Τεράστιο το σκάνδαλο καρουζέλ με τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα!

Τεράστιο το σκάνδαλο καρουζέλ με τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα!
Οι τράπεζες ετοιμάζονται να αγοράσουν μαζικά πίσω τα δάνεια που ξεπούλησαν στα funds και να τα δανειοδοτήσουν ώστε να πάρουν και τα τελευταία!
Προσέξτε τι μεταδίδει χαρακτηριστικά το powergame.gr
Η επιστροφή «θεραπευμένων» δανείων στο τραπεζικό σύστημα, μετά την απαραίτητη περίοδο συνεπούς αποπληρωμής, είναι κομβικής σημασίας για όλη την αγορά. Μέχρι σήμερα έχουν ρυθμιστεί Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια ύψους 30 δισ. ευρώ και οι ρυθμίσεις συνεχίζονται, είτε διμερώς είτε μέσω Εξωδικαστικού Μηχανισμού, με ρυθμό 500 εκατ. ευρώ τον μήνα.
Η μεγαλύτερη πρόκληση τώρα, που θα χαρακτηρίσει τα επόμενα δύο-τρία χρόνια, είναι το πώς τα πρώην «κόκκινα», νυν ρυθμισμένα, αλλά και συνάμα θεραπευμένα (cured, με βάση τους όρους της αγοράς) θα επιστρέψουν ως υγιή δάνεια στην οικονομία μέσα από τον τραπεζικό τομέα. Το ισχύον καθεστώς θέλει εν δυνάμει δάνεια που έχουν «πρασινίσει» έπειτα από επιτυχή ρύθμιση και που παραμένουν ενήμερα (χωρίς καθόλου καθυστερήσεις) για μια διετία μίνιμουμ να επιστρέψουν σε τραπεζικά βιβλία, όχι όμως στο ενεργητικό της τράπεζας από την οποία μεταβιβάστηκαν.
Ο Ενιαίος Επόπτης, SSM, δεν επιτρέπει ευλόγως στην τράπεζα στην οποία «έσκασαν» τα «κόκκινα» δάνεια να αποκτήσει εκ νέου τα δάνεια που είχε στον ισολογισμό της και τα οποία, αφού πωλήθηκαν σε επενδυτές απευθείας ή μέσω τιτλοποιήσεων, σήμερα «πρασίνισαν». Αυτό που όμως μπορεί να συμβεί είναι να αγοράσει η μία τράπεζα τα πρώην «κόκκινα» δάνεια της άλλης, υπό τον όρο πάντα ότι τα εν λόγω χαρτοφυλάκια έχουν ρυθμιστεί, έχουν πλήρως θεραπευτεί (cured) και εξακολουθούν να είναι ενήμερα ύστερα από 24 μήνες.
Σύμφωνα με τραπεζικούς παράγοντες, αυτό είναι ένα θέμα που θα δώσει ώθηση στην αγορά, χρηματοδοτώντας μια ευρύτερη γκάμα πελατών και δίνοντας τη δυνατότητα σε πρώην «κόκκινους» δανειολήπτες που έπεσαν θύματα της κρίσης και όχι στρατηγικών χειρισμών απροθυμίας πληρωμής να μπορέσουν ξανά να γίνουν bankable. Στο πλαίσιο αυτό, παραμένει ενεργός ο διάλογος των τραπεζών με τον Επόπτη για να «τρέξει» ακόμη περισσότερο -και ίσως σε μεγαλύτερη έκταση- η επαναγορά θεραπευμένων δανείων. Σήμερα τα μόνα δάνεια που μπορούν να αλλάξουν χέρια στο πλαίσιο της δευτερογενούς αγοράς είναι όσα είναι στο Stage I, σε στάδιο επιτήρησης 2 ετών.
Ένα από τα πολλά ερωτήματα που απευθύνουν στις διοικήσεις των τραπεζών οι χρηματοοικονομικοί αναλυτές -αυτό φάνηκε και στο πρόσφατο συνέδριο της Morgan Stanley στο Λονδίνο και πιθανότατα θα τεθεί και στο περιθώριο των πάνελ που αφορούν το investment στην Ελλάδα και στο τρέχον συνέδριο Capital Link στη Ν. Υόρκη- είναι ποια θα μπορούσε να είναι η δυνητική περίμετρος «κόκκινων» δανείων που μπορούν να θεραπευτούν εφεξής και να χρηματοδοτηθούν από το τραπεζικό σύστημα. Είναι μια άλλη πτυχή που αφορά τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, η οποία μέσα από εξειδικευμένα funds παρακολουθεί την πορεία εξυγίανσης της ελληνικής αγοράς από τα «κόκκινα» δάνεια.
Μάλιστα, οι ίδιες οι τράπεζες ετοιμάζουν προγράμματα δανειοδότησης των funds για τη χρηματοδότηση αγοράς νέων προς διάθεση πακέτων Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, που θα έχουν αποτέλεσμα και την εμβάθυνση της εγχώριας διατραπεζικής αγοράς.
Οι ελληνικές τράπεζες κλείνουν το έτος με σημαντικό περιορισμό των «κόκκινων» δανείων, την ίδια στιγμή που ο νέος «Ηρακλής» ετοιμάζεται να δεχτεί και τα τελευταία αιτήματα. Τα ποσοστά NPEs έχουν υποχωρήσει αισθητά, αλλά ακόμη και το χαμηλότερο ποσοστό στην Ελλάδα υπερβαίνει κατά μιάμιση ποσοστιαία μονάδα τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Στην Ευρωζώνη σήμερα τα NPEs κινούνται στη σφαίρα του 2% και ακόμη χαμηλότερα.
………………………………………………..
Ετοιμάζονται οι servicers για επιστροφή δανείων 10 δισ. στις τράπεζες
Με την ελπίδα ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) θα αλλάξει γνώμη και θα δώσει το πράσινο φως στον επαναπατρισμό μέσω πωλήσεων των ενήμερων δανείων από τους servicers προς τις τράπεζες εντός του 2024 σχεδιάζουν τα επόμενα βήματά τους οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων.
Προς το παρόν, ο επόπτης επιμένει στη διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος, καθώς θεωρεί ότι το περιβάλλον των αυξημένων επιτοκίων εγκυμονεί πιθανούς κινδύνους, οπότε ζητά πίστωση χρόνου για να λάβει τη σχετική απόφαση.
Ενήμερα δάνεια 10 δισ. ευρώ
Υψηλόβαθμες πηγές των servicers αναφέρουν ότι ήδη έχουν θεραπευτεί δάνεια 2 δισ. ευρώ και εντός της προσεχούς 3ετίας-5ετίας θα μπορούσαν να επιστρέψουν στις τράπεζες ενήμερα δάνεια ύψους 10 δισ. ευρώ, ήτοι το 15%-20% του συνόλου των υπό διαχείριση δανείων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι εταιρείες διαχείρισης διαθέτουν ενήμερα δάνεια τα οποία είναι σε αυτή την κατάσταση τουλάχιστον μία διετία. Προσθέτουν δε πως «από τη στιγμή που θα δοθεί το πράσινο φως από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το παιχνίδι θα γίνει win win τόσο για τις εταιρείες διαχείρισης όσο και για τις τράπεζες». Κι αυτό διότι τα εν λόγω δάνεια θα πωληθούν στις τράπεζες στο 70% έως 90% της αξίας τους, ενώ θα προσαυξηθούν σημαντικά με συμφέροντες όρους τα ενήμερα δάνεια των τραπεζών, σε μια περίοδο που τα επιτόκια καθιστούν σχεδόν απαγορευτική τη χρηματοδότηση εταιρειών και ιδιωτών.
Με βάση τις εκτιμήσεις των servicers, αναμένεται σε 3 έως 5 έτη πως το 15% με 20% των δανείων που οι εταιρείες διαχείρισης έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους θα καταστούν ενήμερα, δηλαδή 7-10 δισ. ευρώ δάνεια.
Ήδη, οι μεγάλες εταιρείες διαχείρισης επενδύουν στα συστήματά τους προκειμένου αυτά να μπορέσουν να προχωρήσουν σε προσομοίωση του κύκλου εξυγίανσης των υπό διαχείριση δανείων με αυτόν που υπαγορεύουν οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών για τα δάνεια των τραπεζών.
Πωλήσεις 10+5 δισ. ευρώ
Εν αναμονή της απόφασης του SSM, το 2024 φέρνει και μπαράζ πωλήσεων αλλά και τιτλοποιήσεων δανείων. Συγκεκριμένα, αναμένεται να πωληθούν συνολικά από τις τράπεζες και τον εκκαθαριστή PQH της Τράπεζας της Ελλάδος δάνεια ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ.
Αν σε αυτά προστεθούν και οι τιτλοποιήσεις που θα ενταχθούν στον Ηρακλή ΙΙΙ, τότε το ποσό ανεβαίνει περίπου στα 15 δισ. ευρώ.