Τον χαβά τους οι κεντρικές τράπεζες: Αύξησε κι άλλο τα επιτόκια και η FED

Δευτέρα 03/06/2023    04 : 48 : 12
fed
63 / 100

Στην αύξηση των επιτοκίων της κατά επιπλέον 25 μονάδες βάσης προχώρησε η Federal Reserve(FED), επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις αναλυτών και επενδυτών, επιλέγοντας να κινηθεί προσεκτικά εν μέσω των ανησυχιών για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο που έχουν πυροδοτήσει οι πρόσφατοι τραπεζικοί κλυδωνισμοί σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Η FED θέσπισε την Τετάρτη αύξηση των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας, εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων – εκφράζοντας επιφυλακτικότητα σχετικά με την πρόσφατη τραπεζική κρίση.

Μαζί με την ένατη αύξηση από τον Μάρτιο του 2022, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς που καθορίζει τα επιτόκια σημείωσε ότι οι μελλοντικές αυξήσεις δεν είναι εξασφαλισμένες και θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τα εισερχόμενα δεδομένα.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) προχώρησε, ειδικότερα, σε αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης, στο εύρος του 4,75%-5,00%, με τις ενημερωμένες προβλέψεις της Επιτροπής να δείχνουν ότι 10 από τους 18 υπεύθυνους χάραξης πολιτικής εξακολουθούν να αναμένουν μια ακόμη αύξηση κατά 25 μονάδες βάση έως το τέλος του τρέχοντος έτους, ήτοι στο επίπεδο που σηματοδοτούσαν οι προβλέψεις του Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, η σημερινή δήλωση πολιτικής της FOMC διαφοροποιείται από την προηγούμενη, στον απόηχο των πρόσφατων καταρρεύσεων της Silicon Valley Bank (SVB) και της Signature Bank, καθώς έχει πλέον αφαιρεθεί η αναφορά ότι οι «συνεχιζόμενες αυξήσεις» στα επιτόκια θα είναι οι κατάλληλες, όπως σε όλες τις ανακοινώσεις της Επιτροπής από τις 16 Μαρτίου 2022, οπότε ξεκίνησε ο κύκλος ανόδου των επιτοκίων, και μετά.

Αντίθετα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς στην ανακοίνωσή της αναφέρει απλώς ότι «μπορεί να είναι σκόπιμη κάποια πρόσθετη πολυτική σύσφιξης», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων κατά 0,2%, ίσως στην επόμενη συνεδρίαση της Fed, δίνοντας ωστόσο ένα πρώτο σήμα για τερματισμό των αυξήσεων.

Σημειώνεται ότι πριν από τη χρεοκοπία της SVB, οι επενδυτές ανέμεναν ότι η Fed θα αύξανε το βασικό επιτόκιό της κατά 50 μονάδες βάσης (μισή ποσοστιαία μονάδα) για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, αλλά στη συνέχεια οι προσδοκίες είναι ότι η αύξηση θα περιορισθεί σε 25 μονάδες. Το επιτόκιο της Fed ανέρχεται σήμερα στο 4,5% έως 4,75%.

Στην ευρωζώνη η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ εμφανίστηκε καθησυχαστική αναφέροντας ότι διαφαίνονται πιέσεις στις τράπεζες, ωστόσο είναι πιθανόν αυτές να εξελιχθούν σε τραπεζική κρίση.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Philip Lane δήλωσε ότι η αναταραχή αυτή μπορεί να αποδειχθεί ως «μη γεγονός» για τη νομισματική πολιτική.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}