Το ανέκδοτο της χρονιάς: Χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος

 15/07/2024    02 : 29 : 47
ρευμα
63 / 100

Οι “χρωματιστοί” λογαριασμοί ρεύματος που καθιερώνει ο υπουργός Ενέργειας κ. Θ. Σκυλακάκης, είναι σκέτος πονοκέφαλος για τους καταναλωτές. Τους αναγκάζει να επιλέξουν αν θα χρεώνονται το ρεύμα με βάση τις τιμές που διαμορφώνονται στο διεθνές χρηματιστήριο ενέργειας (όπως τώρα) διαλέγοντας το πράσινο τιμολόγιο. Όταν οι τιμές στο χρηματιστήριο ενέργειας ανεβαίνουν θα πληρώνουν ακριβότερα, όταν πέφτουν θα πληρώνουν φθηνότερα – υποτίθεται, διότι στην Ελλάδα όσο κι αν ανεβοκατεβαίνουν οι τιμές στο χρηματιστήριο ενέργειας ο λογαριασμός παραμένει πάντα αυξημένος

Γράφει ο Γρ.Νικολόπουλος

Όποιοι δεν θέλουν να πάρουν το ρίσκο της διακύμανσης των τιμών θα πρέπει να επιλέξουν ένα μπλε τιμολόγιο με σταθερές τιμές. Δεν ξέρουμε ακόμη που θα οριστούν οι σταθερές τιμές, αλλά αν οι τιμές πέσουν αυτοί θα μείνουν με τις ψηλές, εκτός αν αποφασίσουν να αλλάξουν και να πάνε πίσω στο κυμαινόμενο, ούτε τους όρους όμως για να γίνει αυτό ξέρουμε. Όσοι έχουν “έξυπνο μετρητή” (γεμάτος ο κόσμος) θα διαλέξουν το πορτοκαλί και θα γνωρίζουν πώς και γιατί τιμολογούνται με αυτό το ποσό το ρεύμα που καταναλώνουν και όσοι διαλέξουν το κίτρινο θα πρέπει να επιλέξουν στη συνέχεια και από δυο υποκατηγορίες: Στην πρώτη η τιμή του ρεύματος θα διαμορφώνεται την πρώτη ημέρα του μήνα στη δεύτερη, την τελευταία. Θα πρέπει δηλαδή να προβλέπουν αν θα ανέβουν ή θα πέσουν οι τιμές μέσα στο μήνα.

Τρέχα γύρευε. Κανείς δεν ξέρει τι να κάνει και έτσι οι περισσότεροι δεν θα κάνουν καμία επιλογή. Αυτοί (που το υπουργείο προβλέπει ότι θα είναι το 90% των καταναλωτών) θα τιμολογηθούν αυτομάτως με το πράσινο, περίπου όπως και σήμερα. Το υπόλοιπο 10% που θα διαλέξει χρωματιστά τιμολόγια θα πελαγώσει μέχρι να καταλήξει στο πράσινο, αφενός διότι άκρη δεν θα βγάζει, αφετέρου διότι θα πέφτει έξω στις εκτιμήσεις του και θα πληρώνει μάλλον παραπάνω λεφτά τους περισσότερους μήνες.

Το γιατί ο υπουργός επέλεξε να βασανίσει τους πολίτες με αυτόν τον τρόπο είναι άγνωστο. Προφανώς για να κάνει μια ακόμη “μεταρρύθμιση”. Και ποιους αφορά αυτή η μεταρρύθμιση αν το ίδιο το υπουργείο προβλέπει ότι το 90% των καταναλωτών δεν θα κάνουν επιλογή και θα μείνουν με το πράσινο; Προφανώς το 90% των καταναλωτών που δεν θα επιλέξει χρώμα, περιλαμβάνει όλους τους πολίτες από τον τελείως αμόρφωτο μέχρι και τους έχοντες διδακτορικό σε όλες τις επιστήμες, εκτός ενός μικρού κλάδου των χρηματοοικονομικών που ασχολείται με τις προβλέψεις και τα στοιχήματα. Αυτοί οι τελευταίοι είναι εξ επαγγέλματος “τζογαδόροι” αλλά και αυτοί έχουν ένα “ταβάνι” στο ρίσκο που παίρνουν. Περιορίζονται στο υπολογίσιμο ρίσκο (calculated risk) και δεν παίρνουν ποτέ το μη υπολογίσιμο (uncalculated risk). Και εδώ μιλάμε για ρίσκο πάνω στις μελλοντικές τιμές ενέργειας στο παγκόσμιο χρηματιστήριο, δηλαδή ρίσκο που εξαρτάται κυρίως από τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Οι εξελίξεις αυτές είναι απρόβλεπτες και το ρίσκο τους μη υπολογίσιμο.

Αυτά περί χρωματιστών τιμολογίων, και το συμπέρασμα εύλογο: Μην ασχολείστε. Το έκανε ο Σκυλακάκης για τους δικούς του λόγους, του χρόνου θα το θυμόμαστε και θα γελάμε.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}