Τράπεζες: Προς πώληση 15 δις κόκκινα δάνεια το 2024

 13/04/2024    09 : 52 : 26
κοκκινα δανεια
70 / 100

Μπαράζ συναλλαγών και μεταβιβάσεις κόκκινων δανείων έχει δρομολογηθεί για το 2024 στην ελληνική αγορά, προκειμένου αφενός οι συστιμικές τράπεζες να προσεγγίσουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 3% για τον σχετικό δείκτη αφετέρου να ανοίξει ο δρόμος για την συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα.

Μεταδίδει το news247.gr

Η Ελλάδα βρίσκεται στο στόχαστρο των επενδυτών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ληξιπρόθεσμων χρεών εξαιτίας των νέων τιτλοποιήσεων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, από πιστωτικά ιδρύματα, συστημικά και μη, αλλά και των αναμενομένων πωλήσεων πακέτων που βρίσκονται ήδη εκτός τραπεζικών ισολογισμών.

Την ίδια στιγμή, στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές οικονομίες, που αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα με τις επισφάλειες κατά την περασμένη δεκαετία, η συναλλακτική δραστηριότητα είναι υποτονική. Όπως εξηγούν πηγές από τον κλάδο των διαχειριστών, ο λόγος είναι ότι αντιμετώπισαν ταχύτερα, σε σχέση με την Ελλάδα την άνοδο των κόκκινων χορηγήσεων και βρίσκονται πολύ πιο μπροστά στις ανακτήσεις. Ως εκ τούτου, σε αυτή τη φάση δεν υπάρχουν ευκαιρίες για νέες επενδύσεις. Αντιθέτως στην εγχώρια αγορά τα μέτρα προστασίας των δανειοληπτών και ο μικρός αριθμός ακινήτων που βγήκαν σε πλειστηριασμό τα προηγούμενα χρόνια καθυστέρησαν την όλη διαδικασία και «το παιχνίδι τώρα αρχίζει», σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι.

Οι αναμενόμενες συναλλαγές
Στο πλαίσιο αυτό, τα funds και οι servicers ετοιμάζονται για την επόμενη μάχη διεκδίκησης μεριδίων, με την απόκτηση των κόκκινων δανείων που θα τεθούν προς πώληση ή τιτλοποίηση και την ανάληψη της διαχείρισής τους αντίστοιχα.
Οι συναλλαγές του 2024 εκτιμάται ότι θα αφορούν ανοίγματα συνολικού ύψους περί τα 15 δισ. ευρώ και πιο συγκεκριμένα:

– Οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι θα προχωρήσουν σε ένα ακόμη γύρο αποενοποίησης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους, της τάξης των 2 – 2,5 δισ. ευρώ συνολικά. Πρόκειται για κινήσεις που αποτελούν μέρος της στρατηγικής τους για την μείωση των δεικτών καθυστερήσεων στη ζώνη του 3% έως το 2025 από περίπου 5% κατά μέσο όρο σήμερα, με στόχο τη σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ο SSM έχει θέσει ατύπως αυτήν την προϋπόθεση, προκειμένου να απελευθερωθεί πλήρως η μερισματική πολιτική.

Οι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας θα χρησιμοποιήσουν τις εγγυήσεις από τον τρίτο κύκλο του προγράμματος «Ηρακλής», που έχει ήδη ενεργοποιηθεί για τιτλοποιήσεις, ενώ δεν αποκλείεται να προχωρήσουν και σε πωλήσεις.

“Ξεμπλόκαραν” οι τιτλοποιήσεις Frontier II και Sunrise ΙΙΙ
«Ποδαρικό» στον Ηρακλη ΙΙΙ έκαναν το χαρτοφυλάκιο Frontier II της Εθνικής Τράπεζας ύψους 1 δις. ευρώ και η τιτλοποίηση Sunrise III της Τράπεζας Πειραιώς ύψους 500 εκατ. ευρώ ενώ σύντομα θα ακολουθήσει και η κοινή μεταξύ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών τιτλοποίηση Solar, 1,2 δισ. ευρώ.

Με τη μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου, η διαχείριση των απαιτήσεων θα ανατεθεί στην εταιρεία doValue Greece. Πρόκειται για απαιτήσεις από χαρτοφυλάκιο στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, καθώς και δανείων που έχουν χορηγηθεί σε μεγάλες, μικρομεσαίες, μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες

Με την τιτλοποίηση αυτή, η Εθνική Τράπεζα θα μειώσει στο 3,5% τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων (στο εννεάμηνο η Τράπεζα είχε ανακοινώσει δείκτη NPE στο 3,6% και 3,7% σε επίπεδο Ομίλου), δηλαδή σχεδόν θα έχει επιτύχει δύο χρόνια νωρίτερα τον στόχο για δείκτη ΝΡΕ (3%) το 2025.

– Παγκρήτια Τράπεζα και Attica Bank, στο πλαίσιο της συμφωνίας τους για συγχώνευση την επόμενη χρονιά, θα αποενοποιήσουν μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα 2,5 – 3 δισ. ευρώ.

Ο «Ηρακλής ΙΙΙ» θα είναι κομβικός κυρίως για την εξυγίανση των μικρότερων τραπεζών, οι οποίες έχουν δείκτες NPE 60% και άνω, επιτρέποντας τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου.

Προς το παρόν οι δύο τράπεζες δεν έχουν καταλήξει στο σχέδιο που θα εφαρμόσουν, εν αναμονή της ολοκλήρωσης του οικονομικού τους ελέγχου, που είναι απαραίτητος για την κατάρτιση του σχεδίου συνένωσής τους. Εκτιμάται ότι τις επόμενες εβδομάδες θα οριστικοποιηθεί το πλάνο εξυγίανσης, στο οποίο θα αποτυπωθεί ποιο μέρος του αποθέματος θα τιτλοποιηθεί και ποιο θα πουληθεί.

– Μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση της φάσης των προσφορών για τα τρία πακέτα κόκκινων δανείων συνολικού ύψους 4,8 δισ. ευρώ, ο πωλητής, η PQH, θα αποφασίσει σε ποιους θα τα διαθέσει. Ενδιαφέρον για την απόκτησή τους εκδήλωσαν μεγάλα funds που δραστηριοποιούνται στην αγορά ληξιπρόθεσμου χρέους, όπως οι Fortress, Βain Capital, DK, Bracebridge Capital, Intrum Investmens και IOS.

– Το 2024 εκτιμάται ότι θα ανοίξει περαιτέρω η δευτερογενής αγοράς μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, με πωλήσεις πακέτων που έχουν τιτλοποιηθεί ή πουληθεί στο παρελθόν. Πρόκειται για συναλλαγές που θεωρούνται αναγκαίες για την επίτευξη των στόχων στις ανακτήσεις από τις εταιρείες διαχείρισης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ηρακλής». Εκτιμάται ότι με τον τρόπο αυτό θα αλλάξουν χέρια κόκκινα δάνεια ύψους 3 – 4 δισ. ευρώ.

…………………………………….

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ

Η οργανωμένη, συλλογική προσφυγή στην Δικαιοσύνη, με την υποστήριξη μιας εξειδικευμένης Επιστημονικής Ομάδας Νομικών, Δικηγόρων, Οικονομολόγων, Λογιστών, Πραγματογνωμόνων, Δικαστικών Επιμελητών, Μαθηματικών, Αναλογιστών, Τραπεζικών Διαμεσολαβητών & Τραπεζικών Στελεχών, είναι σήμερα το μοναδικό όπλο αποτελεσματικής άμυνας των Δανειοληπτών, κόντρα στην αυθαιρεσία του τραπεζικού συστήματος. Και, η ΥΠΕΡΒΑΣΗ, έκανε αυτή την πολυτέλεια των τραπεζών και των λίγων προνομιούχων, πράξη για όλους τους Δανειολήπτες !!!

ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΤΗΣ ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ :
https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_3.html

ΟΜΑΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ 2023 ΚΑΤΑ ΤΩΝ SERVICERS
https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/2023-servicers.html

ΕΞΩΔΙΚΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ & ΕΠΑΝΑΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ
https://kinima-ypervasi.blogspot.com/2015/11/blog-post_28.html

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ
https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_93.html

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ
https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/blog-page_41.html

STOP SERVICERS & FUNDS
https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/nea-stop-funds-funds.html

YΠΕΡΒΑΣΗ 3ΣΕ1
https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/31-240.html

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος !!!
Ειδικά, τώρα, με το νέο Πτωχευτικό Νόμο, που δεν συγχωρεί λάθη, ελαφρότητες και καθυστερήσεις και που δεν σας επιτρέπει την πολυτέλεια να ελπίζετε σε θαύματα…..

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΒΑΣΗ
https://kinima-ypervasi.blogspot.com/p/120.html

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}