Τρέχουν τις αλλαγές σε funds, Εξωδικαστικό και ετοιμάζουν τον Φορέα του Νέου Πτωχευτικού!

 15/07/2024    08 : 24 : 29
κοκκινα δανεια
63 / 100

Έως τις 15 Οκτωβρίου αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για το ιδιωτικό χρέος το οποίο θα περιλαμβάνει διατάξεις για τους κανόνες λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης (servicers) και τις υποχρεώσεις που θα έχουν προς τους δανειολήπτες, τις βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό αλλά και τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.

Μεταδίδει το enikonomia.gr

Αναλυτικά:

Οι servicers

Αναμένεται να υπάρξει νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις υποχρεώσεις των Funds & Servicers προς τους δανειολήπτες. Για το θέμα αυτό έχει μιλήσει η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Ενδέχεται να θεσμοθετηθεί κάποια ποινική κύρωση στους Servicers είπε και πρόσθεσε πως «θα τεθούν πολύ σοβαρά όρια μέσα στα οποία αυτοί θα μπορούν να συμπεριφέρονται στους δανειολήπτες . Θα πρέπει να πληροφορούν τους δανειολήπτες με σαφήνεια πόσο είναι το χρέος τους ».

Και συνέχισε λέγοντας πως ο πολίτης με το νέο πλαίσιο θα είναι ενήμερος για το πότε έγινε η μεταβίβαση του δανείου από την τράπεζα και σε ποιο fund, ποια είναι τα στοιχεία της επικοινωνίας του Fund και θα γνωρίζει ποιος αγόρασε το δάνειο του και ποιος το διαχειρίζεται. Και παρέθεσε ένα παράδειγμα:

Εάν επικοινωνήσει σήμερα κάποιος με ένα servicer και τον ρωτήσει ποιο είναι το ποσό του χρέους, ο δεύτερος θα δώσει μια απάντηση του τύπου” δεν μπορούμε να σας πούμε τώρα” η δώστε μας για παράδειγμα 100 χιλιάδες ευρώ”.

Mε το νέο πλαίσιο ο servicer θα πρέπει να πει για παράδειγμα στον δανειολήπτη 60 χιλιάδες ευρώ είναι το κεφάλαιο, 35 χιλιάδες ευρώ είναι οι τόκοι και οι προμήθειες τόσα τα έξοδα είναι κάποια συγκεκριμένα ποσά.

Εξωδικαστικός μηχανισμός και Φορέας

Πιο αποτελεσματικός αλλά και πιο λειτουργικός αναμένεται να καταστεί το επόμενο διάστημα ο εξωδικαστικός μηχανισμός καθώς με το νέο νομοσχέδιο θα γίνουν βελτιώσεις σε αυτόν. Την ίδια ώρα αναμένεται να ξεκαθαρίσει και το τοπίο του μηχανισμού αναφορικά με θέματα που αφορούν εγγυητές – συνιδιοκτήτες αλλά και ζητήματα που αφορούν τον αλγόριθμο από τον οποίο προκύπτει η αυτοματοποιήμενη ρύθμιση. Για το θέμα του εξωδικαστικού μίλησε πρόσφατα στο Mega η δικηγόρος Νανά Παπαδογεργάκη. Είναι αναγκαίο να υπάρξουν αλλαγές του εξωδικαστικού μηχανισμό όσον αφορά στα πιστωτικά ιδρύματα και στα δάνεια, επεσήμανε η κ. Παπαδογεργάκη . Και συνέχισε λέγοντας πως θα πρέπει να έρθουν και άλλες διαγραφές στον εξωδικαστικό προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες που έχουν πολύ υψηλές οφειλές. Και αυτό επειδή δεν δεν επαρκούν οι υφιστάμενες διαγραφές, εξήγησε.

Τροποποιήσεις προβλέπεται να γίνουν και στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων προκειμένου να καταστεί βιώσιμος και ελκυστικός από τους υποψηφίους επενδυτές. Σημειώνεται δε πως ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του του πτωχευτικού κώδικα. Και αυτό επειδή ευάλωτα νοικοκυριά μπορούν να σώσουν την πρώτη τους κατοικία από πλειστηριασμό και να μην έχουν έξωση αλλά συγχρόνως θα έχουν το δικαίωμα στέγασης τους με την καταβολή ενοικίου που θα επιδοτείται από το κράτος.

Πάντως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αναμένεται να συναντηθεί μέσα στις επόμενες 10 ημέρες με servicers και τράπεζες προκειμένου να συζητήσουν για τις αλλαγές που προωθούνται μέσω του νομοσχεδίου αλλά για θέματα που σχετίζονται όπως με τα επιτόκια , τον νέο «Ηρακλή» κλπ.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}