Τράπεζες: Με υψηλούς ρυθμούς οι χορηγήσεις, αλλά όχι για νοικοκυριά

 24/04/2024    10 : 16 : 58
banks 1 e1659771433585
69 / 100

Με υψηλούς ρυθμούς φαίνεται πως «τρέχουν» οι χορηγήσεις δανείων εκ μέρους των ελληνικών τραπεζών τους τελευταίους μήνες…

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίδει η Τράπεζα της Ελλάδος, ο ετήσιος ρυθμός πιστωτικής επέκτασης τον Ιανουάριο ήταν 5,7% για τον ιδιωτικό τομέα, έναντι 6,3% τον προηγούμενο μήνα.

Για τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, ο δανεισμός αυξήθηκε κατά 10,6% τον Ιανουάριο, ενώ οι πιστώσεις προς τα νοικοκυριά μειώθηκαν κατά 2,4%.

Την ίδια στιγμή, εξακολουθεί να ισχύει πως τα νοικοκυριά δεν λαμβάνουν δάνεια, με τα στεγαστικά να είναι σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα.
Από την άλλη, ο καταναλωτικός δανεισμός, κοντά στις αρχές του περασμένου έτους, έλαβε θετικά πρόσημα και παρέμεινε έτσι, σημειώνοντας αύξηση 1,8% τον Ιανουάριο – αν και αποτελεί μόνο το 22% του συνολικού αποθέματος χρέους των νοικοκυριών προς τις τράπεζες.

Σημειώνεται πως οι τιμές των διαμερισμάτων στην Ελλάδα αυξάνονται και πάλι με ταχείς ρυθμούς, ωστόσο αν η αγορά ακινήτων είναι φούσκα, κατά τα φαινόμενα δεν τροφοδοτείται από χρέη.

Πενιχρές αποδόσεις

Παράλληλα, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα στις ελληνικές τράπεζες μειώθηκαν κατά 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ τον Ιανουάριο, στα 184,1 δισεκατομμύρια ευρώ.
Αν μη τι άλλο, πρόκειται για μεγάλη πτώση…

Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τον Ιανουάριο έδειξαν ότι η διαφορά των επιτοκίων μεταξύ νέων δανείων και καταθέσεων συνέχισε να διευρύνεται.

Ο μέσος σταθμισμένος τόκος στα νέα δάνεια αυξήθηκε στο 5,36% από 5,06% τον προηγούμενο μήνα, ενώ για τις νέες καταθέσεις αυξήθηκε στο 0,12% από 0,1% (διαφορά 5,24%).

Είθισται όταν οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται σε έναν κύκλο σύσφιξης, τα επιτόκια δανεισμού να αυξάνονται νωρίτερα από τα επιτόκια καταθέσεων.
Ωστόσο, με τις ελληνικές τράπεζες να παρουσιάζουν ισχυρά κέρδη, ίσως θα πρέπει να το εξετάσουν ξανά…

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}