Το πάρτι των καρτέλ στην Ελλάδα…

 17/04/2024    09 : 58 : 39
ελλαδα οικονομια
70 / 100

Οι τράπεζες, όλες μαζί, στην Ελλάδα αποφάσισαν (περίεργο) να βάλουν πάγιο χαράτσι 0,50 λεπτά το μήνα σε όλους τους λογαριασμούς ταμιευτηρίου των ιδιωτών. Αλλά το περίεργο δεν είναι εκεί.

Γράφει ο Βαγγέλης Παπαδημητρίου

Το περίεργο είναι πως όλες μαζί οι τράπεζες αποφασίζουν την ίδια στιγμή να προβούν στην ίδια πράξη, περιεργως με ίδιο αντίτιμο. Όπως ακριβώς δηλαδή κάνουν και τα καρτέλ.

Η ελεύθερη αγορά του ανταγωνισμού εδώ θα προέβλεπε το εξής. Μια τράπεζα για παράδειγμα να έχει μηδενικό κόμιστρο και να είναι ανταγωνιστική προς τις υπόλοιπες.

Το αποτέλεσμα θα ήταν οι πελάτες να μεταφέρουν τις καταθέσεις τους εκεί που είναι φτηνότερα γι’αυτούς.

Αλλά τα καρτέλ δε λειτουργούν έτσι.

Τα καρτέλ δε σου δίνουν επιλογές.

Θυμάστε που μας λέγανε ότι η απελευθέρωση της αγοράς ρεύματος θα δημιουργήσει ανταγωνισμό προς όφελος του καταναλωτή και θα πληρώνουμε φτηνότερο ρεύμα;

Ε, οι ανταγωνιστές παροχοι φτιάξανε καρτέλ, έχουν όλοι λίγο πολύ τις ίδιες τιμές και φτάσαμε να πληρώνουμε το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη. Το ίδιο και οι πάροχοι κινητής / ίντερνετ και σύντομα και οι πάροχοι νερού.

Ο ανταγωνισμός προς όφελος του καταναλωτή στην Ελλάδα έχει μετατραπεί σε εκβιασμό και ο Έλληνας πολίτης πληρώνει το πιο ακριβό ίντερνετ στην Ευρώπη, το πιο ακριβό ρεύμα, πλέον χαράτσι στον τραπεζικό του λογαριασμό, και σύντομα το νερό νεράκι.

Περαστικά.

 

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}