Την «κοπάνησε» ο Μπουρλά: Δεν θα καταθέσει στην αρμόδια επιτροπή της ΕΕ για τις μυστικές συμβάσεις των εμβολίων

 02/03/2024    08 : 24 : 06
Bourla
70 / 100

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, αποσύρθηκε από το ραντεβού για να καταθέσει ενώπιον της ειδικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον COVID-19, στην οποία αναμενόταν να αντιμετωπίσει δύσκολα ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο έγιναν μυστικές συμφωνίες για τα εμβόλια.

Η απόφαση ακολουθεί μια έκθεση ελέγχου στη στρατηγική προμήθειας εμβολίων της ΕΕ που δημοσιεύθηκε νωρίτερα τον μήνα, η οποία εγείρει νέα ερωτήματα σχετικά με την επαφή μεταξύ του Μπουρλά και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που προηγήθηκε σύμβασης εμβολίου πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο επικεφαλής του φαρμακευτικού κολοσσού των ΗΠΑ, του μεγαλύτερου προμηθευτή των εμβολίων του COVID-19 στην ΕΕ, είχε προγραμματιστεί να παρουσιαστεί ενώπιον της επιτροπής στις 10 Οκτωβρίου. Η επιτροπή συναντά βασικούς αξιωματούχους που συμμετέχουν στη διαδικασία προμήθειας εμβολίων της ΕΕ για να αντλήσει διδάγματα σχετικά με τον τρόπο αντίδρασης σε μελλοντικές πανδημίες. Στην επιτροπή έχουν απευθυνθεί και άλλα στελέχη φαρμακευτικών, συμπεριλαμβανομένου του Διευθύνοντος Συμβούλου της Moderna και ανώτερων στελεχών της AstraZeneca και της Sanofi.

Η πρόεδρος της επιτροπής, η Βελγίδα ευρωβουλευτής Kathleen Van Brempt, δήλωσε στο POLITICO ότι «λυπάται βαθιά» για την απόφαση που έλαβε η Pfizer.

Μετά από μια επίσκεψη στα κεντρικά γραφεία της BioNTech την περασμένη εβδομάδα, η Van Brempt είχε δηλώσει σε γραπτή δήλωση ότι ανυπομονούσε για συζητήσεις “με άλλους CEO” συμπεριλαμβανομένου του “κ. Άλμπερτ Μπουρλά, Διευθύνοντα Σύμβουλου της Pfizer” στις 10 Οκτωβρίου.

Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, διαπίστωσε ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε συμμετάσχει άμεσα σε προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις για τη μεγαλύτερη σύμβαση εμβολίων στην ΕΕ, για έως και 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου BioNTech/Pfizer, η οποία ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2021.

Αυτό ήταν μια απόκλιση από τη διαδικασία διαπραγμάτευσης που ακολουθήθηκε με άλλα συμβόλαια, όπου μια κοινή διαπραγματευτική ομάδα αποτελούμενη από αξιωματούχους της Επιτροπής και των χωρών μελών διεξήγαγε διερευνητικές συνομιλίες.

Η επόπτης της ΕΕ σημείωσε επίσης ότι η Επιτροπή αρνήθηκε να παράσχει αρχεία των συζητήσεων με την Pfizer, είτε υπό μορφή πρακτικών, ονομάτων εμπειρογνωμόνων που ζητήθηκαν από τη γνώμη, συμφωνηθέντων όρων ή άλλων αποδεικτικών στοιχείων.

Ήδη το 2021, οι New York Times ανέφεραν για τη φαινομενικά άνετη σχέση μεταξύ του Bourla και της von der Leyen, με τους δύο να ανταλλάσσουν μηνύματα κειμένου εν όψει της συμφωνίας.

Σε επαφή με το POLITICO, ένας εκπρόσωπος της Pfizer είπε ότι η πρόεδρος των διεθνών αγορών ανάπτυξης της εταιρείας, Janine Small, θα παραστεί στην ακρόαση της επιτροπής.

«Έχει αναγνωριστεί ως η καλύτερη θέση για να υποστηρίξει την επιτροπή στην επίτευξη των στόχων της», είπε ο εκπρόσωπος.

ΠΗΓΗ

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-color: #5dacee;background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 450px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}