Το “σχέδιο Ήλιος” των Γερμανών είναι εδώ, με τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης και των ελληνικών τραπεζών

Το σχέδιο “Ήλιος” των Γερμανών είναι εδώ, με τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης και των ελληνικών τραπεζών: Ή αλλιώς, πως να κάνεις μπίζνες στο Ελλάντα, στην υγεία των κορόιδων Ελλήνων! Μην ξεχνάτε πως στην σύμπραξη ΔΕΗ-RWE οι Γερμανοί είναι τα αφεντικά με 51%…
Την χρηματοδότηση των φωτοβολταϊκών έργων ανέλαβε η Alpha bank.
Πρόκειται για την τρίτη συναλλαγή της κοινοπραξίας της ΔΕΗ με τη γερμανική θυγατρική της RWE στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Τον Ιανουάριο του 2023, είχε προηγηθεί η επένδυση σε πέντε φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος 210MWp τα οποία βρίσκονται στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, στη Β. Ελλάδα, εντός των ορίων του πρώην υπαίθριου λιγνιτωρυχείου του Αμυνταίου.
Η χρηματοδότηση του έργου πραγματοποιήθηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης, τις τράπεζες Eurobank και Alpha bank και ίδια συμμετοχή των δυο εταίρων.
Σημειώνεται πως η Μέτων Ενεργειακή, προχωρήσει σε διμερείς επιχειρηματικές συμφωνίες αγοραπωλησίας πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας («πράσινα» PPAs), διάρκειας μεταξύ 10 και 15 ετών με τρίτους, οι οποίοι θα αγοράζουν την πράσινη ηλεκτρική ενέργεια, που παράγεται από τα φωτοβολταϊκά έργα.
Με την κοινοπραξία τους, η RWE Renewables και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχουν συμφωνήσει να αναπτύξουν μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκά έργα συνολικής δυναμικότητας έως 2.000 MWp στην Ελλάδα.
Η θυγατρική της ΔΕΗ έχει συνεισφέρει στην κοινοπραξία εννέα φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος έως 940 MWp (870 Mwac).
Από την πλευρά της, η RWE Renewables έχει συνεισφέρει στην κοινοπραξία ένα αντίστοιχου μεγέθους χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων.