Τι φέρνουν στην αγορά ηλεκτρισμού οι έξυπνοι ψηφιακοί μετρητές

 13/09/2024    12 : 35 : 46
μετρητες
62 / 100

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, πιθανόν μέχρι τον Νοέμβριο, αναμένεται να προχωρήσει η επόμενη φάση του μεγάλου διαγωνισμού για την εγκατάσταση των 7,3 εκατομμυρίων ψηφιακών έξυπνων μετρητών ρεύματος από το ΔΕΔΔΗΕ. Ο διαγωνισμός που ήδη παρουσιάζει νέα μεγάλη καθυστέρηση, μπορεί υπό όρους να οδηγήσει στην εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών στο δίκτυο διανομής της χώρας μέχρι το 2030.

Πρόσφατα, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαμε τη θετική έκβαση υπέρ του ΔΕΔΔΗΕ στην υπόθεση της προσφυγής που κατέθεσε στο ΣτΕ η εταιρεία Landys + Gyr κατά του αποκλεισμού της από το διαγωνισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες το δικαστήριο έκρινε ότι ορθά η εταιρεία έμεινε εκτός της διαδικασίας, υιοθετώντας την άποψη του ΔΕΔΔΗΕ.

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Αν και η ελληνική θυγατρική της ελβετικής εταιρείας έχει προαναγγείλει την προσφυγή της στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, εντούτοις η εξέλιξη αυτή φαίνεται ότι ανοίγει το δρόμο ώστε να προχωρήσει ο διαγωνισμός στο επόμενο στάδιο, που είναι η κατάθεση των τεχνικών και οικονομικών προσφορών από τα τέσσερα σχήματα που έχουν προκριθεί.

Αυτό σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να συμβεί το αμέσως επόμενο διάστημα, πιθανόν εντός του Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι στον μεγάλο διαγωνισμό των έξυπνων μετρητών έχουν προκριθεί:

1. Η ισπανική θυγατρική της κορυφαίας αμερικανικής εταιρείας κατασκευής μετρητών Itron Spain SLU, από κοινού με την επίσης ισπανική ZIV Aplicaciones y Tecnologia SL (modems και παρεμφερής εξοπλισμός).

2. Η ρουμανική θυγατρική της επίσης αμερικανικής εταιρείας παραγωγής μετρητών Elster Rometrics SRL (μέλος του διεθνούς ομίλου Honeywell), μαζί με τις Intracom SA Telecom Solutions και Elster Gmbh.

3. Η γνωστή στον χώρο σλοβενική εταιρεία κατασκευής μετρητών Iskraemeco d.d., έχει κατέβει στο διαγωνισμό από κοινού με την γαλλική Oracle France SAS.

4. Και η ελληνική Protasis AE, είναι μια κοινοπραξία από κοινού με την γαλλική Sagemcom Energy & Telecom SAS, τον μεγαλύτερο προμηθευτή της γαλλικής Enedis.

Αντίθετα, φέρονται να “κόπηκαν” στην τεχνική αξιολόγηση η Gridspertise που ελέγχεται από την επενδυτική εταιρεία CVC (η οποία πλέον έχει καταστεί μεγαλομέτοχος της ΔΕΗ) και την ιταλική Enel καθώς και η κοινοπραξία της δανέζικης Netcompany Intrasoft με τις Ningbo Sanxing Electric – Foxytech Sp και Vodafone Ελλάδος.

Ο διαγωνισμός
Η υπόθεση των έξυπνων μετρητών είναι ένα στοιχειωμένο project που συζητείται για πάνω από δεκαετία, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις ελάχιστες χώρες που έχει ακόμη συμβατικά ρολόγια, ενώ ο τελευταίος διαγωνισμός, του 2014, ναυάγησε μέσα σε ένα μπαράζ προσφυγών καταγγελιών και αναβολών.

Το project επανεκκίνησε στις 14 Δεκεμβρίου 2021, όταν προκηρύχθηκε ο νέος διαγωνισμός, που αφορά την αντικατάσταση των σημερινών απαρχαιωμένων ρολογιών με 7,3 εκατομμύρια καινούργια, τα οποία αν υπήρχαν στην πρόσφατη κακοκαιρία, η δουλειά του ΔΕΔΔΗΕ να αποκαταστήσει τις βλάβες θα ήταν πολύ πιο εύκολη.

Σύμφωνα με το Σχέδιο Ανάπτυξης του Δικτύου (ΣΑΔ) 2022-2026 του ΔΕΔΔΗΕ,το κόστος ανάπτυξης των τεχνολογικών συστημάτων και εγκατάστασης 7,3 εκατ. “έξυπνων μετρητών” φτάνει το 1,2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το ΣΑΔ 2022-2026, το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2030, με βάση και τις δεσμεύσεις του ΔΕΔΔΗΕ προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για τον περιορισμό των μη τεχνικών απωλειών στο δίκτυο, δηλαδή των ρευματοκλοπών κ.λπ. Περιλαμβάνει την εγκατάσταση 5,2 εκατ. μονοφασικών και 2,1 εκατ. τριφασικών “έξυπνων μετρητών” σε πελάτες χαμηλής τάσης, που θα αντικαταστήσουν τα παρωχημένα “ρολόγια” της ΔΕΗ.

Έξυπνα δίκτυα, νέες δυνατότητες
Οι έξυπνοι μετρητές θα ανοίξουν τον δρόμο για μια σειρά από αλλαγές στο ενεργειακό τοπίο της χώρας με νέες δυνατότητες για τους καταναλωτές αλλά και για τις εταιρείες ηλεκτρισμού. Σε αντίθεση με το συμβατικό “ρολόι” ο έξυπνος μετρητής παρέχει μεγάλες δυνατότητες τόσο στον προμηθευτή όσο και στον καταναλωτή. Λειτουργεί ως πομπός και δέκτης και μπορεί να ενημερώνει για το ύψος της κατανάλωσης ή τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά της τόσο την εταιρεία που πουλάει το ρεύμα όσο και τον ίδιο τον καταναλωτή.

Για παράδειγμα με τους έξυπνους μετρητές θα μπορούν οι προμηθευτές να προσφέρουν στους πελάτες τους σύνθετα πολυζωνικά τιμολόγια, στα οποία ο καταναλωτής θα μπορεί να μειώσει σημαντικά το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας ανάλογα με τις ανάγκες του αλλά και τις ανάγκες του συστήματος. Για παράδειγμα θα μπορεί να επιβραβεύεται η κατανάλωση σε ώρες μεγάλης διαθεσιμότητας ενέργειας πχ από φωτοβολταϊκά ή αιολικά και αντίστροφα να τιμωρείται η σπατάλη ενέργειας σε ώρες υψηλής ζήτησης και χαμηλής διαθεσιμότητας μονάδων.

Ταυτόχρονα ο καταναλωτής θα μπορεί να ενημερώνεται με SMS για το ρεύμα που έχει ξοδέψει, τις προγραμματισμένες διακοπές, να βλέπει ιστορικά στοιχεία κατανάλωσης, να λαμβάνει συμβουλές εξοικονόμησης κλπ. Επίσης με τους έξυπνους μετρητές δεν υπάρχει η δυνατότητα ρευματοκλοπής, φαινόμενο που έχει πάρει διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον θα υπάρχει η δυνατότητα για αυτόματη έκδοση μηνιαίων εκκαθαριστών λογαριασμών, που θα οδηγήσει και στην κατάργηση των “έναντι”.

Σημειώνεται ότι η χώρα μας ήταν υποχρεωμένη από την Ε.Ε. να έχει αντικαταστήσει έως το 2020 το 80% των περίπου 7 εκατομμυρίων παλαιών μετρητών που χρησιμοποιούν την παλιά τεχνολογία με τον περιστρεφόμενο κύλινδρο, υποχρέωση που απέτυχε να εκπληρώσει.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΔΕΔΔΗΕ η ανάπτυξη των έξυπνων δικτύων αναμένεται να δημιουργήσει 75 χιλιάδες νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, ενώ η καθαρή τρέχουσα αξία που θα δημιουργηθεί για την ελληνική οικονομία υπολογίζεται από 217 έως 770 εκατ. ευρώ ανάλογα με την τεχνολογία που θα υιοθετηθεί. Και φυσικά θα υπάρξει αισθητή αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τον καταναλωτή.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}