Τουρισμός: Εισβολή funds στα ελληνικά ξενοδοχεία

Τρίτη 04/06/2023    08 : 18 : 45
τουρισμος
63 / 100

Συνεχίζεται η επέλαση των ξένων funds στα ελληνικά ξενοδοχεία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σύντομα θα ανακοινωθεί η εξαγορά δυο ακόμη ξενοδοχειακών μονάδων τεσσάρων αστέρων από το επενδυτικό fund HIG Capital στην Κρήτη ενώ συνεχίζει να βολιδοσκοπεί και άλλες μονάδες σε άλλες περιοχές της χώρας.

Παράλληλα και άλλα funds που δραστηριοποιούνται στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά εξετάζουν νέες επενδυτικές κινήσεις καθώς όπως εκτιμούν το μέλλον του ελληνικού τουρισμού είναι ευοίωνο.

Η HIG Capital, της οποίας τα κεφάλαια υπό διαχείριση διεθνώς υπερβαίνουν τα 45 δισεκατομμύρια δολάρια, έχει αποκτήσει δύο ξενοδοχειακές μονάδες στη Ρόδο από την Aldemar, συμφερόντων του ομίλου Αγγελοπούλου. Πρόκειται για τα ξενοδοχεία Τουριστικές Επιχειρήσεις Νότου Α.Ε., που είναι γνωστά ως Paradise Village και Amilia Mare στην Καλλιθέα της Ρόδου, συνολικής δυναμικότητας 2.300 κλινών. Η σχετική συμφωνία ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2019. Κατόπιν εξασφάλισε και την αγορά τεσσάρων ξενοδοχείων στην Κέρκυρα και ειδικότερα τις μονάδες της Mayor Hotels & Resorts του ομίλου Γ. Ε. Δημητρίου, Mon Repos Palace «ART Hotel», Capo Di Corfu, La Grotta Verde Grand Resort και Pelekas Monastery.

Παράλληλα πρόσφατα απέκτησε το 45% των μετοχών του Ομίλου Κυπριώτη ενώ έχει αγοράσει και τα δάνεια ονομαστικής αξίας 140 εκατομμυρίων ευρώ από τις Πειραιώς, Eurobank και Attica Βank, συνολικής ονομαστικής αξίας 140 εκατ. του ξενοδοχειακού ομίλου.

Σημαντικές επενδύσεις σε ξενοδοχειακές μονάδες στη χώρα μας έχει πραγματοποιήσει και η Hines. Εκτός από το εμβληματικό Grand Hyatt στην Αθήνα έχει αποκτήσεις τρία ξενοδοχεία του ομίλου Cyan Group στη Κρήτη και δύο άλλα ξενοδοχεία του ομίλου Μαμιδάκη στον Άγιο Νικόλαο, το Ερμής και το Coral.

Το Coral έχει ήδη μεταμορφωθεί σε πολυτελές 5άστερο ξενοδοχείο με το όνομα NIKO Seaside Resort, και εγκαινιάστηκε το Μάιο του 2022.

Το Ερμής βρίσκεται ήδη σε διαδικασία ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού με στόχο να ανοίξει το 2023 ως Intercontinental Resort Crete.

Επιπλέον, πρόσφατα ολοκληρώθηκε η επέκταση του Grand Hyatt στη Λ. Συγγρού που έφτασε τώρα τα 548 δωμάτια και είναι από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της χώρας και το μεγαλύτερο Grand Hyatt στην Ευρώπη.

Έντονη δραστηριότητα αναπτύσσει και το Hotel Investment Partners της Blackstone, το οποίο έχει εξαγοράσει πέντε ξενοδοχεία από το φθινόπωρο του 2019 και συνεχίζει να διευρύνει το χαρτοφυλάκιό της, που επεκτείνει τη δραστηριότητά του στην Ελλάδα ενώ συνεργάζεται και με την εταιρεία διαχείρισης ξενοδοχείων Domes Resorts & Reserves του Γιώργου Σπανού.

Επενδύσεις σε ελληνικά ξενοδοχεία έκανε και η Goldman Sachs Asset Management η οποία τον Απρίλιο του 2022 η προχώρησε στην εξαγορά τριών μονάδων στη Χαλκιδική. Συγκεκριμένα, απέκτησε τα ξενοδοχεία Athos Palace, Pallini Beach και Theophano Imperial, συμφερόντων της οικογένειας Γρηγοριάδη (G Hotels).

Επίσης το καλοκαίρι του 2022 το ισπανικό επενδυτικό κεφάλαιο Azora εξαγόρασε έναντι 43,8 εκατομμυρίων το ξενοδοχείο Sheraton Rhodes Resort της «Λάμψα».

Τέλος ένα από τα μεγαλύτερα διεθνώς ξενοδοχειακά deals ήταν η επένδυση το Σεπτέμβριο του 2022, του κρατικού επενδυτικού κεφαλαίου της Σιγκαπούρης GIC, στον όμιλο Sani/Ikos. Για τη συναλλαγή, που αφορά την αποεπένδυση των Oaktree, Goldman Sachs Asset Management, Moonstone, Florac και Hermes GPE, ο όμιλος Sani/ Ikos αποτιμήθηκε στα 2,3 δισεκ. ευρώ.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}