Οι τράπεζες έχουν βάλει στην “κατάψυξη” τα επιτόκια καταθέσεων για να κονομάνε!

Δευτέρα 03/06/2023    11 : 01 : 56
bank
65 / 100

Διευρύνεται διαρκώς το περιθώριο κέρδους των τραπεζών για νέα και υφιστάμενα δάνεια, καθώς οι τράπεζες μετακυλίουν στους δανειολήπτες τις αυξήσεις των επιτοκίων πολύ ταχύτερα απ’ ό,τι στους καταθέτες.

Όπως καταδεικνύουν τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το spread των επιτοκίων νέων δανείων αυξήθηκε κατά 14 μονάδες βάσης τον Μάρτιο (στις 5,50 μ.β.), έναντι αύξησης 12 μ.β. τον Φεβρουάριο και 28 μ.β. τον Ιανουάριο. Για τα υφιστάμενα δάνεια, το επιτοκιακό περιθώριο διευρύνθηκε στις 5,43 μ.β. (+15 μ.β.) τον Μάρτιο, έναντι 5,28% τον Φεβρουάριο (+7 μ.β.) και 5,21% τον Ιανουάριο.

Η διαφορά αυτή προκύπτει από την αύξηση του μέσου σταθμισμένου επιτοκίου νέων δανείων στο 5,73% τον Μάρτιο έναντι 5,57% τον Φεβρουάριο, ενώ αντίθετα στις καταθέσεις τα επιτόκια παραμένουν σε “βαθιά κατάψυξη” και, συγκεκριμένα, στο 0,23% και 0,21% αντίστοιχα.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα υφιστάμενα δάνεια όπου το μέσο επιτόκιο διαμορφώθηκε τον Μάρτιο στο 5,69% έναντι 5,46% έναν μήνα νωρίτερα, ενώ το επιτόκιο καταθέσεων αυξήθηκε μόλις κατά 8 μονάδες βάσης στο 0,26% από 0,18%, αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει προβεί σε αύξηση του βασικού της επιτοκίου κατά 3,75 μονάδες βάσης από τον περασμένο Ιούλιο, με τελευταία την αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης που ανακοίνωσε την προηγούμενη Πέμπτη.

Παρότι η Φρανφκούρτη φαίνεται να “φρενάρει” τον ρυθμό της νομισματικής σύσφιξης, ωστόσο, η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ κατέστησε σαφές ότι αυτή δεν είναι η τελευταία αύξηση των επιτοκίων, καθώς η απειλή του υψηλού πληθωρισμού παραμένει υπαρκτή επιβάλλοντας περαιτέρω αυξήσεις τους επόμενους μήνες.

“Γεμίζουν” τα ταμεία των τραπεζών
Ενδεικτικά της καλπάζουσας κερδοφορίας των τραπεζών από την άνοδο των επιτοκίων – με ταυτόχρονη διεύρυνση της ψαλίδας του spread – είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Παρασκευή η Τράπεζα Πειραιώς για το α΄ τρίμηνο του 2023.

Σε ετήσια βάση, τα καθαρά έσοδα από τόκους και προμήθειες (NII) εκτοξεύτηκαν κατά 56% στα 384 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2023, έναντι 333 εκατ. ευρώ το δ΄ τρίμηνο του 2022 και 237 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2022 στο τμήμα του χαρτοφυλακίου που αφορά τα εξυπηρετούμενα δάνεια.

Όσον αφορά στην άνοδο των επιτοκίων των προθεσμιακών καταθέσεων, παρατηρείται σταδιακή αύξηση αλλά με χαμηλότερους ρυθμούς από την άνοδο των επιτοκίων χορηγήσεων. Συγκεκριμένα, για την Πειραιώς το κόστος έχει αυξηθεί στο 1,18% τον Μάρτιο του 2023, από 0,96% το α΄ τρίμηνο του 2023, 0,54% το δ ΄τρίμηνο και 0,31% το δ΄ τρίμηνο του 2022.

Οι αποδόσεις του δανειακού χαρτοφυλακίου, αντιθέτως, αυξάνονται με εντυπωσιακούς ρυθμούς. Συγκεκριμένα για τα καταναλωτικά δάνεια και τα δάνεια μικρών επιχειρήσεων, οι αποδόσεις αυξήθηκαν σε 7,43%, 7,64% και 7,83% τα τρία τελευταία τρίμηνα, καταγράφοντας άνοδο 40 μονάδων βάσης σε σύγκριση με το γ΄ τρίμηνο του 2022.

Αντίστοιχα, στα στεγαστικά δάνεια οι αποδόσεις εκτοξεύτηκαν σε 2,34%, 3,35% και 4,20% τα αντίστοιχα τρίμηνα, με τη διαφορά να εκτινάσσεται στο 1,86%. Για τα δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων (corporate), οι αντίστοιχες αποδόσεις διαμορφώθηκαν σε 3,70%, 5,58% και 5,41%, με τη διαφορά Q3 2022 –Q1 2023 να ανέρχεται σε 1,72%.

Όσον αφορά στο καθαρό επιτόκιο περιθωρίου συνολικά, η Πειραιώς “βλέπει” ότι αυτό θα διαμορφωθεί στο 2,2% για το σύνολο του τρέχοντος έτους, υποχωρώντας ελαφρά στο 2% το 2025 καθώς τα επιτόκια των καταθέσεων θα αυξάνονται -αν και με πολύ βραδύτερους ρυθμούς.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}