Φάκελος Άσυλο Ανιάτων: Real estate σε βαθμό…κακουργήματος

 16/04/2024    12 : 53 : 56
σκανδαλο
63 / 100

Προκαταρκτική εξέταση διενεργείται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σχετικά με καταγγελλόμενη κακοδιαχείριση της ακίνητης περιουσίας του Ασύλου Ανιάτων, μετά από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε πρώην νομική σύμβουλος του Ασύλου. Πρόκειται για μία ακόμη έρευνα που διενεργείται από τη Δικαιοσύνη σε σχέση με την οικονομική διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του ασύλου τα τελευταία χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2020 η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έχει ασκήσει ποινικές διώξεις για κακουργηματική απιστία σε βάρος οκτώ προσώπων που συμμετείχαν στη διοίκηση του ασύλου. Μάλιστα η συγκεκριμένη δικογραφία αν και είχε διαβιβαστεί σε ανακριτή από το 2021 εντούτοις μόλις πρόσφατα ανασύρθηκε από το συρτάρι».

Οι Data Journalists ανοίγουν το «φάκελο» Άσυλο Ανιάτων και φέρνουν στο φως της δημοσιότητας όλες τις καταγγελίες για την φερόμενη κακοδιαχείριση στην ακίνητη περιουσία του Ασύλου Ανιάτων.

Στα μέσα του περασμένου Γενάρη η δικηγόρος Σωτηρία Κουμπούλη κατέθεσε ενώπιον της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, μια μηνυτήρια αναφορά 40 σελίδων. Πρώην νομική σύμβουλος του Ασύλου Ανιάτων, η δικηγόρος απομακρύνθηκε από τη θέση αυτή με απόφαση της διοίκησης του Ασύλου. Όπως ισχυρίζεται σε αγωγή που έχει καταθέσει και πρόκειται να συζητηθεί τον Σεπτέμβριο του 2023, η απόλυση ήταν παράνομη και φέρεται να έγινε επειδή η ίδια αρνήθηκε να «υποθάλψει συμπεριφορές που συνέτειναν στην κακοδιαχείριση της ακίνητης περιουσίας του Ασύλου Ανιάτων».

Στην αναφορά γινόταν λόγος για κακοδιαχείριση της ακίνητης περιουσίας του ασύλου, με ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος. Το Άσυλο Ανιάτων είναι ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα που μετρά 130 χρόνια ζωής. Συστήθηκε το 1893 και αποτελεί ένα από τα παλαιότερα φιλανθρωπικά σωματεία της χώρας που μέχρι και σήμερα έχει παράσχει βοήθεια σε χιλιάδες συνανθρώπους μας ενώ εποπτεύεται από το Δήμο Αθηναίων. Διαθέτει τεράστια ακίνητη περιουσία -ξεπερνά τα 826 ακίνητα-, η οποία του κληροδοτήθηκε από ευαισθητοποιημένους πολίτες. Όπως καταγγέλλεται στη μηνυτήρια αναφορά, ακόμη και σήμερα η περιουσία του παραμένει «αχαρτογράφητη», καθώς εντοπίστηκαν 25 «αδήλωτα» ακίνητα ενώ σε πολλά νησιά δεν έχουν βρεθεί τα κληροδοτηθέντα ακίνητα και πολλές κληρονομιές δεν έχουν ακόμη «ανοιχτεί».

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η δικηγόρος, όλα ξεκίνησαν το 2012. Μέχρι και τότε το Άσυλο Ανιάτων απαγορευόταν βάσει του καταστατικού του να εκποιεί περιουσιακά του στοιχεία προκειμένου να εξυπηρετεί τις ανάγκες του. Στις 14 Δεκεμβρίου του 2012 κατά την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μελών του Ασύλου Ανιάτων αποφασίστηκε η τροποποίηση του άρθρου 3 του καταστατικού του. Συγκεκριμένα στο άρθρο 3 ως πόροι προστέθηκε το «τίμημα της εκποιήσεως περιουσιακών του στοιχείων».

Το ακίνητο και η αγορά από τον εφοπλιστή Προκοπίου
Η δικηγόρος καταγγέλλει στη μηνυτήρια αναφορά μια σειρά από εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων του Ασύλου Ανιάτων σε τιμή πολύ μικρότερη από την αντικειμενική τους αξία. Ένα από αυτά αφορούσε σε εκποίηση ακινήτου του Ασύλου στο Ελληνικό που έγινε το 2021. Ως αγοράστρια του ακινήτου εμφανίζεται εταιρεία συμφερόντων του εφοπλιστή Προκοπίου.

Το τίμημα της πώλησης ανήλθε σε 5.170.000 ευρώ, ενώ η αντικειμενική του αξία ανέρχονταν σε 6.467.000 ευρώ. Εκτός από τη διαφορά μεταξύ της αξίας εκποίησης και της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, στη μηνυτήρια αναφορά γίνεται λόγος και για «άλλα σημεία προβληματικά στο εν λόγω συμβόλαιο που αξίζουν ποινικής διερεύνησης».

Ειδικότερα ο κ. Προκοπίου φέρεται να συμφώνησε στην αγορά της ψιλής κυριότητας στο συγκεκριμένο ακίνητο με προσύμφωνο συμβόλαιο που υπεγράφη στις 17 Ιουλίου του 2020. Την επικαρπία του ακινήτου την είχε διατηρήσει εν ζωή η δωρήτρια του Λήδα, χήρα του Παύλου Βαρδινογιάννη.

Τον Αύγουστο του 2021 το ΔΣ του Ασύλου Ανιάτων αποφάσισε την πώληση κυριότητας του συγκεκριμένου ακινήτου. Κατά τη συνεδρίαση φέρεται να τροποποιήθηκαν οι όροι του προσυμφώνου αγοραπωλησίας του 2020 «μόνο ως προς τη μεταβίβαση του δικαιώματος της πλήρους κυριότητας και όχι της ψιλής». Δηλαδή, όπως επισημαίνεται, «χωρίς να γίνεται αναφορά στο συμβόλαιο αγοραπωλησίας και σε αύξηση της αξίας του πωλούμενου ακινήτου, εξαιτίας της περιέλευσης πλέον στο άσυλο ανιάτων της πλήρους κυριότητας του ακινήτου λόγω του θανάτου της δωρήτριάς του».

Επιπλέον, όπως καταγγέλλεται, το χρόνο που αποφασίστηκε η εκποίηση του ακινήτου δεν υπήρχαν οφειλές ή άμεσες οικονομικές ανάγκες από την πλευρά του Ασύλου.

Η αγοραπωλησία του ξενοδοχείου Πιγκάλ
Το Νοέμβριο του 2018 με απόφαση του ΔΣ πωλήθηκε το πρώην ξενοδοχείο Πιγκάλ στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου στο κέντρο της Αθήνας. Επρόκειτο για ακίνητο 251 τ.μ. με διώροφη οικοδομή το οποίο ανήκε κατά 50% στο Άσυλο Ανιάτων και κατά 50% σε ιδιώτη. Η αξία της πώλησης ανήλθε σε 185.000 ευρώ, ενώ η αντικειμενική του αξία άγγιζε τα 534.124 ευρώ. Η αγοράστρια εταιρεία λίγες μέρες μετά και συγκεκριμένα στις 30 Νοεμβρίου του 2018 μεταπώλησε το ακίνητο σε άλλη εταιρεία. Το τίμημα της συναλλαγής ανήλθε σε 218.000 ευρώ. Δηλαδή μέσα σε λίγες μόλις ημέρες, το τίμημα της πώλησης αυξήθηκε κατά 33.000 ευρώ, κάτι που «επιρρώνει τις επιφυλάξεις του πραγματογνώμονα αναφορικά με την αναγκαιότητα εμπεριστατωμένου ελέγχου του τρόπο με τον οποίο προσδιορίστηκε η έκθεση εκτίμησης του ακινήτου», όπως επισημαίνεται.

Η πώληση ενός ακόμη ακινήτου
Μία ακόμη πώληση που καταγγέλλεται στη μηνυτήρια αναφορά ήταν και αυτή ενός ακινήτου στην οδό Κυδαθηναίων. Σύμφωνα με το πόρισμα, το ακίνητο φέρεται να πωλήθηκε σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή και χωρίς να υπάρχει προκήρυξη προς πώληση. Μάλιστα, αγοραστής του ακινήτου ήταν δικηγόρος συνεργαζόμενος με το Άσυλο Ανιάτων. Ο δικηγόρος δύο χρόνια μετά την αγοραπωλησία επιχείρησε να εξώσει τον μισθωτή του ξενοδοχείου. Σε αγωγή που κατέθεσε τον Ιούλιο του 2022, ο νέος πια ιδιοκτήτης ισχυρίστηκε «ότι το μηνιαίο μίσθωμα του ξενοδοχείου θα έπρεπε να είναι 34.188 ευρώ. Κάτι που σημαίνει πως το «Άσυλο Ανιάτων παρέλειπε επί σειρά ετών να εισπράξει μισθώματα άνω των 400.000 ευρώ ετησίως μόνο από το ξενοδοχείο της οδού Κυδαθηναίων».

Μία ακόμη αγοραπωλησία ακινήτου που καταγγέλλεται στη μηνυτήρια αναφορά, είναι και αυτή διαμερίσματος με αποθήκη στο Παλαιό Φάληρο. Το τίμημα της πώλησης ανήλθε σε 180.000 ευρώ. Ωστόσο η εμπορική του αξία ξεπερνά τα 250.000 ευρώ. Αγοράστρια του ακινήτου ήταν υπάλληλος του Ασύλου Ανιάτων, ενώ η αγοραπωλησία φέρεται να έγινε χωρίς διαγνωστική διαδικασία.

Κακοδιαχείριση του Τμήματος Ακίνητης Περιουσίας
Όπως υπογραμμίζεται στη μηνυτήρια αναφορά, «ένα από τα βασικότερα προβλήματα στη διαχείριση των ακινήτων του Ασύλου Ανιάτων είναι ότι δεν υπάρχει γνώση του ποιος διαμένει στα ακίνητα του, δεν υπάρχει πλήρης καταγραφή τους και ως εκ τούτου είναι αδύνατον να αξιοποιηθούν». Είναι χαρακτηριστικό ότι η σελίδα του ΑΑ δεν έχει ενημέρωση ως προς όλα τα υπό πώληση ή εκμίσθωση ακίνητα, ενώ με «την πάροδο του χρόνου τα εισοδήματα από μισθώσεις ακινήτων βαίνουν διαρκώς μειούμενα». Ειδικότερα το 2012 τα έσοδα από ενοίκια ήταν 3,578 εκατ. ευρώ και το 2021 μόλις 1,03 εκατ. ευρώ.

Η δικογραφία που έμεινε στο συρτάρι
Να σημειωθεί ότι η υπόθεση του Ασύλου Ανιάτων βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης από τον Μάρτιο του 2019. Την περίοδο εκείνη ο Δήμος Αθηναίων, επί διοίκησης Γιώργου Καμίνη, διαβίβασε ένα φάκελο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας. Ο φάκελος περιείχε, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου της Δημοτικής Αρχής, μια σειρά από καταγγελίες περί «αδιαφανούς διαχείρισης της περιουσίας του Ασύλου Ανιάτων» μέχρι και το 2018.

«Ο δήμος Αθηναίων, ως αρμόδια εποπτική αρχή, έχει γίνει δέκτης καταγγελιών για αδιαφανή διαχείριση της περιουσίας του Σωματείου Ασύλου Ανιάτων από τη διοίκησή του.

Οι καταγγελίες αφορούν έως και το έτος 2018 και σχετίζονται κυρίως με την εκποίηση ακινήτων μεγάλης αξίας που ανήκουν στην περιουσία του Σωματείου, χωρίς προηγουμένως να τηρηθούν κανόνες που εγγυώνται τα συμφέροντα του Σωματείου.

Η Επιτροπή Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων του δήμου Αθηναίων, αρμόδια για την εξέταση του θέματος, με απόφασή της, απέστειλε τον φάκελο στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών της Διοίκησης του Σωματείου.

Προηγουμένως ο δήμος Αθηναίων, είχε ζητήσει για τις καταγγελίες αυτές εξηγήσεις από το Σωματείο, οι οποίες, σύμφωνα με την Επιτροπή, δεν κρίθηκαν ικανοποιητικές», όπως αναφερόταν μεταξύ όλων στο σχετικό δελτίο Τύπου.

Η Εισαγγελία διέταξε την περίοδο εκείνη τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας. Το Νοέμβριο του 2020 ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος σε οκτώ μέλη του ΔΣ του ασύλου. Στη συνέχεια, τον Φεβρουάριο του 2021, η δικογραφία διαβιβάστηκε σε ανακριτή προκειμένου να προχωρήσει σε περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης. Ωστόσο, μέχρι και τα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου, καμία ανακριτική πράξη δεν είχε γίνει, με αποτέλεσμα η κα Κουμπούλη να καταθέσει αναφορά ενώπιον του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στην οποία έκανε λόγο για «καθυστέρηση απονομής Δικαιοσύνης». Μάλιστα η κωλυσιεργία αυτή από την πλευρά του ανακριτή είχε ως αποτέλεσμα να εκλεγούν ξανά στη διοίκηση του ασύλου ορισμένα από τα μέλη σε βάρος των οποίων είχαν ασκηθεί ποινικές διώξεις.

Στη Βουλή η κακοδιαχείριση από τον ΣΥΡΙΖΑ
Η υπόθεση έφτασε και στη Βουλή, μετά από δύο κοινοβουλευτικές ερωτήσεις που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρώτη με τίτλο «Όργιο κακοδιαχείρισης και αυθαιρεσίας από την Διοίκηση του Ασύλου Ανιάτων» στις 26 Οκτωβρίου του 2022 και η δεύτερη στις 15 Νοεμβρίου του 2022 με τίτλο «Ανεξήγητη κωλυσιεργία της Δικαιοσύνης και του Δήμου Αθηναίων για τη διερεύνηση του σκανδάλου στο Άσυλο Ανιάτων».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έθεταν μια σειρά από ερωτήματα. Μεταξύ αυτών και ότι ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης αρνείται να συζητήσει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και παραπέμπει το ζήτημα “στις καλένδες”. Επίσης έθεταν το ερώτημα κατά πόσο «όφειλε ο Δήμος Αθηναίων να κάνει δήλωση παράστασης πολιτικής Αγωγής και επιπλέον δήλωση προς υποστήριξη της κατηγορίας κατά της Διοίκησης του ΑΑ, σε μια υπόθεση που ο ίδιος διαβίβασε αρμοδίως στις Εισαγγελικές Αρχές για τα οικονομικά του ΑΑ και ήδη κινήθηκε αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη».

Οι απαντήσεις της υφυπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου που διαβιβάστηκαν στη Βουλή ουσιαστικά πετούσαν τη «μπάλα στην εξέδρα». Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων σε αυτές, «ο Δήμος Αθηναίων έχει αρμοδιότητα να ελέγχει και να εγκρίνει τον ισολογισμό, τον προϋπολογισμό και τον οικονομικό απολογισμό, καθώς και την τήρηση της νομιμότητας επί όλων των πράξεων, συναλλαγών και λειτουργιών του προαναφερόμενου Ιδρύματος, χωρίς την ανάμειξη του Δήμου κατά τη λήψη αποφάσεων του Διοικητικού του Συμβουλίου».

Δικηγόρος Κουμπούλη: Είναι βέβαιη η παραπομπή του προηγούμενου Δ.Σ.
Οι Data Journalists επικοινώνησαν με τη δικηγόρο Σωτηρία Κουμπούλη σχετικά με την προκαταρκτική εξέταση που διενεργείται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και όσα καταγγέλλει στη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε. Η κυρία Κούμπούλη δήλωσε:

«Η ανάσυρση της δικογραφίας από το συρτάρι του ανακριτή και εν τέλει η ολοκλήρωση της κύριας ανάκρισης, μετά την πίεση που προκλήθηκε από τις δύο κοινοβουλευτικές ερωτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και την ανάδειξή του από πληθώρα δημοσιογράφων, αποδεικνύει ότι η ίδια η κοινωνία μπορεί να συμβάλει στην ταχύτητα απονομής Δικαιοσύνης. Πρέπει αυτό να γίνει συνείδηση όλων μας και επιτέλους να γίνουμε υπεύθυνοι πολίτες και όχι να στρουθοκαμηλίζουμε πίσω από ένα «δε_βαριέσαι_μωρέ_παντού_σαπίλα».

Είναι βέβαιη η παραπομπή του προηγούμενου Δ.Σ. του Ασύλου Ανιάτων σε ακροατήριο και εν τέλει η καταδίκη του, δεδομένου ότι η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσα καταρρίπτει το βασικό τους άλλοθι, ήτοι ότι εκποιούσαν ακίνητα σε τιμές κάτω των εμπορικών αξιών τους, γιατί είχαν πάγιες και πιεστικές ανάγκες να καλύψουν.

Ελπίζω και εύχομαι τα νέα (και προς το παρόν άφθαρτα) μέλη του Δ.Σ. του Ασύλου Ανιάτων, αλλά και οι εργαζόμενοί του που λαμβάνουν «δώρα» από τη Διοίκηση ως αντίτιμο της σιωπής τους, συγκαλύπτουν τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί και γίνονται συνένοχοι στη διάπραξή τους. Από τη μεριά μου θα συνεχίζω να παλεύω για τη διάσωση του Ασύλου Ανιάτων και για την προστασία του καταστατικού του σκοπού. Είμαι ευγνώμων που έχει συσπειρωθεί πολύς κόσμος γύρω μου και με στηρίζει με κάθε τρόπο. Υπάρχει ελπίδα!».

ΠΗΓΗ-ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}