Τι είναι η “κυλιόμενη ύφεση” για την οποία ξεκίνησαν ήδη να μιλούν στις ΗΠΑ

 20/07/2024    05 : 37 : 35
οικονομια
70 / 100

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ πρόκειται να εισέλθουν σε μια «κυλιόμενη ύφεση», που σημαίνει ότι μεμονωμένοι κλάδοι υποχωρούν σταδιακά και διαδοχικά και όχι όλοι ταυτόχρονα.

Παρά το γεγονός ότι η ανεργία στις ΗΠΑ βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της από το 1969 και το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,1% το 2022, ο πληθωρισμός παραμένει σχετικά υψηλός, στο 6,5%, οι εταιρείες τεχνολογίας συνεχίζουν να απολύουν ανθρώπους κατά χιλιάδες και η μεταποίηση βρίσκεται σε ύφεση.

Επιπλέον, η αγορά κατοικίας βιώνει τη χειρότερη πτώση των πωλήσεών της από τη Μεγάλη Ύφεση, ενώ το 69% των εταιρειών που ανακοινώνουν τα τριμηνιαία οικονομικά τους στοιχεία έχασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αναφέρει το CNN.

Τουλάχιστον μία εμπειρογνώμονας, η Liz Ann Sonders, επικεφαλής στρατηγικής επενδύσεων στο Charles Schwab, δήλωσε δημόσια ότι «η αμερικανική οικονομία θα υποφέρει από κυλιόμενες υφέσεις», κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισης της σε εκδήλωση της Εθνικής Ομοσπονδίας Λιανικής τον Ιανουάριο.

Παρά τις σαφείς ενδείξεις μιας αδύναμης πορείας στο 2023, ορισμένοι οικονομολόγοι είναι προσεκτικά αισιόδοξοι ότι η οικονομία θα παρακάμψει μια πλήρη ύφεση.

Και ο πρόεδρος της Fed Reserve, Jerome Powell, έκανε ελάχιστα για να ηρεμήσει τους επενδυτές την περασμένη Τρίτη, λέγοντας: «Αυτός ο οικονομικός κύκλος είναι διαφορετικός από άλλους κύκλους. Έχει μπερδέψει κάθε είδους απόπειρες πρόβλεψης».

Σύμφωνα με το CNN, ορισμένοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι αυτή η μπερδεμένη οικονομία δείχνει ήδη σημάδια κυλιόμενης ύφεσης.

Η Sonders είπε τον Ιανουάριο ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19, δημιουργήθηκαν «θύλακες αδυναμίας» στην οικονομία σε τομείς όπως η στέγαση και οι υπηρεσίες, καθώς όλοι ήταν κλεισμένοι στα σπίτια τους. Αν και αυτό αντισταθμίστηκε επειδή υπήρχε υπερβολική εξάρτηση από άλλες πτυχές, όπως το λιανικό εμπόριο.

Αν και οι επενδύσεις σε κατοικίες υπέστησαν την έβδομη διαδοχική τριμηνιαία πτώση τους, το μεγαλύτερο σερί τέτοιου είδους από τότε που η κατάρρευση της φούσκας των ακινήτων προκάλεσε τη Μεγάλη Ύφεση 2007-2009, υπάρχουν ενδείξεις ότι η στεγαστική αγορά θα μπορούσε να σταθεροποιηθεί. Ήδη, τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων κινούνται χαμηλότερα καθώς η Fed επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων της.

«Ένα μεγάλο μέρος της αντίδρασης στα υψηλότερα επιτόκια βρίσκεται ήδη στην οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές αγορές», δήλωσε στο Reuters ο Sung Won Sohn, καθηγητής οικονομικών στο Loyola Marymount University στο Λος Άντζελες. Πρόσθεσε, «εφόσον η Fed πέτυχε να επισπεύσει μια κυλιόμενη ύφεση, είναι καιρός να σκεφτούμε μια στρατηγική εξόδου».

Ενώ πολλά τμήματα της αμερικανικής οικονομίας έχουν στραφεί σε χαμηλότερους ρυθμούς, η αγορά εργασίας δεν δείχνει σημάδια ουσιαστικής ψύξης. Εταιρείες εκτός του κλάδου της τεχνολογίας, καθώς και τομείς που είναι ευαίσθητοι στα επιτόκια, όπως η στέγαση και τα χρηματοοικονομικά, απαλάσσονται από εργαζομένους αφού αγωνίστηκαν να βρουν εργατικό δυναμικό κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η Yahoo ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι σχεδιάζει να απολύσει περισσότερο από το 20% του συνολικού εργατικού δυναμικού της στο πλαίσιο μιας μεγάλης αναδιάρθρωσης του τμήματος τεχνολογίας διαφημίσεων. Οι περικοπές θα επηρεάσουν σχεδόν το 50% των εργαζομένων στον τομέα της τεχνολογίας διαφημίσεων της Yahoo μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 1.000 εργαζομένων αυτήν την εβδομάδα, ανέφερε η εταιρεία.

Η Yahoo, η οποία ανήκει στην εταιρεία ιδιωτικών μετοχών Apollo Global Management μετά την εξαγορά 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021, πρόσθεσε ότι η κίνηση θα επιτρέψει στην εταιρεία να περιορίσει την εστίαση και τις επενδύσεις της στη ναυαρχίδα της διαφημιστικής της επιχείρησης που ονομάζεται DSP, ή πλατφόρμα ζήτησης. Αυτό συμβαίνει καθώς πολλοί διαφημιστές έχουν μειώσει τους προϋπολογισμούς μάρκετινγκ ως απάντηση στα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού και τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα σχετικά με την ύφεση.

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις στα πιο πρόσφατα στοιχεία για τις αιτήσεις ανεργίας ότι η αγορά εργασίας καταρρέει στις αρχές του νέου έτους», δήλωσε ο Conrad DeQuadros, ανώτερος οικονομικός σύμβουλος της Brean Capital στη Νέα Υόρκη.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}