Τράπεζες: Στην πόρτα της εξόδου ακόμη 3.000 εργαζόμενοι

Δευτέρα 03/03/2024    03 : 23 : 55
banks 1 e1659771433585
71 / 100

Με στόχο την πλήρη ανανέωση του προσωπικού τους οι τράπεζες θα συνεχίσουν να προσφέρουν προγράμματα εθελουσίας εξόδου καθ όλη τη διάρκεια του 2023 και του 2024.

Από το mononews.gr

Τα προγράμματα οικειοθελούς αποχώρησης είναι στοχευμένα και αφορούν κυρίως τους εργαζόμενους στο δίκτυο καθώς και όσους είναι ηλικίας άνω των 55 ετών.

Την περασμένη Παρασκευή η Alpha Bank ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, χωρίς ωστόσο να θέτει αριθμητικό στόχο αποχωρήσεων, με το οικονομικό πακέτο να φτάνει μέχρι τις 200.000 ευρώ.

Ενώ και ο επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς ο κ. Χρήστος Μεγάλου, παρουσιάζοντας τους στόχους της τράπεζα στους διεθνείς αναλυτές υπογράμμισε μεταξύ των άλλων πως σχεδιάζει και νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

Στο τέλος Ιουνίου 2022 οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είχαν δίκτυο 1.300 καταστημάτων και απασχολούσαν 27.000 εργαζόμενους.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό τους το δίκτυο της κάθε τράπεζας ιδανικά θα πρέπει να αριθμεί 250 καταστήματα και 5.500 με 6.000 εργαζομένους.

Αυτό σημαίνει ότι μέσα στη διετία προγραμματίζουν να κλείσουν περί τα 300 καταστήματα και να αποχωρήσουν περισσότεροι από 3.000 εργαζόμενοι.

Βέβαια αν και τα προγράμματα εθελουσίας με τα έξτρα bonus μπορεί να προσεγγίσουν τις 200.000 ευρώ, όμως –λόγω ηλικίας, ετών υπηρεσίας, θέσης κλπ- το ποσό που λαμβάνουν οι περισσότεροι εργαζόμενοι που αποχωρούν δεν ξεπερνά τις 100.000 ευρώ.

Ωστόσο το νέο πρόγραμμα εθελουσίας της Alpha Bank χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα ελκυστικό καθώς προσφέρει 90 καθαρούς μισθούς σε εργαζόμενους άνω των 56 ετών, δηλαδή κάλυψη μέχρι την συνταξιοδότηση τους. Ελκυστικό όμως είναι και το 3ετές sabbatical, καθώς για πρώτη φορά, προβλέπεται την προκαταβολή του 40% του τελικού κινήτρου προς κάλυψη τρεχουσών αναγκών του εργαζόμενου.

Ο στόχος για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες είναι να περιορίσουν τον αριθμό των εργαζομένων σε λιγότερους από 6.000 άτομα και το δίκτυο να αριθμεί –ιδανικά- 250 καταστήματα. Προς το παρόν πολύ κοντά στην επίτευξη του στόχου είναι οι τράπεζες Alpha και Eurobank, καθώς και οι δύο έχουν λιγότερα από 300 καταστήματα.

Η Τράπεζα Πειραιώς σύμφωνα με τα στοιχεία Ιουνίου 2022 είχε 8.500 εργαζόμενους και 408 καταστήματα. Στόχος της είναι η μείωση των εργαζομένων στους 6.000 μέχρι το 2025, με ανάλογο περιορισμό του δικτύου καταστημάτων. Η δε Εθνική Τράπεζα έχει δίκτυο με 330 καταστήματα και περίπου 7.000 προσωπικό.

Τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου είναι στις περισσότερες περιπτώσεις διαρκείας, καθώς η ολοκλήρωση τους τραβάει σε μάκρος και φυσικά είναι περισσότερο στοχευμένα, αφού το δίκτυο συρρικνώνεται αλλά και διευθύνσεις καταργούνται.

Και όπως σημειώνουν τραπεζικά στελέχη η ανανέωση του προσωπικού είναι απαραίτητη προκειμένου να υποστηρίξουν το νέο μοντέλο λειτουργίας των τραπεζών, καθώς οι τράπεζες πλέον από σημεία συναλλαγής μετατρέπονται σε σημεία εξυπηρέτησης, θα λειτουργούν περισσότερο ως συμβουλευτικά κέντρα.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}