Τράπεζες: Ξεκινούν τα κλιματικά stress tests!

 23/02/2024    09 : 02 : 47
banks 1 e1659771433585
63 / 100

Ξεκινούν 1η Δεκεμβρίου κλιματικά stress tests

Ξεκινάει την 1η Δεκεμβρίου το κλιματικό stress tests για τις Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς και Εθνική. Η δοκιμασία θα διαρκέσει έως 12 Μαρτίου 2024 και οι τράπεζες πρέπει να αναφέρουν συγκεντρωτικά δεδομένα για τις ίδιες όπως και για τις επιχειρήσεις – πελάτες τους.

Η άσκηση βασίζεται στην απαίτηση για μείωση 55% των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα ως το 2030 και ουσιαστικά οι τράπεζες καλούνται να δοκιμάσουν την επίπτωση που θα έχει η παραπάνω απαίτηση στο πελατολόγιό τους. Η έκθεση των τραπεζών σε κλιματικούς κινδύνους θα υπολογιστεί με βάση μια σειρά παραμέτρων, όπως το κλίμα κάθε χώρας, οι μηχανισμοί των τραπεζών για την αξιολόγηση των κινδύνων, οι δευτερογενείς επιπτώσεις κ.ά.

Για τη διενέργεια του κλιματικού stress test θα ζητηθεί από τις μεγάλες επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 250 άτομα και έχουν τζίρο πάνω από 40 εκατ. ευρώ, να αναφέρουν στις τράπεζες τις εκπομπές τους σε διοξείδιο του άνθρακα, όπως και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν από την κλιματική αλλαγή.

Πρόκειται για το δεύτερο κλιματικό stress test και οι ελληνικές τράπεζες μετέχουν στην άσκηση με 110 τράπεζες από όλη την ΕΕ. Συμπέρασμα: Οι τράπεζες μετατράπηκαν στην κρίση σε ελεγκτικό μηχανισμό της εφορίας.

Τώρα χρειάζεται να αναπτύξουν και δραστηριότητες περιβαλλοντικής εποπτείας και διαχείρισης.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}