ΥΠΟΙΚ για τις προμήθειες: Ή μειώνετε το κόστος σε συναλλαγές με κάρτα ή βάζουμε πλαφόν με νόμο

 23/06/2024    03 : 35 : 36
69 / 100

Ασφυκτικό πρέσινγκ στις τράπεζες να μειώσουν τις χρεώσεις τους στις ηλεκτρονικές συναλλαγές με κάρτες ασκεί το οικονομικό επιτελείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Υπουργείο Οικονομικών αναμένουν τις επόμενες ημέρες την απάντηση των τραπεζών αλλά και εταιρειών όπως Visa και Mastercard με τα μειωμένα «κοστολόγια». Πληροφορίες αναφέρουν πως οι τράπεζες είναι διατεθειμένες να μειώσουν ακόμα και στο μισό το δικό τους σκέλος των προμηθειών στις συναλλαγές χαμηλής σχετικά αξίας, από το 0,20% στο 0,10%, ενώ δεν έχουν απαντήσει ακόμα και οι εταιρείες αποδοχής συναλλαγών για τις δικές τους χρεώσεις.

Μεταδίδει το mononews.gr

Αυτή τη στιγμή οι χρεώσεις ξεπερνούν το 3,5%, με αποτέλεσμα να εξανεμίζεται το κέρδος μιας επιχείρησης, κυρίως όταν πραγματοποιείται μια συναλλαγή μικρής αξίας, δηλαδή κάτω των 10 ευρώ.

Όπως διαμηνύουν κύκλοι του οικονομικού επιτελείου στο mononews, σε περίπτωση που οι μειώσεις δεν είναι ικανοποιητικές, τότε άμεσα η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για τις χρεώσεις, επιβάλλοντας πλαφόν στις προμήθειες.

Στο επίκεντρο βρίσκονται και εταιρείες όπως η Visa και η Mastercard, οι οποίες χρεώνουν πολύ υψηλότερες προμήθειες, πέρυσι οι συναλλαγές που έγιναν με αυτές κάρτες απέφεραν έσοδα 180 εκατ. ευρώ.

Προμήθειες οι οποίες φεύγουν στο εξωτερικό, κάτι που συνιστά «αιμορραγία» για την ελληνική οικονομία.

Η κυβέρνηση επιδιώκει τη μείωση των χρεώσεων κυρίως για συναλλαγές έως 10-12 ευρώ. Θα μπορούσε λοιπόν η προμήθεια από το 0,20% να υποχωρήσει ακόμη και κατά 50%, δηλαδή στο 0,10%.

Για παράδειγμα, είναι ενδιαφέρον αυτό που συμβαίνει σε πολλά περίπτερα. Αν κάποιος θελήσει να πληρώσει με κάρτα ένα πακέτο τσιγάρα, πολλές φορές ο επιχειρηματίας επικαλείται ζημιά στο POS. Ο λόγος; Ένα πακέτο κοστίζει 4,60 ευρώ, το κέρδος για το περίπτερο είναι 22 λεπτά, όμως, αν η συνολική προμήθεια με χρήση POS κινείται από 0,45% έως και 2% τότε εξανεμίζεται οποιοδήποτε κέρδος.

Υπενθυμίζεται ότι για κάθε συναλλαγή οι προμήθειες σπάνε στο μερίδιο της τράπεζας, όταν χρησιμοποιείται δική τους κάρτα, επίσης από Visa και Mastercard και από τον πάροχο POS επιβάλλεται προμήθεια που ξεκινά από 0,45%.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}