Προϋπολογισμούς με την πλάτη στον τοίχο καλούνται να διαμορφώσουν οι ελληνικές τράπεζες για το 2023 καθώς η αβεβαιότητα των δεδομένων είναι τεράστια.
Ο χρόνος έχει αρχίσει να πιέζει καθώς μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα πρέπει να έχουν στείλει και επικαιροποιημένα business plans στον SSM.
Οι βασικές ασκήσεις που θα πρέπει άμεσα και πειστικά να απαντήσουν οι ελληνικές τράπεζες είναι η πορεία των επιτοκίων, ο έλεγχος του κόστους και πιστωτική επέκταση σε συνδυασμό με την πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Ήδη το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης (main refinancing rate) έχει ανέλθει στο 1,25% και η προοπτική με πολύ πιθανό το ενδεχόμενο στις αρχές του επόμενου έτους να έχει διπλασιαστεί στο 2,5% καθώς ο πληθωρισμός διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.
Η αύξηση του επιτοκίου αναχρηματοδότησης είναι προφανές ότι οδηγεί σε μεγάλη αύξηση των εσόδων αλλά και αβεβαιότητα σε ότι αφορά στα κόστη δεδομένου ότι ουδείς είναι σε θέση να εκτιμήσει την πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων λόγω της αύξησης του κόστους εξυπηρέτησης των δανείων για τους δανειολήπτες.
Βέβαια η Ελλάδα σήμερα δεν βρίσκεται στα χρόνια του μνημονίου και η ανάπτυξη είναι ικανοποιητική αλλά ουδείς μπορεί να εκτιμήσει τι θα συμβεί την επόμενη χρονιά όπου η επιβράδυνση θεωρείται δεδομένη.
Η πρόβλεψη των … προβλέψεων
Σε αυτό το περιβάλλον οι τράπεζες πρέπει να απαντήσουν πειστικά και στους επενδυτές και στον SSM για το ύψος των εκτιμένων NPEs και κατ επέκταση να προβλέψουν τις … προβλέψεις που πρέπει να πάρουν την επόμενη χρονιά.
Γιατί κάθε 1 δις ευρώ NPEs που προκύπτουν οι προβλέψεις θα πρέπει να είναι 400 εκ ευρώ επηρεάζοντας σημαντικά την εικόνα του ισολογισμού τους.
Οι ίδιες οι τράπεζες δηλώνουν ότι δεν ανησυχούν αλλά αυτό από μόνο του δεν μπορεί να οδηγήσει σε εφησυχασμό δεδομένου ότι οι επόπτες δεν συμμερίζονται πάντα την αισιοδοξία των management των τραπεζών.
Ταυτόχρονα οι ελληνικές τράπεζες στα πλαίσια των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει προς τον SSM θα πρέπει να συνεχίσουν να μειώνουν τα κόστη τους, πράγμα που πλέον είναι ιδιαίτερα δύσκολο καθώς το να προχωρήσουν σε εθελούσιες εξόδους μπορεί να τους δημιουργήσει προβλήματα σε μια περίοδο όπου έχουν ανασυνταχθεί μετά από χρόνια και αρχίζουν να λειτουργούν πάλι σαν κανονικά τραπεζικά ιδρύματα.
Η λειτουργία τους ως κανονικών ιδρυμάτων αντικατοπτρίζεται και στην πορεία της πιστωτικής επέκτασης η οποία πλέον έχει ισχυρά χαρακτηριστικά αύξησης.
Το ερώτημα όμως που πρέπει να απαντήσουν είναι αν αυτή η πιστωτική επέκταση πρέπει να συνεχιστεί και στην περίπτωση που κρίνουν ότι πρέπει να είναι βέβαιες οι τράπεζες ότι δεν θα φρενάρει από πτώση της ζήτησης. Παρατηρώντας την πορεία των επιχειρήσεων είναι εμφανής η αύξηση του καθαρού δανεισμού που ναι μεν προς το παρόν καλύπτεται από την αύξηση των εργασιών τους αλλά μπορεί να αποδειχτεί μπούμερανγκ στην περίπτωση επιβράδυνσης.
Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι οι ελληνικές τράπεζες στην παρούσα φάση θα πρέπει να κάνουν συνδυασμό ασκήσεων καθώς το περιβάλλον είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητο και επικίνδυνοι και οι λάθος εκτιμήσεις στη σύνταξη των προϋπολογισμών μπορεί να τους κοστίσουν και να οδηγήσουν στην οπισθοδρόμηση σε μια περίοδο που δείχνουν να βγαίνουν από το μακροχρόνιο τούνελ της απαξίας.