Εθνική και Πειραιώς ετοιμάζουν νέες τιτλοποιήσεις, την ώρα που Eurostat ετοιμάζεται να φορτώσει στο δημόσιο χρέος τις κρατικές εγγυήσεις των προγενέστερων

Τρίτη 04/06/2023    10 : 17 : 22
πειραιως εθνικη
65 / 100

Αισιοδοξία ότι θα ξεμπλοκάρουν οι τιτλοποιήσεις “Frontier II” και “Sunrise III” για ένταξη στο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων “Ηρακλής”, διατυπώνουν στο Capital.gr πηγές με γνώση των διαδικασιών.

Από το capital.gr

Η απόφαση βρίσκεται πλέον στα “χέρια” του υπουργείου Οικονομικών, που “τρέχει” τις ασκήσεις ώστε να διασφαλιστεί ότι οι δύο τιτλοποιήσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ δεν θα επιβαρύνουν το δημοσιονομικό χρέος με βάση τα νέα κριτήρια της Eurostat.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πρώτο θα “ξεμπλοκάρει” το Frontier II της Εθνικής Τράπεζας και θα ακολουθήσει το Sunrise III της Τράπεζας Πειραιώς, ύψους 1 δισ. ευρώ και 508 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Το διατραπεζικό project “Solar” δεν αναμένεται να προχωρήσει στην παρούσα φάση.

Η απόφαση της Eurostat να αλλάξει τα κριτήρια με τα οποία οι κρατικές εγγυήσεις των τιτλοποιήσεων προσμετρώνται στο δημόσιο χρέος είχε ως αποτέλεσμα οι δύο τιτλοποιήσεις να μπουν σε “βαθιά κατάψυξη” από το υπουργείο Οικονομικών για περισσότερο από έξι μήνες.

Σύμφωνα με τα κριτήρια που δημοσιοποίησε πρόσφατα η Eurostat και αναμένεται να εφαρμοστούν για τις νέες τιτλοποιήσεις, το ρίσκο στις τιτλοποιήσεις του “Ηρακλή” θα πρέπει να κατανέμεται ισομερώς ανάμεσα στο Δημόσιο και τους ιδιώτες.

Πηγές με γνώση των διαδικασιών εξηγούν ότι και για τις δύο εκκρεμείς τιτλοποιήσεις έχει ληφθεί πρόνοια ώστε να είναι δημοσιονομικά ουδέτερες, γεγονός που εμπνέει αισιοδοξία ότι πλησιάζει η στιγμή που θα λάβουν το “πράσινο φως” από το υπουργείο Οικονομικών για ένταξη στον “Ηρακλή”.

Ειδικά για το “Frontier II”, η Εθνική Τράπεζα προχώρησε σε προσαρμογές που κόστισαν 30 εκατ. ευρώ στην τράπεζα προκειμένου να διασφαλιστεί η συμβατότητα της τιτλοποίησης με τα νέα, αυστηρότερα κριτήρια της Eurostat. Αντίστοιχες προσαρμογές έχουν γίνει και στο “Sunrise III” της Πειραιώς, αναφέρουν πηγές του κλάδου.

Προβληματισμός για τις υφιστάμενες τιτλοποιήσεις
Λιγότερο αισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις του κλάδου για τις υφιστάμενες τιτλοποιήσεις των προγραμμάτων “Ηρακλής Ι” και “Ηρακλής ΙΙ”, εν αναμονή των οριστικών αποφάσεων της Eurostat.

Το κρίσιμο ερώτημα πλέον είναι εάν τα κριτήρια που ανακοινώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία θα ισχύσουν και για τις υφιστάμενες τιτλοποιήσεις, οι οποίες στην Ελλάδα αναλογούν σε κρατικές εγγυήσεις ύψους 18 δισ. ευρώ. Στην περίπτωση που προσμετρηθεί το σύνολο των εγγυήσεων, το δημόσιο χρέος θα επιβαρυνθεί κατά εννέα ποσοστιαίες μονάδες έναντι του ΑΕΠ.

Σημειώνεται ότι τους προηγούμενους μήνες Τράπεζα της Ελλάδος και SSM κατέβαλλαν, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, επίμονες προσπάθειες στη διαβούλευση με τη Eurostat ώστε να μην επιβαρυνθεί το ελληνικό δημόσιο χρέος με το σύνολο ή μέρος των κρατικών εγγυήσεων.

Η άποψη του Επόπτη είναι ότι οι εγγυήσεις πρέπει να προσμετρώνται μόνο όταν καταπίπτουν – πόσω δε μάλλον για τις παλαιότερες τιτλοποιήσεις που δομήθηκαν και εγκρίθηκαν με αυτό το δεδομένο. “Βοηθήσαμε την κυβέρνηση όσο μπορούσαμε. Τώρα η απόφαση είναι της Eurostat”, αναφέρουν σχετικές πηγές.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}