Τρελά κέρδη των τραπεζών από τα ληστρικά επιτόκια

 15/07/2024    02 : 50 : 13
τραπεζες
72 / 100

Ασύλληπτα εμφανίζονται τα κέρδη των τραπεζών μόνο και μόνο από τα επιτόκια δανεισμού, την ώρα που τα επιτόκια καταθέσεων παραμένουν «κολλημένα».

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας και σε ό,τι αφορά τις νέες καταθέσεις το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο καταθέσεων βρίσκεται στο… 0,23% ενώ την ίδια ώρα το αντίστοιχο μέσο επιτόκιο των νέων δανείων πήγε στο… 5,73%, δηλαδή 25 φορές μεγαλύτερο! Αυτό σημαίνει ότι το περιθώριο κέρδους των τραπεζών από τα επιτόκια και μόνο είναι 5,5%! Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι για κάθε 0,23 λεπτά που αποδίδει η τράπεζα σε 100 ευρώ καταθέσεων, εισπράττει 5,73 ευρώ για κάθε 100 ευρώ δανείου που έχει δώσει!

Να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο του 2022, πριν ξεκινήσει το ράλι ανόδου των επιτοκίων από την ΕΚΤ, τα πράγματα είχαν ως εξής: Η μέση απόδοση στις καταθέσεις ήταν 0,02%, ενώ το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο δανεισμού στο 3,71%. Δηλαδή το περιθώριο επιτοκίου ήταν 3,69%.

Συμπέρασμα: μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, αύξησαν το περιθώριο κέρδους μόνο από τα επιτόκια κατά 50%!

Τι σημαίνει η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού
Το γεγονός ότι τα επιτόκια δανεισμού διαρκώς αυξάνονται, έχει ιδιαίτερη σημασία. Ο λόγος είναι το κόστος του ιδιωτικού δανεισμού αυξάνεται και γίνεται βρόγχος για τα νοικοκυριά. Όλο και περισσότεροι δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στο υπέρογκο κόστος δανεισμού με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα κόκκινα δάνεια.

Καθώς τα κόκκινα δάνεια εκτοξεύονται οι Τράπεζες έχουν «φροντίσει», χάρη στη σκανδαλώδη νομοθεσία των κυβερνήσεων, να τα περνούν στα περιβόητα funds. Με αυτόν τον τρόπο οι τράπεζες φαίνονται «καθαρές» από κόκκινα δάνεια, τα οποία αναλαμβάνουν οι δοσατζήδες τους. Έτσι όλοι αυτοί κερδίζουν και τα λαϊκά νοικοκυριά χάνουν τα σπίτια τους! Και αυτό γιατί οι τράπεζες μπορούν να συνεχίσουν ανενόχλητες το «φαγοπότι» τους μέσω της αύξησης της χρηματιστηριακής τους αξίας. Δεν είναι τυχαίο ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική και Eurobank ξεπέρασαν τους στόχους που είχαν θέσει, με τα καθαρά κέρδη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να ανέρχονται στα 3,7 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, οι Εταιρίες Διαχείρισης Απαιτήσεων (servicers) κάνουν στην κυριολεξία «χρυσές δουλειές» που λειτουργούν ως τα τοπικά υποκαταστήματα των ξένων funds που έχουν αγοράσει τα κόκκινα δάνεια από τις τράπεζες.

Τα επιτόκια στις νέες καταθέσεις
Αναλυτικά, τα επιτόκια στις νέες καταθέσεις και στα νέα δάνεια, δείχνουν την εικόνα.

Συγκεκριμένα, στις νέες καταθέσεις τα μέσα επιτόκια κυμαίνονται από 0,03% (μίας ημέρας για νοικοκυριά) και φτάνουν μέχρι 1,47% (για επιχειρήσεις) με το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων να παραμένει αμετάβλητο στο 0,23%.

Από την άλλη, όπως ήδη σημειώθηκε, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 16 μονάδες βάσης στο 5,73%. Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (π.χ. δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, υπεραναλήψεις) αυξήθηκε κατά 7 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 14,90%. Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 36 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 12,08%. Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 16 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,82%.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια αυξήθηκε κατά 10 μονάδες βάσης στο 5,95%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων αυξήθηκε κατά 13 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 7,43%.

Επιτόκια στις υφιστάμενες καταθέσεις και δάνεια
Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων (συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων μίας ημέρας) αυξήθηκε κατά 8 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 0,26%.

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 2 έτη από νοικοκυριά αυξήθηκε κατά 31 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 0,99%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 34 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 1,54%.

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των υφιστάμενων δανείων αυξήθηκε κατά 23 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,69%. Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών αυξήθηκε κατά 26 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,33%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των καταναλωτικών και λοιπών δανείων προς ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα αυξήθηκε κατά 32 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 7,59%. Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών αυξήθηκε κατά 20 μονάδες βάσης στο 5,41%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων αυξήθηκε κατά 25 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,61%.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}