Το γυρίζουν και οι γερμανικές τράπεζες: Αρχίζουν να αυξάνουν τα επιτόκια καταθέσεων

 24/02/2024    01 : 03 : 03
banks
67 / 100

Μετά από χρόνια χαμηλών επιτοκίων, οι γερμανικές τράπεζες μάχονται τώρα μεταξύ τους για να προσελκύσουν τους αποταμιευτές ως πελάτες – πράγμα που σημαίνει ότι είναι επιτέλους δυνατό τα χρήματά σας να έχουν περισσότερη αξία. Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Οι αποταμιευτές στη Γερμανία μπορούν επιτέλους να γιορτάσουν με μια καλή είδηση: από τα μέσα του έτους, τα επιτόκια αυξάνονται. Σύμφωνα με τον ιστότοπο σύγκρισης τιμών Verifox, οι τράπεζες αγωνίζονται σήμερα να καταστήσουν τους αποταμιευτικούς και τρεχούμενους λογαριασμούς τους πιο ελκυστικούς, καθώς ανταγωνίζονται για πελάτες με το νέο έτος.

“Αυτή τη στιγμή, βλέπουμε έντονο ανταγωνισμό για τις αποταμιεύσεις των επενδυτών, ιδίως μεταξύ των κορυφαίων παρόχων”, εξηγεί ο Oliver Maier από τη Verifox.

Κατά συνέπεια, οι γερμανικές τράπεζες αρχίζουν να προσφέρουν υψηλότερα επιτόκια από ό,τι εδώ και χρόνια.

Το υπόβαθρο γι’ αυτό είναι το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον. Με τον πληθωρισμό να αγγίζει φέτος το 10% ρεκόρ στην Ευρωζώνη, οι οικονομολόγοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ανταποκρίθηκαν με την αύξηση των επιτοκίων.

Αν και η ΕΚΤ δεν ανέλαβε δράση μέχρι τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, από το καλοκαίρι και μετά υπήρξε μια φαινομενικά ατελείωτη σειρά αυξήσεων των επιτοκίων. Στην πραγματικότητα, το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ έχει αυξηθεί τέσσερις φορές φέτος – από 0,0% έως 2,5% – και βρίσκεται πλέον στο υψηλότερο επίπεδο που έχει βρεθεί εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι οι γερμανικές τράπεζες ήταν σε θέση να αυξήσουν τα δικά τους επιτόκια για τους πελάτες τους. Ωστόσο, τα επιτόκια εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλότερα από τον πληθωρισμό, γεγονός που μπορεί να μειώσει τις αποταμιεύσεις μακροπρόθεσμα.

Τι σημαίνει αυτό για μένα;

Εξαρτάται από το αν είστε περισσότερο αποταμιευτής ή δανειολήπτης.

Για τους αποταμιευτές, αυτό σημαίνει ότι μπορείτε επιτέλους να αρχίσετε να αποκομίζετε κάποιες επιστροφές χρημάτων από τις αποταμιεύσεις σας κάθε χρόνο – με την προϋπόθεση ότι θα βρείτε μια τράπεζα που προσφέρει ανταγωνιστικά επιτόκια.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Verifox, οι λογαριασμοί ταμιευτηρίου με καθορισμένη διάρκεια δύο ετών αποφέρουν τώρα κατά μέσο όρο 2,09% επιτόκιο, σε σύγκριση με μόλις 0,82% τον Αύγουστο.

Συνεπώς, κάποιος με αποταμιεύσεις 20.000 ευρώ ετησίως θα δει τώρα τις αποταμιεύσεις του να αυξάνονται κατά περίπου 836 ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου που έχει ορίσει, σε σύγκριση με μόλις 328 ευρώ αύξηση βάσει του επιτοκίου του Αυγούστου.

Για τους λογαριασμούς σταθερής διάρκειας ενός έτους, τα μέσα επιτόκια αυξήθηκαν από 0,54 σε 1,73% κατά την ίδια περίοδο. Μετά από χρόνια μηδενικών και αρνητικών επιτοκίων, τα χρήματα σε τρεχούμενους λογαριασμούς αποφέρουν τώρα κατά μέσο όρο 0,45 τοις εκατό επιτόκιο.

Δεν είναι αυτά άσχημα νέα για τους δανειολήπτες;

Δυστυχώς, ναι. Τα υψηλά επιτόκια στις αποταμιεύσεις σημαίνουν επίσης υψηλά επιτόκια στα δάνεια, οπότε να είστε προετοιμασμένοι να πληρώσετε περισσότερα για κάθε πίστωση που θα πάρετε το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της πύλης σύγκρισης Check24, για παράδειγμα, ένα δάνειο ύψους 10.000 ευρώ που θα εξοφλείτο σε 60 μήνες θα κόστιζε 187 ευρώ τον μήνα, αν είχε συναφθεί τον Ιανουάριο. Για ένα δάνειο με το ίδιο ποσό και την ίδια διάρκεια που θα λαμβάνατε τον Δεκέμβριο, θα πληρώνατε τώρα 196 ευρώ τον μήνα. Αυτό μπορεί να μην ακούγεται πολύ, αλλά όλα αυτά αθροίζονται σε μια διαφορά 540 € στη συνολική σας αποπληρωμή.

Παρόμοια τάση παρατηρείται και για τα άτομα με ρυθμισμένη την υπερανάληψη στον τραπεζικό τους λογαριασμό. “Τα πιστωτικά ιδρύματα αυξάνουν επί του παρόντος τα επιτόκια υπερανάληψης απότομα και γρήγορα”, λέει η Heike Nicodemos από το περιοδικό Finanztest. “Αυτή η δυναμική ενισχύεται από τον Μάιο”.

Σύμφωνα με ανάλυση 171 πιστωτικών ιδρυμάτων από την οργάνωση καταναλωτών Stiftung Warentest, οι τράπεζες χρεώνουν σήμερα κατά μέσο όρο 9,94% επιτόκιο για υπεραναλήψεις. Τον Μάιο, όταν ξεκίνησε η έρευνα, το ποσοστό αυτό ήταν 9,25 τοις εκατό.

Θα συνεχίσουν να αυξάνονται τα επιτόκια;

Δεν είναι πάντα εύκολο να προβλέψει κανείς αυτά τα πράγματα, αλλά οι ενδείξεις αυτή τη στιγμή δείχνουν ότι τα επιτόκια θα συνεχίσουν να αυξάνονται το επόμενο έτος.

Στα τέλη Νοεμβρίου, ένα από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ σηματοδότησε ότι υπάρχουν περαιτέρω αυξήσεις στον ορίζοντα, αλλά δήλωσε ότι πιθανότατα θα είναι μικρότερες από τις αυξήσεις που παρατηρήθηκαν το 2022.

“Όταν έρθει το επόμενο έτος, το πιθανότερο είναι ότι, αν τα επιτόκια αυξηθούν, θα αυξηθούν με μικρότερα βήματα”, δήλωσε ο Gabriel Makhlouf σε συνέντευξή του στην ιρλανδική εφημερίδα Sunday Independent.

“Τότε θα πρέπει να δούμε τι συμβαίνει στην οικονομία της ευρωζώνης, ώστε να μπορέσουμε να κρίνουμε πόσα περισσότερα πρέπει να κάνουμε και με ποιο ρυθμό πρέπει να το κάνουμε”.
Η πύλη σύγκρισης τιμών Verifox επίσης δεν βλέπει αυτή την τάση να επιβραδύνεται σύντομα και πιστεύει ότι οι αποταμιευτές θα δουν ακόμη υψηλότερα επιτόκια, τα οποία θα προσφέρουν οι τράπεζες το επόμενο έτος.

“Επί του παρόντος, μια νέα τράπεζα κινείται στην κορυφή των συγκρίσεων επιτοκίων μας κάθε λίγες ημέρες και δεν έχουμε καν φτάσει στο τέλος της γραμμής”, λέει ο Oliver Maier.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}