ΤτΕ: Μέρισμα σε ιδιώτες και δημόσιο

 23/06/2024    03 : 25 : 27
ΤτΕ
65 / 100

Στη διανομή μερίσματος προς τους μετόχους της (δημόσιο και ιδιώτες) θα προχωρήσει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος(ΤτΕ) , καθώς κατέγραψε οριακά κέρδη για την οικονομική χρήση του 2023.

Μεταδίδει το euro2day.gr

Το μέρισμα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα είναι μικρότερο σε σχέση με εκείνο του 2022, ωστόσο η Τράπεζα της Ελλάδος(ΤτΕ) είναι η μόνη Κεντρική Τράπεζα της ευρωζώνης που σημείωσε κέρδη την προηγούμενη χρονιά, άρα δύναται να επιστρέψει μέρος αυτών στους μετόχους της. Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε εχθές ότι το 2023 κατέγραψε ζημία ύψους 1,266 δισ. ευρώ και δεν θα διανείμει κέρδη προς τα μέλη της, τις Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες.

Η μείωση των κερδών της Τράπεζας της Ελλάδος(ΤτΕ) προήλθε από την ανοδική νομισματική πολιτική, δηλαδή από την αύξηση των επιτοκίων. Ουσιαστικά, η Τράπεζα της Ελλάδος(ΤτΕ) με την αύξηση των επιτοκίων έδωσε προς το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή στις καταθέσεις που διατηρεί στην TτΕ, το 2023 τριπλάσιους τόκους -επιτόκια διατραπεζικής- σε σχέση με τους αντίστοιχους του 2022 και παρόλα αυτά κατάφερε να βγάλει οριακό κέρδος. Υψηλούς τόκους πήραν και οι τράπεζες επίσης για τις καταθέσεις που διατηρούν στην Τράπεζα της Ελλάδος(ΤτΕ).

Πηγές με γνώση του θέματος σημείωναν πως το όφελος για το δημόσιο είναι σημαντικό καθώς παρά το μικρότερο μέρισμα που θα εισπράξει, το ισοζύγιο είναι θετικό καθώς έχει λάβει υψηλούς τόκους καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 και αν σε αυτούς προστεθεί το μέρισμα που θα δοθεί, το τελικό ποσό θα είναι υψηλότερο από το μέρισμα που πήρε για τη χρήση του 2022.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}