Υπό τον φόβο του πλειστηριασμού οι δανειολήπτες Ελβετικού Φράγκου!
Με τον φόβο ότι θα βγούνε στο σφυρί τα ακίνητά τους ζούνε Βολιώτες δανειολήπτες- Οι συλλογικές αγωγές και η προσφυγή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης
Γράφει η ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ, taxydromos.gr
Με τη «θηλιά» στον λαιμό είναι υποχρεωμένοι να ζούνε τα τελευταία χρόνια δεκάδες Βολιώτες δανειολήπτες που πήραν δάνεια σε ελβετικό φράγκο και εξαιτίας της διαφοροποίησης στην ισοτιμία ελβετικού φράγκου και ευρώ, βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με υπέρογκες δόσεις, προσαυξημένες ακόμη και ως 70%.
Υπέγραψαν δανειακές συμβάσεις με καθορισμένα ποσά δόσεων, τα οποία όμως σταδιακά αυξήθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα μία δόση ύψους 1.000 ευρώ για επιχειρηματικό δάνειο να έχει φτάσει στα 1.780 ευρώ, φέρνοντας σε αδιέξοδο τους δανειολήπτες που ζούνε με τον φόβο ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί η περιουσία τους να βγει στο σφυρί, αν δεν φροντίσουν να κάνουν ρύθμιση για να μπορούν να αποπληρώσουν οφειλές που συσσωρεύτηκαν.
Με τη συνδρομή του Συλλόγου Δανειοληπτών σε Ελβετικό Φράγκο περισσότεροι από 70 δανειολήπτες από τη Μαγνησία, αφού έγιναν μέλη του αποφάσισαν να συμμετέχουν στις συλλογικές αγωγές που κατατέθηκαν κατά των συστημικών τραπεζών.
Ο δικαστικός τους αγώνας ξεκίνησε πριν εννιά ολόκληρα χρόνια κι ακόμη δεν έχει τελεσφορήσει, αφού έφτασε μέχρι τον Αρειο Πάγο. Οι θιγόμενοι δανειολήπτες έχουν στη «φαρέτρα» τους την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που με αφορμή αναφορά που κατατέθηκε από δανειολήπτη άλλης χώρας της ΕΕ αποφάνθηκε ότι «οι συμβάσεις σε ελβετικό φράγκο δεν ήταν διαφανείς και πως έπρεπε να έχουν ενημερωθεί οι δανειολήπτες για το ενδεχόμενο διαφοροποίησης της ισοτιμίας με αριθμητικά παραδείγματα, ώστε να γνωρίζουν ότι υπάρχει ενδεχόμενο επιβάρυνσης ή και μείωσης της δόσης τους».
Οι συλλογικές αγωγές κατατέθηκαν κατά της Εθνικής Τράπεζας, της ALPHA, της Eurobank και της Πειραιώς.
Τα πρωτόδικα δικαστήρια είχαν κάνει δεκτές τις αγωγές κατά της Eurobank, της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha και απέρριψαν τη συλλογική αγωγή κατά της Τράπεζας Πειραιώς. Στο Εφετείο οι συλλογικές αγωγές απορρίφθηκαν όλες. Απορριπτική ήταν και η απόφαση του Αρείου Πάγου για την συλλογική αγωγή κατά της Eurobank, ενώ μέχρι τον Απρίλιο αναμένεται να έχουν συζητηθεί αντίστοιχες αγωγές κατά της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς.
Μακρύς ο δρόμος της δικαίωσης…
Όπως φαίνεται ο δρόμος διαγράφεται ακόμα μακρύς. «Η πολιτεία και η δικαιοσύνη δεν μπορεί να κλείνουν τα μάτια στη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο αντιμετωπίζοντας αντίστοιχο ζήτημα που έχει προκύψει σε άλλες χώρες της Ε.Ε. έκρινε ως καταχρηστική τη ρήτρα ισοτιμίας κρίνοντας ότι αυτό επιβαρύνει τους δανειολήπτες, αφού η αξία του δανείου θα αναπροσαρμόζεται ακολουθώντας την ισοτιμία ελβετικού φράγκου με ευρώ. Ουσιαστικά διαπίστωσε ότι υπήρξε έλλειψη διαφάνειας στην ενημέρωση των δανειοληπτών», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Δέσποινα Σονιάδου, ταμίας του Συλλόγου.
«Δεν έχουμε τη δικαστική προστασία που πρέπει σε αντίθεση με ό,τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ενωση για τους δανειολήπτες ελβετικού φράγκου. Είναι υποχρέωση σε ένα κράτος δικαίου να προστατεύονται τα δικαιώματα ενός πολίτη», συνέχισε η κ. Σονιάδου, ενημερώνοντας ότι πανελλαδικά υπολογίζεται ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα ακουμπά περισσότερους από 200.000 πολίτες, καθώς εκτός από τους δανειολήπτες υπάρχουν επίσης οι εγγυητές.
Ο φόβος των πλειστηριασμών
Σύμφωνα με την ταμία του Συλλόγου υπάρχει μία σημαντική μερίδα δανειοληπτών που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο ύψος των υπέρογκων δόσεων, μετά τη διαφοροποίηση της ισοτιμίας φράγκου και ευρώ.
«Όταν μία δόση αυξάνεται κατά 60 και 70% είναι επόμενο να τινάζεται στον “αέρα” ο προγραμματισμός των δανειοληπτών. Υπάρχουν δυστυχώς άνθρωποι που δεν μπορούν να αποπληρώσουν εγκαίρως τις τρέχουσες δόσεις και ανά πάσα στιγμή κινδυνεύουν με «κοκκίνισμα». Εάν αυτό συμβεί γίνεται αντιληπτό ότι αργά ή γρήγορα θα έρθουν αντιμέτωποι με διαταγές πληρωμής και κατασχέσεις. Γι’ αυτό πιέζουμε μετά από εννιά ολόκληρα χρόνια να δοθεί λύση στο πρόβλημα. Πρέπει να υπάρξουν οι σχετικές αποφάσεις, όπως έγινε και σε άλλες χώρες και ανάλογες διατάξεις που θα εξασφαλίζουν μεγαλύτερη προστασία στους καταναλωτές για τα δάνεια που έχουν ήδη συναφθεί», προτρέπει η κ. Σονιάδου.
Ο Σύλλογος πριν από λίγες εβδομάδες απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη από τον οποίο ζήτησε συνάντηση για να συζητηθεί το θέμα, καθώς εκτός όλων των άλλων υπάρχει και μεγάλη καθυστέρηση στην εκδίκαση των αγωγών. Σ’ αυτό έχει συντελέσει και η συνεχιζόμενη αποχή των δικηγόρων, αν και στην τελευταία συζήτηση ο δικηγόρος των δανειοληπτών παρέστη στην ακρόαση η δίκη όμως αναβλήθηκε, για να προσδιοριστεί εκ νέου σε ενάμιση περίπου χρόνο.