Τρέχουν να ρίξουν αυλαία για το νόμο Κατσέλη εντός του 2024

 17/04/2024    08 : 15 : 54
κοκκινα δανεια
66 / 100

Εντός του 2024 θα κλείσει όπως όλα δείχνουν το κεφάλαιο του νόμου Κατσέλη καθώς θα έχει ολοκληρωθεί η εκδίκαση των υποθέσεων που εκκρεμούν. Από το σύνολο των 46.856 υποθέσεων που βρίσκονται στην πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι δανειολήπτες επικαιροποίησαν τα στοιχεία τους και έφεραν πιο «κοντά» την ημερομηνία εκδίκασης που σε πολλές περιπτώσεις έφτανε στο… μακρινό 2030, έχουν ήδη καταχωρηθεί 37.430 αποφάσεις.

Μεταδίδει το Imerisia.gr

Πάντως, ο αριθμός των υποθέσεων που έχουν εκδικαστεί εκτιμάται ότι είναι σημαντικά μεγαλύτερος από τις 37.430, καθώς τα ειρηνοδικεία καταχωρούν με χρονική υστέρηση τις αποφάσεις. Σημειώνεται ότι 75% των εκκρεμών υποθέσεων Κατσέλη εκδικάστηκε εντός του 2022.

Το 40% των υποθέσεων, δηλαδή περί τις 15.000, έλαβαν αρνητική απάντηση, δηλαδή καμία προστασία ή αναδιάρθρωση που σημαίνει ότι υπήρξε αναβίωση της αρχικής οφειλής.

Βέβαια, κάποιες υποθέσεις είχαν αρνητική έκβαση στα δικαστήρια όχι για λόγους ουσίας – αλλά τυπικούς – γραφειοκρατικούς και οι οφειλέτες επέλεξαν είτε τον δρόμο της έφεσης είτε της διμερούς διαπραγμάτευσης με τον πιστωτή, κατά κύριο λόγο τον servicer, ενώ έχουν το δικαίωμα αίτησης στον εξωδικαστικό.

Εκτιμάται ότι μετά την απόρριψη από το δικαστήριο, οι servicers έχουν ρυθμίσει περί τα 3 δισ. οφειλών. Οι ρυθμίσεις αυτές γίνονται με βάση την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη, όπως άλλωστε συμβαίνει για όλες τις περιπτώσεις ενώ σημαντική παράμετρος είναι ο λόγος απόρριψης από το δικαστήριο.

Αυτό πάντως που υπενθυμίζουν στελέχη της αγοράς είναι ότι ο νόμος Κατσέλη είναι προσωποπαγής και προστατεύει αυτόν που προσφεύγει και όχι τους συνοφειλέτες ή τους εγγυητές, παρά μόνο αν έχουν επίσης ενταχθεί και αυτοί στον νόμο. Δηλαδή η προστασία αφορά το πρόσωπο και όχι το χρέος.

Ένα εξάλλου κρίσιμο ζήτημα για τους servicers είναι η εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων που αφορούν στις υποθέσεις του νόμου Κατσέλη και ειδικότερα εκείνες που προβλέπουν την εκποίηση ακινήτων του οφειλέτη πέραν της πρώτης κατοικίας που προστατεύεται.

Όπως σημειώνουν, υπάρχουν αποφάσεις δικαστηρίου που ζητάνε από τον δανειολήπτη να καταβάλει μια μικρή δόση ώστε να διατηρήσει – προστατεύσει την πρώτη κατοικία του και ταυτόχρονα να προχωρήσει στην εκποίηση ενός δεύτερου ακινήτου (πχ εξοχικού) ώστε να ικανοποιηθεί ο πιστωτής. Ωστόσο η διαδικασία είναι τρομερά γραφειοκρατική με αποτέλεσμα ο εκπλειστηριασμός να είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.

Αυτό ωστόσο δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις τιτλοποιήσεις που «Ηρακλή», καθώς μέρος των οφειλών δεν μπορούν ουσιαστικά να ανακτηθούν αφού χιλιάδες ακίνητα προς εκποίηση βρίσκονται στον «πάγο». Εκτιμάται ότι τα δάνεια του νόμου Κατσέλη αντιπροσωπεύουν περι το 15% – 20% των τιτλοποιήσεων.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}