Τράπεζες, funds και κυβέρνηση ψάχνουν τρόπους διευκόλυνσης του πλιάτσικου των πλειστηριασμών

 18/07/2024    01 : 36 : 33
πλειστηριασμοι
69 / 100

Ξαφνικά, βέβαια, δεν λύθηκαν ως δια μαγείας, όλα τα προβλήματα της χώρας. Το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, έφυγε μεν από τις τράπεζες, λύνοντάς τους ένα υπαρξιακό κυριολεκτικά πρόβλημα επιβίωσης, αλλά τώρα πλέον έχει μεταφερθεί στους servicers και φυσικά στην κυβέρνηση, την επόμενη κυβέρνηση, όποια και αν προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Μιλάμε για ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που θα κληθεί εκ των πραγμάτων να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση, καθώς αυτό ευθέως παραπέμπει, όχι μόνο σε οικονομικά δεδομένα, αλλά σε κοινωνικο-πολιτικά.

Από το radar.gr

Η προ μηνών απόφαση του Αρείου Πάγου, που έλυσε κυριολεκτικά τα χέρια των διαχειριστών, ναι μεν διευκολύνει τα μάλα το έργο τους, αλλά από την άλλη, οι πρακτικές που συνήθως ακολουθούν (δικαιολογημένα, ίσως, ως ένα βαθμό, αλλά όχι πάντα) μπορεί να ξεσηκώσουν ευρύτερες κοινωνικές αντιδράσεις, που μπορεί με τη σειρά τους να έχουν απρόβλεπτες πολιτικές συνέπειες.

Πέραν αυτών, η πίεση από την πλευρά των δανειστών, δηλαδή της Ε.Ε. και των αρμόδιων οργάνων της, θεωρείται βέβαιο ότι θα αυξηθεί, καθώς οι προβλεπόμενοι στόχοι παραμένουν άπιαστοι. Είναι γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό πλειστηριασμών καταλήγουν άγονοι, για μιά σειρά λόγους, θέμα που απασχολεί και φυσικά θα απασχολήσει από την επομένη της εκλογής νέας κυβέρνησης, όλους τους εμπλεκόμενους. Ενδιαφερόμενοι αγοραστές ακινήτων και κατοικιών εν γένει υπάρχουν μεν, αλλά διαπιστώνεται ότι δεν έχουν οι περισσότεροι την απαιτούμενη οικονομική επιφάνεια, για να προχωρήσουν στην εξαγορά με την καταβολή μετρητών.

Για αυτό το λόγο, όπως βεβαιώνουν τραπεζικές πηγές, έχουν γίνει μέχρι τώρα απανωτές συσκέψεις, μεταξύ εκπροσώπων των Servicers, των τραπεζών και στελεχών του υπουργείου Οικονομικών επί προηγούμενης κυβέρνησης, ώστε να εξευρεθούν τρόποι διευκόλυνσης υποψηφίων αγοραστών.

Σύμφωνα με μαρτυρίες παρισταμένων στις εν λόγω συσκέψεις, προτάθηκε ακόμα και η χαμηλότοκη χρηματοδότηση τους και η δυνατότητα αποληρωμής του απαιτούμενου κεφαλαίου με δόσεις, προκειμένου να αυξηθεί το ενδιαφέρον δυνητικών αγοραστών. Πηγή μάλιστα που έχει πρωτογενή πληροφόρηση από τις εταιρείες διαχείρισης, ισχυρίζεται ότι δεν αποκλείστηκε η δυνατότητα, ακόμη και πρώην ιδιοκτητών, ειδικά κατοικιών, να χρηματοδοτηθούν με ένα μέρος του απαιτούμενου κεφαλαίου, εφόσον έχουν τη δυνατότητα να εισφέρουν εφάπαξ, τουλάχιστον ένα ποσοστό της τάξης του 30% τουλάχιστον του ποσού που θα καταλήξει ο εκπλειστηριασμός.

Στην προοπτική αυτή, όμως, αν οι σχετικές πληροφορίες αληθεύουν, λέγεται ότι αντέδρασαν οι τράπεζες, φοβούμενες νέο κύκλο αναβίωσης κόκκινων δανείων. Σε κάθε περίπτωση, όλα είναι ανοιχτά στο τραπέζι των συζητήσεων, καθώς όλοι θέλουν να προχωρήσουν αυτές οι διαδικασίες, αλλά με τρόπο που δεν θα προκαλεί την κοινωνία και δεν θα δημιουργεί μείζονα πολιτικά προβλήματα και ταυτόχρονα θα μειώνει το πολύ μεγάλο ακόμα απόθεμα ακινήτων και κυρίως κατοικιών.

Θυμίζω ότι, με βάση τα επίσημα στοιχεία, το 2022 από τις 51.960 δημοπρασίες, διενεργήθηκαν 38.896 (75%), ενώ στο πρώτο τρίμηνο του 2023, έγιναν 11.012 ηλεκτρονικές δημοπρασίες. Αυτό, όμως, που δημιουργεί εύλογες και σοβαρές ανησυχίες για τη συνέχεια, είναι το γεγονός πως ένα τεράστιο ποσοστό, της τάξης του 78% (!) των πλειστηριασμών που ολοκληρώθηκαν, ήταν ανεπιτυχείς. Από μόνο του αυτό το στοιχείο αυξάνει κατακόρυφα τους προβληματισμούς όλων για τη συνέχεια, πολύ περισσότερο, καθώς δεν διαφαίνεται να υπάρχει κάποια άλλη εναλλακτική λύση, πολύ περισσότερο που οι εξελίξεις από το συναφές μέτωπο του Φορέα Ακινήτων, μόνο θετικές και βοηθητικές δεν είναι.

……………………………………………………….

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ

Η οργανωμένη, συλλογική προσφυγή στην Δικαιοσύνη, με την υποστήριξη μιας εξειδικευμένης Επιστημονικής Ομάδας Νομικών, Δικηγόρων, Οικονομολόγων, Λογιστών, Πραγματογνωμόνων, Δικαστικών Επιμελητών, Μαθηματικών, Αναλογιστών, Τραπεζικών Διαμεσολαβητών & Τραπεζικών Στελεχών, είναι σήμερα το μοναδικό όπλο αποτελεσματικής άμυνας των Δανειοληπτών, κόντρα στην αυθαιρεσία του τραπεζικού συστήματος. Και, η ΥΠΕΡΒΑΣΗ, έκανε αυτή την πολυτέλεια των τραπεζών και των λίγων προνομιούχων, πράξη για όλους τους Δανειολήπτες !!!

ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΤΗΣ ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_3.html

ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_92.html

ΟΡΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΚΛΗΤΟΥ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_55.html

ΟΜΑΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΔΑΝΕΙΩΝ & ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΚΑΡΤΩΝ

ΕΞΩΔΙΚΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ & ΕΠΑΝΑΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/2015/11/blog-post_28.html

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_93.html

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_41.html

STOP SERVICERS & FUNDS

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/nea-stop-funds-funds.html

2η ΕΥΚΑΙΡΙΑ – ΕΚΟΥΣΙΑ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΜΙΚΡΟΥ & ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ

https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/2.html

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}