Το νέο ηλεκτρονικό «όπλο» της ΑΑΔΕ που «σκανάρει» τραπεζικούς λογαριασμούς

 13/04/2024    10 : 32 : 36
68 / 100

«Αιχμάλωτοι» της Εφορίας θα είναι από φέτος όλα τα νοικοκυριά: Από την μια ελεύθεροι επαγγελματίες υποχρεώνονται να εγκαταστήσουν POS, να κάνουν χρήση του IRIS, αλλά και να προχωρήσουν σε διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα «κεντρικά» του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Από την άλλη έρχεται και το «ηλεκτρονικό μάτι» της ΑΑΔΕ, που φέρει τον τίτλο BANCAPP. Περί τίνος πρόκειται; Είναι ένα νέο σύστημα που ουσιαστικά χτυπά «καμπανάκι» για ύποπτη προσαύξηση περιουσίας.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Σε στενό κλοιό θα βρεθούν από φέτος κιόλας ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, αλλά και το σύνολο των νοικοκυριών: Η ΑΑΔΕ «εμπλουτίζει» και ενισχύει τα ηλεκτρονικά εργαλεία που έχει στην διάθεσή της, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την οποιαδήποτε απόπειρα φοροδιαφυγής. Ένα ακόμη «εργαλείο» είναι το BANCAPP, το οποίο στα ελληνικά μεταφράζεται ως Σύστημα Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας.

Πώς λειτουργεί το νέο «ηλεκτρονικό δίχτυ» της Εφορίας
Μέσω αυτού θα περνούν από το μικροσκόπιο της Εφορίας καταθέσεις, δάνεια, πιστωτικές κάρτες, ρέπος, αμοιβαία κεφάλαια, καθώς και θυρίδες κάθε πολίτη.

Το νέο «ηλεκτρονικό δίχτυ» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έπιασε δουλειά και θα έχει την δυνατότητα να συσχετίζει το υπόλοιπο και τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών όλων των φορολογουμένων και να τις συγκρίνει αυτόματα με τα δηλωθέντα εισοδήματα, στο έντυπο Ε1.

Τι μπορεί να προκύψει μέσα από αυτή τη διαδικασία; Εάν διαπιστωθούν αποκλίσεις, θα καλείται ο φορολογούμενος για έλεγχο και εάν δεν πείσει τις Αρχές για τη νομιμότητα των καταθέσεών του, τότε θα βρεθεί αντιμέτωπος με φόρους 33% επί των αδικαιολόγητων ποσών, συν πρόστιμα και προσαυξήσεις. Ο τελικός «λογαριασμός» υπερβαίνει το 55% των χρημάτων που η Εφορία θεωρεί αδικαιολόγητο. Αυτή η εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια της απόφασης Α.1179/2023 του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, που ενεργοποίησε την λειτουργία του «Συστήματος Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας» το οποίο θα αξιοποιεί τα δεδομένα του Αρχείου Χρηματοπιστωτικών Προϊόντων και Αναλυτικών Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών και στόχο έχει -σύμφωνα με την σχετική απόφαση- την ταχεία λήψη και επεξεργασία στοιχείων και πληροφοριών που αφορούν σε ελεγχόμενα πρόσωπα, κατά τρόπο τυποποιημένο και ενιαίο, προκειμένου να καταστεί ταχύτερος και αποτελεσματικότερος ο προσδιορισμός της φορολογητέας ύλης και συνεπώς αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη η φορολογική ελεγκτική διαδικασία, με τελικό σκοπό την περιστολή της φοροδιαφυγής, την προαγωγή του δημοσίου συμφέροντος και την εμπέδωση της φορολογικής δικαιοσύνης.

«Παγίδα» που παρακάμπτει το τραπεζικό απόρρητο
Πρόκειται για μια νέα «παγίδα» στις καταθέσεις και μάλιστα έναντι του νέου συστήματος δεν θα ισχύει κανένα τραπεζικό και επαγγελματικό απόρρητο. Τα στοιχεία που αντλούνται από το σύστημα -όπως προαναφέρθηκε- συσχετίζονται με τα δηλωθέντα εισοδήματα των ελεγχόμενων και αναλόγως των ευρημάτων ο ελεγχόμενος πολίτης θα καλείται για εξηγήσεις και θα επιβάλλονται πρόστιμα

Η νέα εφαρμογή θα είναι online και θα αντλεί στοιχεία από τις τράπεζες και τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα συμπεριλαμβανομένων και των υποκαταστημάτων αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων, τα ιδρύματα πληρωμών, τα ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος τα οποία δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια, με ή χωρίς φυσική εγκατάσταση, και τηρούνται στο Μητρώο της Τράπεζας της Ελλάδας.

Ακόμη, το νέο σύστημα ελέγχου των καταθέσεων θα έχει πρόσβαση και θα αντλεί στοιχεία για φορολογούμενους και από τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ ΑΕ.

Ποια στοιχεία συλλέγει το νέο «ηλεκτρονικό δίχτυ»
Μέσω του Συστήματος Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας «Bank Account Nexus Crosscheck APPplication» (BANCAPP) θα συλλέγονται και αξιοποιούνται τα δεδομένα του αρχείου χρηματοπιστωτικών προϊόντων και αναλυτικών χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, των κινήσεων τραπεζικών λογαριασμών, λογαριασμών πληρωμών και λοιπών χρηματοοικονομικών προϊόντων και αναλυτικών χρηματοπιστωτικών συναλλαγών των ΑΦΜ για τα οποία έχει εκδοθεί εντολή ελέγχου στο ΟΠΣ ELENXIS.

Το BANCAPP θα επιταχύνει τη διαδικασία του ελέγχου, προσδιορίζοντας την φορολογητέα ύλη κατ’ έτος, για κάθε ελεγχόμενο ΑΦΜ. Τα αιτήματα άρσης του απορρήτου αφορούν σε κάθε στοιχείο και πληροφορία για φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που τηρούνται στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Για τη δημιουργία και υποβολή αιτήματος είναι απαραίτητη η γνώση και συμπλήρωση του ΑΦΜ του φυσικού ή νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας για το οποίο πραγματοποιείται η άρση του τραπεζικού απορρήτου. Το BANCAPP θα αντλεί από τις τράπεζες και τα λοιπά χρηματοοικονομικά ιδρύματα, στοιχεία που αφορούν:

  • Καταθετικούς λογαριασμούς πρώτης ζήτησης.
  • Καταθετικούς λογαριασμούς προθεσμιακούς.
  • Χορηγητικούς λογαριασμούς.
  • Επενδυτικούς λογαριασμούς που περιλαμβάνουν παντός τύπου χαρτοφυλάκια επενδυτικών προϊόντων και αξιογράφων, όπως αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα, μετοχές, τραπεζοασφάλιστρα, παράγωγα, Repos κ.λπ.)
  • Πιστωτικές κάρτες.
  • Τραπεζικές Θυρίδες.
  • Λογαριασμούς Πληρωμών.
  • Προπληρωμένες κάρτες (prepaid).
  • Ηλεκτρονικά πορτοφόλια.
div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}