Το ΤΧΣ και το παιχνίδι με τις τράπεζες

 01/04/2023    07 : 43 : 56
τχς
66 / 100

ΤΧΣ-τράπεζες: Έχουν να διαβάσουν τα ματάκια μας και να ακούσουν τα αυτάκια μας πολλά τους επόμενους μήνες για τις τράπεζες και το ενδιαφέρον ξένων που θέλουν να επενδύσουν στον εγχώριο κλάδο, αποκτώντας τις μετοχές που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στους τέσσερις συστημικούς ομίλους.

Ειδικά σε Εθνική και Τράπεζα Πειραιώς που διατηρεί ποσοστά 40% και 27% αντίστοιχα, ικανά να ανατρέψουν τις σημερινές ισορροπίες. Όχι ότι δεν θα υπάρξει ζήτηση. Το αντίθετο. Οι συστημικοί όμιλοι έχουν εξυγιανθεί και μπορούν πλέον να πουλήσουν ένα ελκυστικό επενδυτικό story.

Ωστόσο, η φημολογία θα κυριαρχήσει και όπως μας είπε παλιά καραβάνα, «μην πιστεύετε σε ό,τι σας σερβίρουν».

Τη Τρίτη λοιπόν κυκλοφόρησε στη χρηματιστηριακή πιάτσα το σενάριο ότι ένα fund, ονόματι ION, θέλει να μπει στην Πειραιώς, πληρώνοντας μάλιστα και ένα καλό premium για την εξαγορά όλων των μετοχών του ΤΧΣ.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο τίτλος της τράπεζας στο ταμπλό πήρε φωτιά, κλείνοντας με κέρδη κοντά στο 5%. Πηγές από την Πειραιώς δήλωναν άγνοια, σημειώνοντας άλλωστε πως πωλητής είναι το Ταμείο και όχι εκείνοι.

Άλλοι κύκλοι τόνιζαν ότι αυτές οι δουλειές μόνο έτσι δεν γίνονται. «Δεν μπορεί κάποιος να κάνει προτάσεις όπως του καπνίσει. Προβλέπεται συγκεκριμένη διαδικασία για όσους θέλουν να τοποθετηθούν μέσω του ΤΧΣ στις ελληνικές τράπεζες, βάση της ισχύουσας νομοθεσίας» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Για να έλθει το ίδιο το ΤΧΣ αργά το βράδυ της Τρίτης με ανακοίνωσή του να ξεκαθαρίσει πως «οποιαδήποτε εκδήλωση ενδιαφέροντος λαμβάνει, θα πρέπει να αξιολογείται σε πλήρη συμμόρφωση με τη Στρατηγική Αποεπένδυσής του, η οποία, μετά τις πρόσφατες τροποποιήσεις του ιδρυτικού του νόμου 3864/2010, βρίσκεται ακόμα υπό διαμόρφωση».

Πρόκειται δηλαδή για ένα σχέδιο, όπως ξεκαθαρίζει το Ταμείο, που εκτός του ότι πρέπει να οριστικοποιηθεί, για την εφαρμογή του είναι απαραίτητη η λήψη της σύμφωνης γνώμης του υπουργείου Οικονομικών».

Άρα; «Για να το πω αλλιώς, ο καθένας μπορεί να εκφράζει το ενδιαφέρον του για ο,τιδήποτε. Δημοκρατία έχουμε. Το θέμα είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο θα πουλήσει το ΤΧΣ δεν έχει ακόμη αποφασιστεί. Τουλάχιστον έχετε να γράφετε ιστορίες εσείς οι δημοσιογράφοι» είπε πηγή μας.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}