Τρόμος σε ΕΚΤ: Οι κυρώσεις στην Ρωσία θα γυρίσουν μπούμερανγκ καταστρέφοντας το ευρώ
Εκπρόσωποι της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τις επιπτώσεις που θα προκληθούν από μια πιθανή κατάσχεση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων κατά τη διάρκεια συνομιλιών τους στο Σάο Πάολο, στο περιθώριο συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών των χωρών της G20.
Τις σχετικές συζητήσεις μεταφέρει μάλιστα δημοσίευμα στο Bloomberg, που αναφέρεται εκτενώς στους φόβους των Ευρωπαίων, και άλλων Δυτικών, αξιωματούχων.
Ειδικότερα, το Παρίσι, το Βερολίνο και η ΕΚΤ φοβούνται πιθανά αντίποινα από τη Ρωσική Ομοσπονδία σχετικά με τα ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία, τον αρνητικό αντίκτυπο ενός τέτοιου βήματος στη σταθερότητα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος εν συνόλω, καθώς και στις συνέπειες που θα καταστροφικές που θα υποστεί το ευρώ ως αποθεματικό νόμισμα.
Ο κίνδυνος για τις δυτικές χώρες είναι ότι οι αποσύρσεις περιουσιακών στοιχείων θα δημιουργήσουν «κακό προηγούμενο» που θα αποθαρρύνει άλλες χώρες (πχ από τα κράτη BRICS ή τα αναπτυσσόμενα κράτη) από τη διατήρηση αποθεματικών σε δυτικά νομίσματα, εξηγεί το εν λόγω δημοσίευμα.
Επισημαίνεται ότι η ΕΕ, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία έχουν παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας ύψους περίπου 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Από αυτά, περίπου 5-6 δισεκατομμύρια δολάρια βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες και τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένης της διεθνούς πλατφόρμας Euroclear στο Βέλγιο.
Ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Sergey Ryabkov έχει προειδοποίησει πως εφόσον πραγματοποιηθούν οι δυτικές απειλές για κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων η Μόσχα θα λάβει ανάλογα μέτρα απέναντι στα αντίστοιχα ευρωπαϊκά assets.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Τράπεζας της Ρωσίας Elvira Nabiullina τόνισε ότι η κατάσχεση και το πάγωμα των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων από τη Δύση «θα έχει, ως προηγούμενο, αρνητικές συνέπειες για τη συνολική ανάπτυξη του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος».
ΔΝΤ: Επικίνδυνη η κατάσχεση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων – Ωρολογιακή βόμβα για το παγκόσμιο νομισματικό σύστημα
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει, επίσης, εκπέμψει σοβαρή προειδοποίηση ότι τα δυτικά σχέδια για κατάσχεση των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για το παγκόσμιο νομισματικό σύστημα και να επιφέρουν απρόβλεπτους κινδύνους.
«Από τη δική μας σκοπιά, είναι σημαντικό οποιεσδήποτε ενέργειες να έχουν επαρκή νομική βάση για την αποφυγή πιθανών κινδύνων, μεταξύ των οποίων οι κίνδυνοι δικαστικών διαφορών, οι κίνδυνοι αντιμέτρων και οι κίνδυνοι για το διεθνές νομισματικό σύστημα», δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Julie Kozack.
Αυτή η εξέλιξη έρχεται μια ημέρα αφότου μια ομάδα νομικών εμπειρογνωμόνων έκρινε ότι η κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων είναι επιτρεπτή σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, επικαλούμενη τη συνεχιζόμενη ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Επισημαίνεται ότι περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε τίτλους και μετρητά έχουν παγώσει από την ΕΕ, τις χώρες της G7 και την Αυστραλία, με την πλειοψηφία τους, όμως να βρίσκεται εντός της ΕΕ.
Ενώ υπήρχε η πεποίθηση ότι αυτά τα κεφάλαια θα πρέπει να παραμείνουν απρόσιτα στη Ρωσία, εκτός εάν βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, υπήρχε διαφωνία σχετικά με τη νομιμότητα της οριστικής κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων.
Ως εκ τούτου, ζήτησαν καθοδήγηση από μια ομάδα δέκα εμπειρογνωμόνων και ειδικών του διεθνούς δικαίου, οι οποίοι ομόφωνα επιβεβαίωσαν σε κοινή επιστολή ότι η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων είναι απολύτως νόμιμη.
«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι θα ήταν νόμιμο, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα κράτη που έχουν δεσμεύσει περιουσιακά στοιχεία του ρωσικού κράτους να λαμβάνουν πρόσθετα αντίμετρα κατά της Ρωσίας, δεδομένης της συνεχιζόμενης παραβίασης των πιο θεμελιωδών κανόνων του διεθνούς δικαίου, με τη μορφή μεταβιβάσεων ρωσικού κράτους, ως αποζημίωσης για τη ζημία που προέκυψε άμεσα από την παράνομη συμπεριφορά της Ρωσίας», τόνισαν οι ειδικοί σε επιστολή, που δημοσίευσε εξασφάλισε το Bloomberg.
Ρωσία: Καθαρός οικονομικός εκβιασμός η διακράτηση των assets
Ωστόσο, παρά τις τυπικές δηλώσεις της Δύσης περί της διασφάλισης μιας κατ’ επίφασην νομιμότητας για το πάγωμα των ρωσικών assets, γεννάται το ερώτημα κατά πόσο κάτι τέτοιο θα ήταν όχι μόνο ηθικό, αλλά και στρατηγικά ορθό εκ μέρους των Ευρωπαίων.
Την απάντηση ως προς αυτό μπορεί να τη δώσει μόνο μια χαρτογράφηση τυχόν των συνεπειών που θα έχει η Ευρωζώνη και εφόσον πληγούν από ρωσικά αντίμετρα.
Ήδη άλλωστε το τίμημα που πληρώνει η Ευρώπη εμμένοντας «στη σωστή πλευρά της ιστορίας» είναι βαρύτατο και στην οικονομία της.
Προσώρας η Ρωσία έχει δηλώσει επίσημα, ότι τέτοια μέτρα συνιστούν «οικονομικό εκβιασμό», σημειώνοντας ότι η κατάσχεση και μεταφορά ρωσικών κεφαλαίων στην Ουκρανία θα θεωρηθεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
«Η εφεύρεση [της ΕΕ] απροκάλυπτων απατηλών σχεδίων για την κατάσχεση εσόδων από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία υπαγορεύεται από την ανάγκη να δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση της νομιμότητας για επιθέσεις στην περιουσία μας και έτσι να καμουφλαριστεί αυτό που στην πραγματικότητα είναι μια καθαρή κλοπή», επεσήμανε σε οξείς τόνους το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στις 10 Φεβρουαρίου.
Πρόσθεσε ότι τα μέλη της ΕΕ «προφανώς δεν θέλουν να συνεχίσουν να πληρώνουν για το καταδικασμένο “ουκρανικό σίριαλ” από τα δικά τους πορτοφόλια», γι’ αυτό «είναι τόσο δελεασμένοι από την ιδέα να ξοδέψουν κεφάλαια που έχουν κλαπεί από τη χώρα μας για να υποστηρίξουν το καθεστώς του Zelensky».