Τα funds αγνοούν ακόμη και τις δικαστικές αποφάσεις. «Pressing» στους δανειολήπτες όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, σύμφωνα με την οποία “πέφτουν βροχή” οι καταγγελίες από Αιτωλοακαρνάνες ότι funds διεκδικούν από δανειολήπτες να πληρώνουν τα δάνειά τους στο αρχικό ποσό που οφείλουν, αμφισβητώντας δικαστικές αποφάσεις. Τι αναφέρει ο Πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γιώργος Λεχουρίτης.
Γράφει ο Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”
«Βροχή» στην Αιτωλοακαρνανία και το Αγρίνιο οι διαμαρτυρίες δανειοληπτών ότι τα funds αμφισβητούν δικαστικές αποφάσεις του νόμου 3869/2010 περί ρύθμισης του δανείου και απαιτούν και διεκδικούν από τους καταναλωτές να πληρώνουν τα δάνειά τους στο αρχικό ποσό που οφείλουν.
Μάλιστα πολλές είναι οι περιπτώσεις των Αιτωλοακαρνάνων που οδηγήθηκαν στην Ένωση Καταναλωτών του νομού και στο ΙΝΚΑ ώστε να βρουν υποστήριξη για να δουν πως θα χειριστούν καλύτερα την υπόθεσή τους απέναντι στις τράπεζες και στα funds.
Επί του θέματος μίλησε στη «Σ» ο Πρόσεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Αιτωλοακαρνανίας και Πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γιώργος Λεχουρίτης τονίζοντας πως όσοι αντιμετωπίζουν κάτι τέτοιο πρέπει να αποταθούν στην Ένωση Καταναλωτών και στο ΙΝΚΑ.
Συγκεκριμένα ο κ. Λεχουρίτης επισημαίνει: «Υπάρχουν διαμαρτυρίες πολλών δανειοληπτών σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στην Αιτωλοακαρνανία και το Αγρίνιο με τα fund που έχουν εμπλακεί σε τέτοιο επίπεδο, που αμφισβητούν τις δικαστικές αποφάσεις του νόμου 3869/2010 περί ρύθμισης του δανείου και απαιτούν και διεκδικούν από τους καταναλωτές να πληρώνουν τα δάνειά τους στο αρχικό ποσό που οφείλουν.
Απαιτούν επίσης, αν έχει βγει μια απόφαση που να αναφέρει τη δόση με το τρέχον επιτόκιο της Τράπεζας Ελλάδος, αντί να υπολογίζεται το επιτόκιο επί της τρέχουσας δόσης να υπολογίζουν το επιτόκιο επί του συνολικού ποσού της οφειλής και το διαιρούν δια 12 και λένε πως η δόση είναι σ’ αυτό το ποσό.
Αυτός ο υπολογισμός από την πλευρά των τραπεζών και των funds είναι παράνομος, δεν ισχύει και όσοι αντιμετωπίζουν τέτοια φαινόμενα θα πρέπει άμεσα να το καταγγέλλουν στο ΙΝΚΑ. Δεν είναι δυνατόν αν έχει κάποιος μια δόση 200 ευρώ το μήνα με βάση το νόμο του Ειρηνοδικείου 3869/2010 να πρέπει να πληρώνει με το τρέχον επιτόκιο της Τράπεζας της Ελλάδας, το οποίο αυτή την στιγμή είναι περίπου στο 4% και αυτοί να ζητούν άλλα. Θα πρέπει δηλαδή ο δανειολήπτης να πληρώνει δόση 208 ευρώ. Δεν μπορεί να πληρώνει συνεπώς, ούτε 250, ούτε 300 ευρώ.
Κάθε διαφορετική ενόχληση για καταβολή των δόσεων είναι παράνομη, καταχρηστική και διώκεται. Μάλιστα, έχει εκδοθεί και δικαστική απόφαση που έχει ερμηνεύσει τι σημαίνει τρέχον επιτόκιο και επί ποιου ποσού υπολογίζεται. Όχι όμως επί του συνολικού ποσού οφειλής. Οι τράπεζες και τα funds δηλαδή υπολογίζουν: 80.000 έχεις οφειλή και το 4% το τρέχον επιτόκιο είναι 3.200 αιτήσεως, το διαιρούν δια 12 και βγαίνει η μηνιαία δόση.
Αυτό δεν είναι σωστό, αλλά παραπλανητικό και αν συμβαίνει αυτό σε κάποιον δεν έχει παρά να επικοινωνεί με το ΙΝΚΑ για να τον συμβουλεύουμε κατάλληλα. Πολλές τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν και στην Αιτωλοακαρνανία και στο Αγρίνιο. Μάλιστα για το Αγρίνιο έχω κάνει ως Πρόεδρος του ΙΝΚΑ και της Ένωσης Καταναλωτών Αιτωλοακαρνανίας σχετική αναφορά στο Υπουργείο Οικονομικών και στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή. Η αναφορά μου αφορά ότι δεν υπολογίζουν την απόφαση του δικαστηρίου τα funds.
Επίσης, τώρα τελευταία παρατηρείται να επιμένουν τα funds σε πολλές οχλήσεις την ημέρα, κάτι που συμβαίνει και στο νομό μας και στο Αγρίνιο. Μπορεί να δηλαδή να κάνουν και πέντε τηλεφωνήματα την ημέρα ζητώντας από τον δανειολήπτη να πληρώσει τη δόση. Γι αυτές τις περιπτώσεις επιβλήθηκε πρόσφατα πρόστιμο σε εισπρακτική εταιρεία μετά από καταγγελία που έγινε στο ΙΝΚΑ της τάξεως των 60.000 ευρώ. Μέσα σε ένα μήνα είχαν καλέσει το δανειολήπτη 45 φορές…»