Τι συμβαίνει με τις αποκλίσεις στην ανεργία;;

 23/02/2024    07 : 18 : 13
ανεργια
67 / 100

Ανεργία: Πάνω από 20% καταγράφει η ΔΥΠΑ, κάτω από το 11% η ΕΛΣΤΑΤ
Με την ψαλίδα ανάμεσα στα ποσοστά ανεργίας που δημοσιεύει η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) και αυτά που ανακοινώνει κάθε μήνα η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) να παραμένει ιδιαίτερα μεγάλη, ανακοινώθηκαν χθες τα τελευταία στοιχεία για το ύψος της εγγεγραμμένης ανεργίας. Σύμφωνα με αυτά, το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων στα μητρώα της ΔΥΠΑ για τον μήνα Απρίλιο 2023 ανήλθε σε 927.793 άτομα. Από αυτά, 517.698 (ποσοστό 55,8%) άτομα είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο της ΔΥΠΑ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 410.095 (ποσοστό 44,2%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο της για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.

Και από τα στοιχεία των εγγεγραμμένων στη ΔΥΠΑ επιβεβαιώνεται ότι οι άνεργοι που έχουν μόνο απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αποτελούν το πλέον ευάλωτο και λησμονημένο τμήμα του εργατικού δυναμικού, καθώς αποτελούν το 53% του συνόλου των ανέργων. Ταυτοχρόνως και λόγω της προφανούς έναρξης των εποχικών εργασιών στον τουριστικό κλάδο, προκύπτει μείωση των ανέργων κατά 107.787 άτομα έναντι του Μαρτίου. Βελτιωμένη κατά 70.529 λιγότερες εγγραφές ανέργων είναι και η εικόνα από τα μητρώα της ΔΥΠΑ τον Απρίλιο του 2023 έναντι του Απριλίου του 2022. Αν αναλογιστούμε ότι μόνο το πρόγραμμα για κατάρτιση σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες αφορούσε 150.000 ανέργους γίνεται κατανοητό ότι μεγάλο μέρος των εγγεγραμμένων απορροφήθηκε από αυτό, ενώ σημαντικό τμήμα των πτυχιούχων συνεχίζει αναγκαστικά να καταλαμβάνει θέσεις στην αγορά εργασίας που δεν απαιτούν πτυχίο, παραγκωνίζοντας τους χαμηλότερου εκπαιδευτικού επιπέδου ανέργους.

Το δεύτερο στοιχείο που συνεχίζει να προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η μεγάλη και αυξανόμενη διαφορά στις μετρήσεις ΕΛΣΤΑΤ και ΔΥΠΑ. Το ποσοστό ανεργίας της ΔΥΠΑ να αγγίζει το 20-21% και της ΕΛΣΤΑΤ να παραμένει –με βάση τα στοιχεία Μαρτίου- στο 10,9%, καταγράφοντας σχεδόν τους μισούς ανέργους (508.744) από αυτούς που έχει εγγράψει η ΔΥΠΑ (1.035.580 τον Μάρτιο, 927.793 τον Απρίλιο). Μόνο στη διαφορετική μεθοδολογία μέτρησης από την ΕΛΣΤΑΤ και την αδυναμία επιβεβαίωσης της πραγματικής ανεργίας από τη ΔΥΠΑ οφείλονται αυτές οι διαφορές; Αιτιολογείται η μείωση της ανεργίας με έναν ρυθμό ανάπτυξης 2,4% (με βάση την πρόσφατα διορθωμένη πρόβλεψη της Ε.Ε. για το 2023); Ας σημειώσουμε ότι διαχρονικά πάντα ο ΟΑΕΔ είχε περισσότερους εγγεγραμμένους από αυτούς που εντόπιζε ως άνεργους η ΕΛΣΤΑΤ. Αλλά τώρα, η απόκλιση των δύο πηγών αυξάνεται και μόλις αυτόν τον μήνα (περιμένοντας και τα στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού για τον Μάιο) ίσως εντοπιστεί μια μείωση της απόκλισης.

Εάν θεωρήσουμε δεδομένο ότι η ΕΛΣΤΑΤ δεν αλλοιώνει τις μετρήσεις και η ΔΥΠΑ απλώς δεν κάνει σωστά τη δουλειά της, αφήνοντας να εγγράφονται και αρκετοί μη άνεργοι, η εξήγηση πρέπει να αναζητηθεί, πρώτο, στο είδος και την ποιότητα των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται και, δεύτερο, στην έκταση της αδήλωτης εργασίας. Η διοίκησης της ΔΥΠΑ δεν κατόρθωσε να παρουσιάσει ένα συγκεντρωτικό στοιχείο για το πόσες τοποθετήσεις έκαναν οι εργασιακοί της σύμβουλοι ή πόσες από τις προσωρινές θέσεις των προγραμμάτων απασχόλησης και κατάρτισης δημιουργήθηκαν τον τελευταίο χρόνο. Ισως αυτό να εξηγεί και το ατόπημα της διοίκησης να παρουσιάσει στις 15 Μαΐου στοιχεία σκόρπια για μείωση της ανεργίας από μία τυχαία ημέρα του Μαΐου, καταργώντας τους κανόνες της στατιστικής που ακολουθούνται εδώ και χρόνια.

«Περί μείωσης της ανεργίας, όλοι καταλαβαίνουμε ότι κάθε Μάιο προσλαμβάνονται κυρίως οι εποχικοί που εργάζονται για λίγους μήνες κάθε καλοκαίρι ολόκληρα 10ωρα, με υποδηλωμένη εργασία και που όταν απολυθούν θα εισπράξουν επίδομα για 3 ½ μήνες. Αλήθεια τώρα, επιχαίρει ο Διοικητής για την αύξηση προσλήψεων στις εποχικές επιχειρήσεις; Μοιράζουν εκατομμύρια στη λεγόμενη κατάρτιση για να τους στείλουν εποχικούς; Γιατί δεν δημοσιεύουν πόσες από τις νέες θέσεις εργασίας είναι 4ωρης απασχόλησης για να εξακριβώσουμε όλοι για ποια μείωση της ανεργίας μιλάνε;» διερωτάται με ανακοίνωση της η Αδέσμευτη Φωνή των Υπαλλήλων της ΔΥΠΑ.

Η αλήθεια είναι ότι η δημόσια υπηρεσία απασχόλησης έχει εκχωρήσει εδώ και καιρό το έργο των τοποθετήσεων στις ιδιωτικές εταιρείες, διατηρώντας για την ίδια τον μηχανισμό έκδοσης προγραμμάτων και πληρωμής επιδομάτων.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}