση ανήλθε μεσοσταθμικά σε 17 ευρώ ανά νοικοκυριό. Τη μεγαλύτερη, όμως, απάτη επιφύλασσε ο πρωθυπουργός για τους συνταξιούχους: εν πρώτοις, προεκλογικά έταζε ότι θα καταργήσει τον νόμο Κατρούγκαλου και την «προσωπική διαφορά» που πετσοκόβει τις συντάξεις.

Δημοφιλείς ειδήσεις Εφιάλτης η θέρμανση τον χειμώνα για εκατομμύρια εξαθλιωμένα νοικοκυριά
Ωστόσο τη διατήρησε αναλλοίωτη και ακριβώς εξαιτίας αυτού, από τις αυξήσεις στις συντάξεις που θα δοθούν από την επόμενη άνοιξη, ύψους περίπου 6,5%, αποκλείονται περίπου 800.000 συνταξιούχοι, ενώ πολλοί είναι και αυτοί που θα λάβουν αυξήσεις-ψίχουλα. Επίσης, αν και είχε ψηφίσει το 2019 τη σχετική διάταξη, αμέσως μετά την εγκατάσταση στο Μέγαρο Μαξίμου κατήργησε τη 13η σύνταξη ύψους έως 500 ευρώ, και την αντικατέστησε με άλλη που όριζε ότι κάθε χρόνο ένα κονδύλι ίσο με 0,5% του ΑΕΠ (περίπου 800.000.000 ευρώ) θα κατευθύνεται για τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων.

Όμως, ο πρωθυπουργός κατήργησε αυτό που ο ίδιος είχε νομοθετήσει και κατηύθυνε τα χρήματα αυτά για τη χρηματοδότηση του κεφαλαιοποιητικού επικουρικού συστήματος-καζίνο. Αντί αυτών, χορηγεί σαν Μεσσίας επιδόματα ύψους 250 ευρώ και μάλιστα με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, που απουσιάζουν επιμελώς από τα διαγγέλματά του.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}