Υποχρεωτικά τα POS σε ταξί, περίπτερα, θέατρα και σινεμά

Δευτέρα 03/06/2023    11 : 45 : 53
καρτες
68 / 100

Μπορεί οι ηλεκτρονικές συναλλαγές να έχουν περιορίσει αισθητά τη φοροδιαφυγή, ωστόσο τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι κάποιες επαγγελματικές ομάδες αρνούνται να κόψουν αποδείξεις.

Μάλιστα, το οικονομικό επιτελείο για τους 20 αυτούς επαγγελματικούς κλάδους με ροπή στη φοροδιαφυγή είχε θεσπίσει κίνητρα με έκπτωση φόρου, τα οποία, όπως φαίνεται, δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Έτσι, λοιπόν, θα επανεξεταστούν τα φορολογικά κίνητρα για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις επαγγελματικών ομάδων, όπως υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ταξί, κομμωτήρια, σχολές χορού, γυμναστήρια κ.λπ. Σημειώνεται ότι τα κίνητρα προέβλεπαν έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ για όσους πλήρωναν με ηλεκτρονικό τρόπο τις υπηρεσίες που προσέφεραν οι ανωτέρω κλάδοι.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, το νέο αναμορφωμένο πλαίσιο των φορο-κινήτρων για τις αποδείξεις θα παρουσιαστεί στο πρώτο εξάμηνο της νέας θητείας της νέας κυβέρνησης, εφόσον η Νέα Δημοκρατία αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, ενώ ταυτόχρονα μέχρι το τέλος του έτους θα επεκταθούν υποχρεωτικά τα POS στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας. Γιατί προς το παρόν εξαιρούνται ταξί, περίπτερα, θέατρα, κινηματογράφοι κ.λπ. από την υποχρέωση να έχουν POS, αν και ορισμένοι από τους ανωτέρω επαγγελματίες διαθέτουν. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν και κατηγορίες επαγγελμάτων που δεν έχουν υποχρέωση τήρησης ταμειακής μηχανής και παραμένουν στο χειρόγραφο σύστημα. Και αυτό, όπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών, θα αλλάξει.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ προχωρούν στη διασύνδεση των 540.000 ταμειακών μηχανών με τα 836.000 POS που λειτουργούν σήμερα στη χώρα. Σε πρώτη φάση, θα διασυνδεθούν 400.000 ταμειακές μηχανές μέχρι τον Ιούλιο, ενώ τον Οκτώβριο θα διασυνδεθούν και οι τελευταίες 140.000, καθώς χρειάζονται αναβάθμιση ή αντικατάσταση. Το σχέδιο δράσης και το χρονοδιάγραμμα της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS και τη λειτουργία των νέου τύπου φορολογικών μηχανισμών παρουσιάστηκαν χθες από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, τον υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο, τον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Κοινωνίας της Πληροφορίας, Σταύρο Ασθενίδη.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό:

  • Διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS. Oι φορολογικοί έλεγχοι έχουν δείξει ότι η πληρωμή με κάρτα δεν συνοδεύεται πάντα από απόδειξη, ορισμένες επιχειρήσεις δικαιολογούν τον τζίρο των καρτών με αποδείξεις άλλων συναλλαγών και ορισμένες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν POS που εκκαθαρίζονται εκτός Ελλάδος. Με τη διασύνδεση ταμειακών – POS η πληρωμή με κάρτα θα πραγματοποιείται μόνο όταν η απόδειξη εκδοθεί από την ταμειακή, ενώ το POS δεν μπορεί να δεχθεί «ελεύθερες συναλλαγές», δηλαδή συναλλαγές εκτός του ΦΗΜ.
  • Η υποχρεωτική διασύνδεση θα γίνει συνολικά για 400.000 ταμειακές – POS μέχρι τον Ιούνιο του 2023 για επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 100.000 ευρώ και μέχρι τέλος Ιουλίου 2023 για επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 100.000 ευρώ.
  • Φορολογικοί μηχανισμοί νέου τύπου. Από τους ελέγχους έχει διαπιστωθεί ότι με τους μηχανισμούς (υπολογιστές) που χρησιμοποιούνται σήμερα από τις επιχειρήσεις η έκδοση αποδείξεων βασίζεται σε αρχεία που αποθηκεύονται μόνο στον υπολογιστή, οι μηχανισμοί δεν αποθηκεύουν αξίες στη φορολογική μνήμη, ενώ έχουν διαπιστωθεί παρακάμψεις στη λειτουργία των μηχανισμών. Περίπου 140.000 φορολογικοί μηχανισμοί αποσύρονται μέχρι τον Οκτώβριο και αντικαθίστανται από νέους μηχανισμούς, που αποθηκεύουν όλα τα ποσά στη φορολογική τους μνήμη και εκδίδουν σχετικές αναφορές με ποσά, ενώ διαβιβάζουν απευθείας, και όχι μέσω υπολογιστή, τις συναλλαγές στην ΑΑΔΕ.
  • Νέες ταμειακές στην εστίαση. Επίσης, από τους φορολογικούς ελέγχους έχει διαπιστωθεί ότι χρησιμοποιούνται μηχανισμοί που δεν καταγράφουν τραπέζια και παραγγελίες, καταγράφονται παραγγελίες σε αρχεία στον υπολογιστή και όχι στην ταμειακή, εκδίδονται δελτία παραγγελίας που στη συνέχεια είτε ακυρώνονται, χωρίς καταγραφή στη φορολογική μνήμη του μηχανισμού, είτε δεν εκδίδεται τελική απόδειξη, ενώ εκ των υστέρων διαγράφεται τζίρος. Με την υποχρεωτική χρήση ειδικών φορολογικών μηχανισμών για τις επιχειρήσεις εστίασης που δέχονται παραγγελίες, η απόδειξη εκτυπώνεται μόνο από ενσωματωμένο εκτυπωτή, καταγράφονται στη φορολογική μνήμη οι εκκρεμείς παραγγελίες («ανοικτά» τραπέζια) και οι εκκρεμείς προς έκδοση αποδείξεις, ενώ εκδίδεται «Z» εφόσον έχουν κλείσει όλα τα ανοικτά τραπέζια.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}