Τρομάζει τις ΗΠΑ η αύξηση των χρεοκοπιών εταιρειών λόγω των αυξημένων επιτοκίων!

 30/11/2023    10 : 21 : 37
ηπα
69 / 100

Οι εταιρικές χρεοκοπίες μεγάλης κλίμακας βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο στις ΗΠΑ από το 2020, καθώς τα αυξημένα επιτόκια συνεχίζουν να πλήττουν τις επιχειρήσεις.

Φέτος, γίγαντες όπως το Bed Bath and Beyond, η μεταφορική εταιρεία Yellow και η εταιρεία λιανικής πώλησης ειδών γάμου David’s Bridal υπέβαλαν αίτηση πτώχευσης και ένταξης στο Κεφάλαιο 11 χάρη σε μια τέλεια καταιγίδα ανεξέλεγκτου πληθωρισμού, υψηλών επιτοκίων και διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Περίπου 459 εταιρείες έχουν υποβάλει αίτηση μέχρι στιγμής φέτος στις ΗΠΑ, ξεπερνώντας ήδη τις 373 του 2022 και τις 408 του 2021, σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global που επικαλείται το Insider. Επιπλέον, οι λεγόμενες «MEGA πτωχεύσεις» -αυτές από εταιρείες με περιουσιακά στοιχεία άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων- έφτασαν τις 16 το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Συγκριτικά, τα στοιχεία από την εταιρεία συμβούλων Cornerstone Research δείχνουν ότι είχαν σημειωθεί κατά μέσο όρο 11 «MEGA πτωχεύσεις» τους πρώτους έξι μήνες κάθε έτους μεταξύ 2005 και 2022. Οι αναλυτές της Cornerstone πρόσθεσαν ότι η μεγαλύτερη εταιρική χρεοκοπία φέτος ήταν αυτή της SVB Financial Group, της μητρικής εταιρείας της Silicon Valley Bank, η οποία είχε 175,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις πελατών κατά τη στιγμή της κατάθεσής της ένταξης της στο Κεφάλαιο 11 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα.

Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η αύξηση των καταρρεύσεων μεγάλης κλίμακας μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για την αμερικανική οικονομία.

Για παράδειγμα, η κατάρρευση της μεταφορικής εταιρείας Yellow, η οποία φέρεται να είχε περιουσιακά στοιχεία 2,15 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη στιγμή της κατάθεσής της αίτησης πτώχευσης, επέδρασε έντονα στις εγχώριες αγορές ναυτιλίας και ακινήτων όσον αφορά τη Wall Street.

χρεοκοπιες

Η αύξηση των χρεοκοπιών σε συνδυασμό με την αποδυνάμωση του χρηματιστηρίου και την άνοδο των καθυστερήσεων πιστωτικών καρτών πυροδότησε φόβους ότι οι ΗΠΑ οδεύουν προς ύφεση.

Αλλά ο Steven Blitz, επικεφαλής οικονομολόγος των ΗΠΑ στην GlobalData TS Lombard, επέμεινε ότι οποιαδήποτε ύφεση θα ήταν λιγότερο σοβαρή από την ύφεση του 2007-09. Είπε στη Wall Street Journal: «Δεν πρόκειται να δούμε το είδος των χρεοκοπιών και του στρες του ισολογισμού που είδαμε εκείνη την περίοδο». Πρόσθεσε ότι η αμερικανική οικονομία δεν «οδεύει προς κάποιο βρόχο καταστροφής-θανάτου».

Στοιχεία από το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ έδειξαν ότι οι εργοδότες πρόσθεσαν 336.000 θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο. Το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε επίσης στο 3,8% τον περασμένο μήνα. Και οι καταναλωτικές δαπάνες παρέμειναν ισχυρές, έχοντας αυξηθεί κατά 0,4% τον Αύγουστο. Παρόλα αυτά, οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να συμβαδίσουν με τα υψηλότερα επιτόκια καθώς υπάρχουν πολλά συσσωρευμένα χρέη από την περίοδο που τα επιτόκια ήταν εξαιρετικά χαμηλά.

Το επιτόκιο κεφαλαίων της Fed είναι επί του παρόντος μεταξύ 5,25 και 5,5% -από 0,5% τον Απρίλιο του 2020- αφού η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα αποφάσισε να το διατηρήσει σταθερό κατά τη συνεδρίαση του περασμένου μήνα. Οι οικονομολόγοι προβλέπουν μία νέα αύξηση πριν από το τέλος του έτους.

Η Amy Quackenboss, εκτελεστική διευθύντρια στο Αμερικανικό Ινστιτούτο Πτώχευσης, είπε στο WSJ: «Οι εταιρείες επιβιώνουν τα τελευταία χρόνια εκμεταλλευόμενοι τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια. «Αλλά πολλές από αυτές τις εταιρείες βλέπουν αυτά τα δάνεια να λήγουν τώρα και δυσκολεύονται να τα αναχρηματοδοτήσουν επειδή τα επιτόκια σήμερα είναι σημαντικά υψηλότερα».

Η εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης αεροσκαφών Voyager Aviation Holdings είναι επίσης μεταξύ εκείνων που αποδίδουν τη χρεοκοπία της -που κατατέθηκε φέτος το καλοκαίρι- στα υψηλότερα επιτόκια.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}