Το ιδιωτικό χρέος θα φέρει πλιάτσικο άνευ προηγουμένου!

 23/02/2024    09 : 29 : 18
χρεος
67 / 100

Σφίγγει τη θηλιά στο λαιμό των πολιτών το ιδιωτικό χρέος 

Βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας αποτελεί το ιδιωτικό χρέος με την κατάσταση να είναι εκρηκτική και τους πλειστηριασμούς να οδηγούν σε απόγνωση τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Το ζοφερό σκηνικό της έξωσης έζησε στα Άνω Πετράλωνα, μια οικογένεια που κατοικεί στη συμβολή των οδών Τιμόδημου και Καλλισθένους. Είναι η τέταρτη φορά που επιχειρείται να βγει από το σπίτι η ηλικιωμένη μητέρα -είναι ΑμεΑ- και ο γιος της που αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα.

Γείτονες και αλληλέγγυοι επιχείρησαν να εμποδίσουν τον πλειστηριασμό, που εξελισσόταν παρουσία δεκάδων ανδρών των ΜΑΤ, καθώς η οικογένεια ζητά παράταση μέχρι την εκδίκαση των δικαστικών αιτημάτων με στόχο να ακυρωθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, το διαμέρισμα εκπλειστηριάστηκε τον Μάιο του 2022 έναντι 86.000 ευρώ για μη εξυπηρετούμενο δάνειο με την καταχρηστική ρήτρα ελβετικού φράγκου.

Η «αλήθεια» των αριθμών
Τα «κόκκινα» δάνεια που διαχειρίζονται οι servicers αυξήθηκαν το τρίτο τρίμηνο του έτους κατά 25 εκατ. ευρώ με τη συνολική τους αξία να φθάνει τα 71,186 δισ. ευρώ. Η αύξηση αποδίδεται στην αύξηση τόσο των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς τις επιχειρήσεις όσο και στην αύξηση που κατέγραψαν τα κόκκινα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.

Τo 53% αυτών ανήκουν σε ιδιώτες, το 13% σε ελεύθερους επαγγελματίες και το 34% σε επιχειρήσεις. Σύμφωνα με στοιχεία της ένωσης των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων περίπου 35 δισ. ευρώ είχαν ρυθμιστεί μέχρι το τέλος του 2022 ενώ άλλα 3,6 δισ. ευρώ ρυθμίστηκαν μέσα στο α’ εξάμηνο του 2023 με το ποσό των 2,4 δισ. ευρώ να αφορά σε μη-τραπεζικά χαρτοφυλάκια δανείων και το 1,2 δισ. σε τραπεζικά.

Είναι πολλά τα λεφτά…
Συνολικά, 4.000.000 πολίτες χρωστούν 105 δισ. ευρώ, με τα 26,3 δισ. να θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης και περίπου τα 78,7 δισ. να αποτελούν το πραγματικό ληξιπρόθεσμο ποσό.

Το τρέχον υπόλοιπο οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία στο τέλος του Ιουνίου 2023 διαμορφώθηκε στα 46.546.592.005 ευρώ με το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών αφορά λίγους μεγαλο-οφειλέτες. Επιπλέον, στο τέλος Ιουνίου οι ενεργές και ολοκληρωμένες ρυθμίσεις στο Κ.Ε.Α.Ο. έφτασαν σε πλήθος τις 938.800 για οφειλές ύψους 7,22 δισ. ευρώ.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}