«Υπερθέρμανση του πλανήτη»: «Πιστωτικός λογαριασμός» άνθρακα για αγορά αγαθών και υπηρεσίες

 24/04/2024    10 : 16 : 17
global
60 / 100

Όλα τα κάτωθι τρελά λέγονται όχι σοβαρά, αλλά… πολύ σοβαρά…

«2050, ΑΣ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ» – Με αυτό το σύστημα, κάθε φορά που αγοράζετε ένα αγαθό ή μια υπηρεσία, αυτό που «ζυγίζει» όσον αφορά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα αφαιρείται από την ποσόστωσή σας. Μια συσκευή που στοχεύει να ενθαρρύνει τους καταναλωτές να περιορίσουν τον αντίκτυπό τους στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Τι κι αν, στο εγγύς μέλλον, δεν πληρώνεις μόνο σε ευρώ; Κατά την ολοκλήρωση της παραγγελίας σας, εκτός από την εμφανιζόμενη τιμή, θα αφαιρούνταν από τον λογαριασμό σας το οικολογικό κόστος της αγοράς σας, με όριο που δεν πρέπει να ξεπεραστεί κατά τη διάρκεια του έτους.

Στόχος: να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα, να επιτύχουμε τους στόχους μας για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και να περιορίσουμε την έκταση της υπερθέρμανσης του πλανήτη τις επόμενες δεκαετίες.

Η ιδέα αυτής της «άδειας άνθρακα», στο επίκεντρο του σεναρίου του ντοκιμαντέρ «2050: ας ανοίξουμε τα μάτια μας» που μεταδόθηκε σήμερα Δευτέρα το απόγευμα στο γαλλικό BFMTV, δεν είναι καινούργια: ένα τέτοιο σύστημα είχαν σκεφτεί οι Αγγλο-Σάξονες ερευνητές, από τη δεκαετία του 1990. Όμως, αντιμέτωποι με την κλιματική έκτακτη ανάγκη, η ιδέα διαδίδεται: οικονομολόγοι, περιβαλλοντικοί ακτιβιστές, ΜΚΟ και ακόμη και αιρετοί αξιωματούχοι προτείνουν τώρα τη δημιουργία αυτής της «ατομικής ποσόστωσης άνθρακα» ή «λογαριασμού άνθρακα».

«Πρέπει να επιτύχουμε ουδετερότητα άνθρακα και δεν υπάρχουν πολλοί τρόποι για να φτάσουμε εκεί», δήλωσε ο Jean-Marie Fiévet, αναπληρωτής της Αναγέννησης για το Deux-Sèvres.

Μια πιστωτική κάρτα άνθρακα;

Αυτός ο εκλεγμένος αξιωματούχος υπερασπίζεται την αρχή του «λογαριασμού άνθρακα», που θα επέτρεπε «να το επιτύχουμε αυτό τόσο συλλογικά όσο και ατομικά». Εάν εφαρμοζόταν ένα τέτοιο σύστημα, κάθε άτομο θα λάμβανε στη συνέχεια ποσόστωση ισοδύναμου CO2 που δεν θα πρέπει να ξεπεραστεί σε διάστημα ενός έτους. Κάθε χρόνο, αυτή η ποσόστωση θα μειωνόταν, για να μας ενθαρρύνει να καταναλώνουμε διαφορετικά και έτσι συλλογικά και σταδιακά να μειώνουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Συγκεκριμένα, η συσκευή θα μπορούσε να υλοποιηθεί με τη μορφή ενός είδους τραπεζικής κάρτας που θα αθροίζει το υπόλοιπο απόθεμα CO2 που θα παρουσιάζεται με κάθε αγορά προκειμένου να αποσύρεται η «τιμή άνθρακα» του προϊόντος. Το 2019, μια σουηδική start-up είχε φανταστεί έτσι με τη Mastercard μια πιστωτική κάρτα που υπολόγιζε το αποτύπωμα άνθρακα κάθε αγοράς και ενημέρωνε τον καταναλωτή, όντας σε θέση ακόμη και να «μπλοκάρει» τα έξοδα μόλις φτάσει στο «μέγιστο άνθρακα».

Κάθε αγορά θα μείωνε τη διαθέσιμη ποσόστωσή μας ανάλογα με το οικολογικό της κόστος, που συνδέεται ιδίως με την παραγωγή ή τη μεταφορά της, ένα είδος «διατροφικής βαθμολογίας» άνθρακα. Η ιδέα είναι ειδικότερα να ευαισθητοποιηθεί ότι η κατανάλωση μιας μπανάνας από τη Νότια Αμερική ή ενός αχλαδιού που καλλιεργείται λίγα χιλιόμετρα μακριά δεν έχει τον ίδιο αντίκτυπο στον άνθρακα.

Φυσικά, γιατί να παρέχετε αξιόπιστη σήμανση άνθρακα σε οτιδήποτε προσφέρεται προς πώληση; Ο νόμος για την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων και την κυκλική οικονομία, που ψηφίστηκε το 2020, προβλέπει ήδη σχεδιασμό και εφαρμογή συστήματος περιβαλλοντικής σήμανσης στα τρόφιμα. Ένα πείραμα οδήγησε επίσης στην οικολογική βαθμολογία, έναν πρώτο δείκτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των προϊόντων διατροφής, καταλήγει το άρθρο.

Κι αν δεν το καταλάβατε, θα πηγαίνετε στο μάρκετ να αγοράσετε βοδινό ή χοιρινό κιμά, και η αγορά θα απορρίπτεται. Μόνο καλλιεργημένα έντομα…

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}