Νέες αυξήσεις επιτοκίων προανήγγειλε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας

Δευτέρα 03/06/2023    10 : 28 : 11
βρετανια
68 / 100

Προαναγγέλοντας ουσιαστικά περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας, Huw Pill, τόνισε τη Δευτέρα ότι η Βρετανία κινδυνεύει από επίμονες πληθωριστικές πιέσεις, ακόμη και αν οι τιμές του φυσικού αερίου σταθεροποιηθούν ή πέσουν.

Οι δηλώσεις Pill, οι πρώτες για τη νομισματική πολιτική φέτος από έναν αξιωματούχο της Bank Of England, έρχεται καθώς οικονομολόγοι και διεθνείς αγορές προσπαθούν να προβλέψουν πόσο κοντά βρίσκεται η BoE στο τέλος του κύκλου ανόδου των επιτοκίων της.

«Το πλαίσιο που επικρατεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, δηλαδή υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου με στενή αγορά εργασίας, δυσμενείς εξελίξεις στην προσφορά εργασίας και στενώσεις στην αγορά αγαθών, δημιουργεί τη δυνατότητα ο πληθωρισμός να αποδειχθεί πιο επίμονος», ανέφερε συγκεκριμένα ο Pill σε ομιλία του στη Νέα Υόρκη και πρόσθεσε: «(Αυτό) θα επηρεάσει έντονα τη θέση μου στη νομισματική πολιτική τους επόμενους μήνες».

Η BoE αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 3,5% τον Δεκέμβριο, από 0,1% ένα χρόνο πριν, και οι χρηματοπιστωτικές αγορές αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας θα αυξήσει ξανά τα επιτόκια στο 4% στην επόμενη συνεδρίασή της στις 2 Φεβρουαρίου. Οι αγορές βλέπουν τα επιτόκια της BoE να κορυφώνονται στο 4,5% τον Ιούνιο, ενώ οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters τον Δεκέμβριο προέβλεψαν κορύφωση 4,25% το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει ελαφρώς από το ανώτατο όριο 41 ετών του 11,1% τον Οκτώβριο και η βρετανική οικονομία φαίνεται να εισέρχεται σε μια ρηχή ύφεση.

Ο Pill ισχυρίστηκε επίσης ότι η Βρετανία «βλέπει τους δείκτες της αγοράς εργασίας να αλλάζουν», καθώς οι κενές θέσεις εργασίας μειώθηκαν από τα επίπεδα ρεκόρ και η ανεργία, που ήταν στο χαμηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1970, αυξήθηκε.

Η BoE εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα περιοριστεί φέτος καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου θα μειωθούν. Οι τιμές του φυσικού αερίου στη Βρετανία, οι οποίες αυξήθηκαν ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, έχουν υποχωρήσει περίπου στο ίδιο επίπεδο με πριν από ένα χρόνο, αλλά είναι αρκετές φορές υψηλότερες από ό,τι στις αρχές του 2021. Ωστόσο, ο κορυφαίος οικονομολόγος της τράπεζας είναι πιο συγκρατημένος, τονίζοντας ότι ακόμα και αν οι τιμές του φυσικού αερίου υποχωρήσουν περαιτέρω, αυτό δεν θα εγγυάται ότι οι υποκείμενες πιέσεις τιμών θα μειωθούν αρκετά ώστε ο πληθωρισμός να επιστρέψει στο στόχο του 2%.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}