Σε πανικό η κυβέρνηση για τη συγκράτηση των τιμών

 27/03/2023    08 : 06 : 57
σουπερ μαρκετ
65 / 100

Σε «αγώνα ταχύτητας» προκειμένου να καταρτίσουν το δικό τους «καλάθι της νοικοκυράς» για 50 προϊόντα, απαραίτητα για τη διαβίωση των ελληνικών νοικοκυριών, επιδίδονται από σήμερα οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της χώρας, μετά τη σχετική συμφωνία που επετεύχθη με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη.

Με στόχο τη συγκράτηση των ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα για τον Έλληνα καταναλωτή κι ενώ το κύμα ακρίβειας συνεχίζει να επελαύνει ακάθεκτο, οι μεγαλύτεροι «παίκτες» του λιανεμπορίου ανέλαβαν την πρωτοβουλία να καταρτίσουν μια λίστα 50 προϊόντων, την οποία θα πρέπει να καταθέσουν γραπτώς εντός του Οκτωβρίου στο υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά και να την παρουσιάσουν στο καταναλωτικό κοινό. Στόχος της εν λόγω πρωτοβουλίας είναι η συγκράτηση των τιμών για τα προϊόντα που θα περιλαμβάνονται στο «καλάθι» της νοικοκυράς. Εάν δεν είναι εφικτή η συγκράτηση των τιμών αυτών των 50 προϊόντων, τότε θα καταβάλλεται προσπάθεια να σημειώνονται οι μικρότερες δυνατές αυξήσεις.

Η κάθε αλυσίδα σούπερ μάρκετ θα σχεδιάσει το δικό της «καλάθι», ενώ σε αυτό θα βρίσκονται κατά κύριο λόγο τρόφιμα, καθώς και άλλα απαραίτητα αγαθά για το ελληνικό νοικοκυριό, όπως τα απορρυπαντικά. Ως επί το πλείστον θα αφορά σε πρώτης ανάγκης αγαθά που τα οποία είναι απαραίτητα για κάθε ελληνικό σπίτι και όχι σε premium προϊόντα.

Παροχή τεχνικής βοήθειας από το ΙΕΛΚΑ

«Εμείς κληθήκαμε να βοηθήσουμε στο κομμάτι της παροχής τεχνικής βοήθειας. Θα βοηθήσουμε τις διαδικασίες ώστε να προχωρήσουμε με τις κατηγορίες των προϊόντων», εξηγεί στο insider.gr o Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), Λευτέρης Κιοσές που ήταν παρών στη χθεσινή συνάντηση του κ. Γεωργιάδη με τους εκπροσώπους της αγοράς στο υπουργείο. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαδικασίες για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας θα αρχίσουν να «τρέχουν» μέσα στις επόμενες ημέρες.

Παρόλο που δεν έγινε γνωστό πόσο θα διαρκέσει η εν λόγω δράση, δεν αποκλείεται να παραμείνει σε ισχύ για όλο τον χειμώνα, για έναν από τους δυσκολότερους χειμώνες των τελευταίων ετών, όπως έχει πολλάκις προειδοποιήσει ο κ. Γεωργιάδης.

Στο πλαίσιο της χθεσινής συνάντησης του υπουργού Ανάπτυξης με τους εκπροσώπους του λιανεμπορίου τέθηκε το γενικό πλαίσιο της συμφωνίας για την προσπάθεια συγκράτησης των ανατιμήσεων. Τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να αποσαφηνιστούν αρκετές λεπτομέρειες τεχνικής φύσεως.

Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν

Όπως δεσμεύτηκε ο κ. Γεωργιάδης, οι έλεγχοι της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) θα συνεχιστούν εντατικά «πάνω στο περιθώριο κέρδους στα σημαντικά -όπως λέει ο νόμος- προϊόντα για τη διαβίωση του κόσμου σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες». «Συνεχίζονται οι έλεγχοι κανονικά. Αλλά πέραν των κανονικών ελέγχων που διενεργούμε, η κάθε αλυσίδα θα παρουσιάσει και το δικό της καλάθι των 50 προϊόντων δίνοντας στον καταναλωτή την δυνατότητα να έχει πολύ χαμηλές αυξήσεις σε απολύτως απαραίτητα προϊόντα», σημείωσε, για να προσθέσει πως ο ανταγωνισμός θα λειτουργήσει «γιατί κάθε αλυσίδα θα κάνει το δικό της πακέτο προσφορών, άρα θα μπορούμε να κάνουμε και τη σύγκριση».

Έσπευσε να επισημάνει, η συζήτηση δεν αφορούσε στο πάγωμα των τιμών «καθ’ όσον το πάγωμα δεν είναι και στο δικό τους χέρι», ενώ αποκάλυψε επίσης ότι την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τη βιομηχανία «για να δούμε πώς μπορεί και εκείνη να συμβάλλει στη συγκράτηση των αυξήσεων των τιμών». Τέλος απέρριψε πιθανό ισχυρισμό πως πρόκειται για «άτυπη συμφωνία κυρίων». «Δεν είναι τίποτα που απαγορεύεται και γι’ αυτό η κάθε αλυσίδα θα κάνει τη δική της πολιτική. Άρα, δεν παραβιάζουμε καθόλου το δίκαιο του ανταγωνισμού, κάτι που δεν θα κάναμε ποτέ», εξήγησε.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της επάρκειας των προϊόντων, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως «όπως και κατά την περίοδο του Covid, η ελληνική αγορά κατάφερε να ξεχωρίσει και να μην έχει ζητήματα ελλείψεων, θα καταφέρει και τώρα να έχει πλήρη επάρκεια προϊόντων παρά τις πολύ μεγάλες διεθνείς πιέσεις σε διάφορα είδη προϊόντων».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, ο διοικητής της ΔΙΜΕΑ, Χαράλαμπος Μελισσινός, οι πρόεδροι του ΣΕΛΠΕ, Αντώνης Μακρής και της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας, ενώ από τα σούπερ μάρκετ το παρών έδωσαν οι κ. κ. Γιάννης Μασούτης (ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΜΑΣΟΥΤΗΣ Α.Ε.), Αριστοτέλης Παντελιάδης (ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ), Λάμπρος Παπακοσμάς (ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Α.Ε.Ε.), Νίκος Λαβίδας (ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ) και από το ΙΕΛΚΑ, ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου, Καθηγητής, Γιώργος Δουκίδης και ο Γενικός Διευθυντής, Λευτέρης Κιοσές.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}