Το χοντραίνει κι άλλο ο Πούτιν: Μερική επιστράτευση στη Ρωσία

Κυριακή 09/12/2023    04 : 35 : 10
putin angry
71 / 100

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, κήρυξε μερική επιστράτευση, μετέδωσε το πρακτορείο TASS.

Μερική επιστράτευση στη Ρωσία ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης ο πρόεδρος της χώρας, Βλαντίμιρ Πούτιν, στο διάγγελμά του που αναμενόταν από το βράδυ της Τρίτης.

Αναφερόμενος στην απόφαση για μερική επιστράτευση, η οποία τίθεται σε ισχύ από σήμερα, είπε ότι αφορά μόνο όσους είναι καταγεγραμμένοι ως έφεδροι και κυρίως όσοι υπηρέτησαν στις Ένοπλες Δυνάμεις, έχουν συγκεκριμένες στρατιωτικές ειδικότητες και σχετική πείρα.

Ο υπουργός Άμυνας της χώρας είπε αργότερα ότι θα κληθούν έως και 300.000 στρατιώτες.

Παράλληλα διακήρυξε ότι «στηρίζει» την απόφαση των κατοίκων περιοχών που ελέγχονται από τη Ρωσία στην Ουκρανία να προχωρήσουν σε δημοψηφίσματα όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη σε Λουγκάνσκ και Ζαπορίζια.

Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε λόγο για “υπεράσπιση των εδαφών της Ρωσίας” και κατηγόρησε τη Δύση ότι θέλει να καταστρέψει τη Ρωσία. “Η Δύση προσπάθησε να μετατρέψει το λαό της Ουκρανίας σε κρέας για τα κανόνια”, σημείωσε και πρόσθεσε: “Η Δύση δεν ήθελε την ειρήνη μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας”.

Ο ίδιος επέμεινε στη ρητορική του Κρεμλίνου τονίζοντας ότι “στόχος μας είναι η απελευθέρωση του Ντονμπάς”.

“Οι περισσότεροι άνθρωποι σε αυτές τις ιστορικές περιοχές της Ουκρανίας δεν θέλουν να βρίσκονται κάτω από τον ζυγό των Νεοναζί”, υποστήριξε ο Πούτιν και συμπλήρωσε ότι “δεν έχουμε το ηθικό δικαίωμα να παρατήσουμε αυτούς τους ανθρώπους”.

Ο Ρώσος πρόεδρος απείλησε και με χρήση πυρηνικών λέγοντας λίγο πριν την ολοκλήρωση του διαγγέλματός του πως «όσοι μας απειλούν με πυρηνικά θα πρέπει να ξέρουν ότι αυτή η απειλή μπορεί να στραφεί εναντίον τους».

«Σίγουρα θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα» για να υπερασπιστούμε το ρωσικό έδαφος», είπε ο Πούτιν. «Αυτό δεν είναι μπλόφα», αναφέρει το Bloomberg.

Το Κρεμλίνο πρόκειται να οργανώσει βιαστικά δημοψηφίσματα για την απορρόφηση τεσσάρων κατεχόμενων περιοχών στην ανατολική και νότια Ουκρανία το συντομότερο αυτό το Σαββατοκύριακο, κλιμακώνοντας την εισβολή στη γειτονική χώρα.

Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν πει ότι θα κινηθούν γρήγορα για να προσαρτήσουν τα εδάφη μετά την ψηφοφορία, καθιστώντας τα μέρος της χώρας.

Οι απειλές του Πούτιν έρχονται μετά από την ουκρανική αντεπίθεση των τελευταίων εβδομάδων που επέφερε σημαντικές ήττες στα ρωσικά στρατεύματα, με τους Ουκρανούς να ανακτούν περισσότερο από το 10% των εδαφών που κατείχε η Ρωσία.

Πυρηνικές Απειλές
Ο Πούτιν την περασμένη εβδομάδα υποσχέθηκε να συνεχίσει την επίθεση στην Ουκρανία παρά τις σοβαρές απώλειες, λέγοντας ότι δεν «βιάζεται» και ότι είναι έτοιμος να εντείνει τις επιθέσεις στην ουκρανική υποδομή.

Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν υπονοήσει πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων στη σύγκρουση στο παρελθόν. Στην πραγματικότητα, η χρήση τους θα κινδύνευε να οδηγήσει σε άμεση σύγκρουση με τις ΗΠΑ και άλλες δυνάμεις με πυρηνικά όπλα, κάτι που και οι δύο πλευρές προσπάθησαν να αποφύγουν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, το Σαββατοκύριακο είπε ότι οποιαδήποτε χρήση χημικών ή τακτικών πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία θα έφερνε μια «συνεπακόλουθη» απάντηση.

«Θα γίνουν πιο παρίες στον κόσμο από ποτέ», είπε στην εκπομπή 60 Minutes. «Και ανάλογα με την έκταση αυτού που κάνουν θα καθοριστεί ποια απάντηση θα υπάρξει».

Ξεπουλούν οι πτήσεις άνευ επιστροφής από τη Ρωσία μετά την κήρυξη μερικής επιστράτευσης από τον Πούτιν
Οι πτήσεις άνευ επιστροφής από τη Ρωσία ξεπουλούν γρήγορα σήμερα μετά την κήρυξη μερικής επιστράτευσης από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η ανακοίνωση της άμεσης επιστράτευσης 300.000 εφέδρων από τον Πούτιν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα νωρίς σήμερα το πρωί, προκάλεσε φόβους ότι δεν θα επιτραπεί σε άνδρες που είναι σε μάχιμη ηλικία να φύγουν από τη Ρωσία.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε ότι η επιστράτευση θα περιοριστεί σε αυτούς που έχουν εμπειρία ως επαγγελματίες στρατιώτες και ότι οι φοιτητές και αυτοί που έχουν υπηρετήσει μόνον ως κληρωτοί δεν θα κληθούν.

sergkei soigkou
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού

Ωστόσο, τα στοιχεία του Google Trends έδειξαν μεγάλη αύξηση στις αναζητήσεις για τον Aviasales, ο οποίος είναι ο πιο δημοφιλής ιστότοπος της Ρωσίας για την αγορά αεροπορικών εισιτηρίων.

Οι απευθείας πτήσεις από τη Μόσχα για την Κωνσταντινούπολη, στην Τουρκία, και το Γερεβάν, στην Αρμενία, και οι δύο είναι προορισμοί που επιτρέπουν την είσοδο των Ρώσων χωρίς βίζα (θεώρηση εισόδου), είχαν ξεπουληθεί σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Aviasales.

Ορισμένες πτήσεις χωρίς ενδιάμεσες στάσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών από τη Μόσχα στο Τμπιλίσι, δεν είχαν επίσης διαθεσιμότητα, ενώ οι πιο φθηνές πτήσεις από την ρωσική πρωτεύουσα προς το Ντουμπάι στοίχιζαν περισσότερα από 300.000 ρούβλια (περίπου 5.000 δολάρια), περίπου το πενταπλάσιο του μέσου μηνιαίου μισθού στη Ρωσία.

Η Λετονία, χώρα μέλος της ΕΕ που συνορεύει με τη Ρωσία, ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα ότι δεν θα προσφέρει καταφύγιο σε Ρώσους που θα θελήσουν να αποφύγουν την επιστράτευση, όπως ανακοίνωσε με μήνυμά του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Έντγκαρς Ρίνκεβιτς, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας.

Σεργκέι Σοϊγκού: Η Μόσχα δεν πολεμάει τόσο εναντίον της Ουκρανίας όσο εναντίον της Δύσης- Μπορούμε να επιστρατεύσουμε 25 εκατ. άνδρες

Η Μόσχα δεν πολεμάει στο ουκρανικό έδαφος τόσο εναντίον της Ουκρανίας όσο εναντίον της Δύσης — η Ρωσία μπορεί να επιστρατεύσει 25 εκατ άνδρες, αλλά η μερική επιστράτευση αφορά το 1% από αυτούς (υπουργός Άμυνας)

Ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, σε συνέντευξή του στο ρωσικό κρατικό δίκτυο Ρωσία-24, δήλωσε σχετικά με τη μερική επιστράτευση που κήρυξε ο πρόεδρος Πούτιν ότι αυτή αφορά άνδρες που έχουν προηγούμενη στρατιωτική εκπαίδευση, αλλά σε κάθε περίπτωση προτού αναπτυχθούν θα λάβουν στρατιωτική εκπαίδευση.

Ο υπουργός τόνισε ότι η Ρωσία έχει την δυνατότητα επιστράτευσης περίπου 25 εκατομμυρίων ανδρών και η μερική επιστράτευση αφορά το 1% από αυτούς.

Ο Σοϊγκού είπε ακόμη ότι η Ρωσία δεν πολεμάει στο ουκρανικό έδαφος τόσο εναντίον της Ουκρανίας όσο εναντίον της Δύσης.

Ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε σήμερα ότι το προεδρικό διάταγμα για μερική επιστράτευση προβλέπει την κινητοποίηση επιπλέον 300.000 ανδρών για να συμμετάσχουν στην στρατιωτική επιχείρηση, όπως την αποκαλεί η Μόσχα, στην Ουκρανία.

Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση της Ρωσίας ο Σοϊγκού διευκρίνισε ότι δεν θα επιστρατευθούν φοιτητές και όσοι υπηρέτησαν ως κληρωτοί και ότι η πλειονότητα των ρώσων εφέδρων, που αριθμούν ένα εκατομμύριο, επίσης δεν θα στρατολογηθούν.

ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}