Τεχνητή Νοημοσύνη: Νέο σύστημα μετατρέπει την σκέψη σε κείμενο

Τεχνητή Νοημοσύνη: Νέο σύστημα μετατρέπει την σκέψη σε κείμενο
68 / 100

Ένα νέο σύστημα αποκωδικοποίησης της γλώσσας που στηρίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη και μπορεί να μετατρέψει την σκέψη σε κείμενο έχουν δημιουργήσει ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας.

Το σύστημα που ονομάζεται σημασιολογικός αποκωδικοποιητής είναι σε θέση να μεταφράσει την εγκεφαλική δραστηριότητα ενός ατόμου την ώρα που ακούει μια ιστορία ή φαντάζεται σιωπηλά να λέει μια ιστορία.

Η μελέτη των ερευνητών δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Neuroscience» και στόχος του συστήματος είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο αλλά έχουν νοητική συνείδηση να επικοινωνήσουν με το περιβάλλον. Σε αντίθεση με άλλα συστήματα επικοινωνίας το συγκεκριμένο δεν απαιτεί χειρουργική επέμβαση για τον ασθενή ούτε την τοποθέτηση εμφυτεύματος. Οι ερευνητές βασίστηκαν στην τεχνητή νοημοσύνη των προγραμμάτων ChatGPT της Open AI και το Bard της Google.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη και οι αγορές

Για την αποκωδικοποίηση των λέξεων χρησιμοποιείται σαρωτής fMRI και το άτομο ακούει ώρες podcasts στον σαρωτή. Έτσι «εκπαιδεύεται» το σύστημα αποκωδικοποίησης. Στη συνέχεια εάν το άτομο έχει συναινέσει το σύστημα μπορεί να αποκωδικοποιήσει τις σκέψεις του ή την αφήγηση μίας ιστορίας και να γράψει το αντίστοιχο κείμενο, στηριζόμενο μόνο στην εγκεφαλική δραστηριότητα.

«Για μια μη επεμβατική μέθοδο, αυτό είναι ένα πραγματικό άλμα προς τα εμπρός σε σύγκριση με ό,τι έχει γίνει προηγουμένως, το οποίο είναι συνήθως μεμονωμένες λέξεις ή σύντομες προτάσεις. Βάζουμε το μοντέλο να αποκωδικοποιεί συνεχή γλώσσα για παρατεταμένες χρονικές περιόδους με περίπλοκες ιδέες», σημείωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Άλεξ Χουθ.

Μάλιστα το σύστημα φαίνεται ότι μιλάει σε τρίτο πρόσωπο για τον άνθρωπο, του οποίου μεταφράζει τις σκέψεις. Έτσι για παράδειγμα όταν ένα άτομο άκουσε την πρόταση «Δεν έχω ακόμα το δίπλωμα οδήγησης» κατά τη διάρκεια ενός πειράματος, οι σκέψεις του μεταφράστηκαν σε: «Δεν έχει καν αρχίσει να μαθαίνει να οδηγεί ακόμα». Ακούγοντας την φράση: «Δεν ήξερα αν έπρεπε να ουρλιάξω, να κλάψω ή να το σκάσω. Αντ’ αυτού, είπα, ‘Αφήστε με ήσυχο!’» αποκωδικοποιήθηκε ως: «Άρχισε να ουρλιάζει και να κλαίει και μετά είπε απλώς, ‘Σου είπα να με αφήσεις ήσυχο’».

ΠΗΓΗ