Τράπεζα Πειραιώς: Θα πληρωθούν την εθελουσία…με δόσεις

Κυριακή 09/12/2023    05 : 08 : 10
πειραιως
70 / 100

Την πύλη της εξόδου αναμένεται να δουν άλλοι 700 περίπου εργαζόμενοι της Τράπεζας Πειραιώς μέχρι τις 17 Οκτωβρίου, όπου είναι και η τελική ημερομηνία του νέου προγράμματος εθελούσιας εξόδου.

Μπορεί από την πλευρά της τράπεζας η νέα αυτή έξοδος των εργαζομένων προς την ανεργία, ή το δρόμο προς την συνταξιοδότηση να βαπτίζεται ως μια «χρυσή ευκαιρία» και να μιλούν για γενναιόδωρο πακέτο εξόδου, αυτό όμως είναι η μισή αλήθεια. Οι εργαζόμενοι στην πλειοψηφία υποχρεώνονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να πιούν αυτό το πικρό ποτήρι, ενώ το τελικό αποτέλεσμα θα είναι το κλείσιμο και άλλων καταστημάτων, κυρίως σε περιοχές των οποίων οι κάτοικοι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από πλησιέστερο υποκατάστημα, γιατί αυτό απλά δεν υπάρχει.

Τότε θα αρχίσει για αυτούς μια εβδομαδιαία οδύσσεια, πολλών χιλιομέτρων. Τα λουκέτα των τραπεζικών καταστημάτων στην περιφέρεια έχουν από καιρό ξεσηκώσει αντιδράσεις, από πλευράς κατοίκων και Δημάρχων, με το φαινόμενο αυτό να εντείνεται από τα νέα λουκέτα που εμμέσως πλην σαφώς προαναγγέλλονται από την Πειραιώς, με το μεγάλο αριθμό αποχώρησης υπαλλήλων που σχεδιάζει.

Το νέο πακέτο εξόδου της Τράπεζας Πειραιώς έχει ως ανώτατο χρηματικό όριο τα 160.000 ευρώ, ενώ προβλέπει ότι το ποσό το οποίο θα λάβει όποιος που αποχωρίσει, θα δοθεί υπό την μορφή ενός τμήματος ως εφάπαξ καταβολή -με την αποχώρηση του υπαλλήλου από την τράπεζα- και το υπόλοιπο σε μηνιαίες δώσεις, σε ένα βάθος τριών ως πέντε ετών.

Το ποσό που θα καταβληθεί σε κάθε έναν από τους 700 εργαζομένους, που η τράπεζα θέλει και επιθυμεί να φύγουν με την… συναίνεση τους, εξαρτάται από μια σειρά από παράγοντες. Παράγοντες που σχετίζονται με το αν βρίσκεται ο εργαζόμενος στα κεντρικά ή σε κάποιο κατάστημα, με το πόστο που κατέχει στην τράπεζα, με τα χρόνια υπηρεσίας, με το πόσα παιδιά έχει και το πόσα χρόνια θέλει για να βγει στην σύνταξη.

Το ποσό των 160.000 χιλιάδων που μπορεί σε κάποιους να ακούγεται ως μεγάλο, θα είναι τα χρήματα που τελικά πολύ λίγοι θα δικαιούνται, αφού η πλειοψηφία των 700 εργαζομένων θα λάβουν κατά πολύ μικρότερα ποσά. Εδώ θα πρέπει δε να τονίσουμε, πως αυτού του είδους οι αποζημιώσεις υπάγονται και σε ένα υψηλό φορολογικό καθεστώς, γεγονός που θα υποχρεώσει πολλούς εκ των εργαζομένων να επιλέξουν τις μηνιαίες δώσεις ως μια λύση ανάγκης.

Παράλληλα, θα πρέπει να επισημάνουμε πως δεν παρέχεται η δυνατότητα λήψης μηνιαίου βοηθήματος από το ταμείο ανεργίας για ένα έτος, καθώς η λύση της συνεργασίας με την τράπεζα δεν εκλαμβάνεται έως απόλυση, αλλά ως οικειοθελής αποχώρηση.

Στην προσπάθεια της βέβαια η τράπεζα να χρυσώσει το χάπι και να δελεάσει τους εργαζόμενους, πριμοδοτεί με 5% τις αιτήσεις που κατατίθενται στο πρώτο δεκαήμερο, ενώ θα συνεχίζουν για μια πενταετία οι αποχωρούντες υπάλληλοι και τα εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών τους να έχουν νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική κάλυψη, μέσω του σχετικού ιατροφαρμακευτικού προγράμματος της Πειραιώς.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}